De två eleverna poserade med misstänkta gärningsmannen Anton Lundin Pettersson innan attackerna.De två eleverna poserade med misstänkta gärningsmannen Anton Lundin Pettersson innan attackerna.
De två eleverna poserade med misstänkta gärningsmannen Anton Lundin Pettersson innan attackerna.
Två personer dog i attacken. Foto: Anna-Karin NilssonTvå personer dog i attacken. Foto: Anna-Karin Nilsson
Två personer dog i attacken. Foto: Anna-Karin Nilsson

"Vi trodde han klätt ut sig inför halloween"

Publicerad

TROLLHÄTTAN. De poserade bredvid den misstänkte mördaren Anton Lundin Pettersson, 21.

Efter att bilden togs höggs läraren i magen med svärdet.

– Vi trodde att han klätt ut sig inför halloween, säger en av eleverna som tog en bild med den mordmisstänkte, som själv sköts till döds av polisen.

Ljus brinner för de skadade och mördade på Kronans skola i Trollhättan. Elever på skolan som bevittnade attacken är på plats och försöker förstå vad som hände. Flera berättar hur den misstänkte 21-åringen kom in på skolan, med en Darth Vader-liknande mask för ansiktet, en kappa på axlarna och bärandes på ett svärd. Ett vittne som var på nedervåningen berättar att den maskerade 21-åringen ska ha sagt:

– I am your father.

Det är samma fras som karaktären Darth Vader i "Star Wars"-filmerna säger.

Sa inte ett ord

Andra vittnen uppger att den svärdbeväpnade Anton Lundin Pettersson inte sa ett ord. Han var knäpptyst. De första attackerna skede precis innanför entrén där ett kafé finns som även är öppet för allmänheten. 21-åringen svingade svärdet mot flera av barnen. En 20-årig elevassistent som satt vid en dator i närheten reste sig och gick fram till Lundin Pettersson för att övermanna honom. Samtidigt skrek han åt barnen att springa.

Men assistenten blev slagen med baksidan på svärdet och ramlade ihop, enligt vittnen.

– Han slog först med baksidan av svärdet på lärarens rygg.

– När han ramlade högg han honom i ryggen med svärdet, säger ett vittne.

Gärningsmannen kom in med mask Flera berättar hur den misstänkte 21-åringen kom in på skolan, med en Darth Vader-liknande mask för ansiktet, en kappa på axlarna och bärandes på ett svärd. Ett vittne som var på nedervåningen berättar att den maskerade 21-åringen ska ha sagt: "I am your father". Det är samma fras som karaktären Darth Vader i Star Wars-filmerna yttrar. Foto: Anna-Karin NilssonGärningsmannen kom in med mask Flera berättar hur den misstänkte 21-åringen kom in på skolan, med en Darth Vader-liknande mask för ansiktet, en kappa på axlarna och bärandes på ett svärd. Ett vittne som var på nedervåningen berättar att den maskerade 21-åringen ska ha sagt: "I am your father". Det är samma fras som karaktären Darth Vader i Star Wars-filmerna yttrar. Foto: Anna-Karin Nilsson
Gärningsmannen kom in med mask
Flera berättar hur den misstänkte 21-åringen kom in på skolan, med en Darth Vader-liknande mask för ansiktet, en kappa på axlarna och bärandes på ett svärd. Ett vittne som var på nedervåningen berättar att den maskerade 21-åringen ska ha sagt: "I am your father". Det är samma fras som karaktären Darth Vader i Star Wars-filmerna yttrar. Foto: Anna-Karin Nilsson
Första attacken I skolentrén, vid ett kafé, uppges Anton Lundin Pettersson ha svingat svärdet mot flera av barnen. Den 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar (bilden) satt vid en dator i närheten och reste sig och gick fram till Pettersson för att övermanna honom. Samtidigt skrek han åt barnen att springa. Men assistenten blev slagen med baksidan på svärdet och ramlade ihop, enligt vittnen. – När han ramlade högg han honom i ryggen med svärdet, säger ett vittne.Första attacken I skolentrén, vid ett kafé, uppges Anton Lundin Pettersson ha svingat svärdet mot flera av barnen. Den 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar (bilden) satt vid en dator i närheten och reste sig och gick fram till Pettersson för att övermanna honom. Samtidigt skrek han åt barnen att springa. Men assistenten blev slagen med baksidan på svärdet och ramlade ihop, enligt vittnen. – När han ramlade högg han honom i ryggen med svärdet, säger ett vittne.
Första attacken
I skolentrén, vid ett kafé, uppges Anton Lundin Pettersson ha svingat svärdet mot flera av barnen. Den 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar (bilden) satt vid en dator i närheten och reste sig och gick fram till Pettersson för att övermanna honom. Samtidigt skrek han åt barnen att springa.
Men assistenten blev slagen med baksidan på svärdet och ramlade ihop, enligt vittnen.
– När han ramlade högg han honom i ryggen med svärdet, säger ett vittne.
10:09 – larmet kommer Skolpersonal slår larm till polisen om att våldsamheter har utbrutit på Kronans skola i Trollhättan. Barnen skrek och ringde till sina kamrater, som var i klassrummen och hade lektioner, och sa att de inte skulle gå ut. Flera lärare barrikaderade dörrarna. Foto: Joachim Nywall10:09 – larmet kommer Skolpersonal slår larm till polisen om att våldsamheter har utbrutit på Kronans skola i Trollhättan. Barnen skrek och ringde till sina kamrater, som var i klassrummen och hade lektioner, och sa att de inte skulle gå ut. Flera lärare barrikaderade dörrarna. Foto: Joachim Nywall
10:09 – larmet kommer
Skolpersonal slår larm till polisen om att våldsamheter har utbrutit på Kronans skola i Trollhättan. Barnen skrek och ringde till sina kamrater, som var i klassrummen och hade lektioner, och sa att de inte skulle gå ut. Flera lärare barrikaderade dörrarna. Foto: Joachim Nywall
10:15 – patrull på plats Den första polispatrullen anländer. De två poliserna går in på bottenplan och hittar den skadade Lavin Eskandar i entrén. Han är då vid liv och förs till NÄL, Norra Älvsborgs länssjukhus. Foto: Joachim Nywall10:15 – patrull på plats Den första polispatrullen anländer. De två poliserna går in på bottenplan och hittar den skadade Lavin Eskandar i entrén. Han är då vid liv och förs till NÄL, Norra Älvsborgs länssjukhus. Foto: Joachim Nywall
10:15 – patrull på plats
Den första polispatrullen anländer. De två poliserna går in på bottenplan och hittar den skadade Lavin Eskandar i entrén. Han är då vid liv och förs till NÄL, Norra Älvsborgs länssjukhus. Foto: Joachim Nywall
Hittar två pojkar Läraren påträffas liggandes på golvet inne i byggnaden av polis. Han är då död. Senare hittas två pojkar inne i byggnaden, båda var skadade och förs till NÄL. Den ena av pojkarna, eleven Ahmed Hassan (bilden), avled av sina skador. För den andre skadade är läget fortfarande allvarligt, men stabilt.Hittar två pojkar Läraren påträffas liggandes på golvet inne i byggnaden av polis. Han är då död. Senare hittas två pojkar inne i byggnaden, båda var skadade och förs till NÄL. Den ena av pojkarna, eleven Ahmed Hassan (bilden), avled av sina skador. För den andre skadade är läget fortfarande allvarligt, men stabilt.
Hittar två pojkar
Läraren påträffas liggandes på golvet inne i byggnaden av polis. Han är då död. Senare hittas två pojkar inne i byggnaden, båda var skadade och förs till NÄL.
Den ena av pojkarna, eleven Ahmed Hassan (bilden), avled av sina skador. För den andre skadade är läget fortfarande allvarligt, men stabilt.
Elever poserar på bild på övervåningen Nyfikna elever på övervåningen begav sig, trots kaoset som utbrutit på nedervåningen, ut i korridorerna. Två av de som Expressen har pratat med berättar att de såg den maskerade Anton Lundin Pettersson och var övertygade om att någon på skolan klätt ut sig i en Halloween-dräkt. – Vi trodde att det var ett skämt och ville ta en bild med honom, säger en av eleverna. Den maskerade mannen sa inte ett ord men nickade att det var okej. En annan elev ställde sig på andra sidan.Elever poserar på bild på övervåningen Nyfikna elever på övervåningen begav sig, trots kaoset som utbrutit på nedervåningen, ut i korridorerna. Två av de som Expressen har pratat med berättar att de såg den maskerade Anton Lundin Pettersson och var övertygade om att någon på skolan klätt ut sig i en Halloween-dräkt. – Vi trodde att det var ett skämt och ville ta en bild med honom, säger en av eleverna. Den maskerade mannen sa inte ett ord men nickade att det var okej. En annan elev ställde sig på andra sidan.
Elever poserar på bild på övervåningen
Nyfikna elever på övervåningen begav sig, trots kaoset som utbrutit på nedervåningen, ut i korridorerna.
Två av de som Expressen har pratat med berättar att de såg den maskerade Anton Lundin Pettersson och var övertygade om att någon på skolan klätt ut sig i en Halloween-dräkt.
– Vi trodde att det var ett skämt och ville ta en bild med honom, säger en av eleverna.
Den maskerade mannen sa inte ett ord men nickade att det var okej. En annan elev ställde sig på andra sidan.
Hugger läraren Kort efter att bilden på eleverna tas kommer en mattelärare ut från en lektion och frågar enligt uppgifter till Expressen mannen: "Vad håller du på med? Ta av dig masken". I nästa stund såg elever den maskerade Anton Lundin Pettersson (bilden) hugga svärdet in i lärarens bröst. Läraren lyfte chockat på tröjan och barnen såg blodet komma ut från såret. I det ögonblicket insåg eleverna allvaret. Alla fick panik och började springa nedför trapporna mot skolans entré, även läraren. Bakom dem kom mannen rusande mot dem med svärdet.Hugger läraren Kort efter att bilden på eleverna tas kommer en mattelärare ut från en lektion och frågar enligt uppgifter till Expressen mannen: "Vad håller du på med? Ta av dig masken". I nästa stund såg elever den maskerade Anton Lundin Pettersson (bilden) hugga svärdet in i lärarens bröst. Läraren lyfte chockat på tröjan och barnen såg blodet komma ut från såret. I det ögonblicket insåg eleverna allvaret. Alla fick panik och började springa nedför trapporna mot skolans entré, även läraren. Bakom dem kom mannen rusande mot dem med svärdet.
Hugger läraren
Kort efter att bilden på eleverna tas kommer en mattelärare ut från en lektion och frågar enligt uppgifter till Expressen mannen: "Vad håller du på med? Ta av dig masken".
I nästa stund såg elever den maskerade Anton Lundin Pettersson (bilden) hugga svärdet in i lärarens bröst. Läraren lyfte chockat på tröjan och barnen såg blodet komma ut från såret. I det ögonblicket insåg eleverna allvaret. Alla fick panik och började springa nedför trapporna mot skolans entré, även läraren.
Bakom dem kom mannen rusande mot dem med svärdet.
Skjuter gärningsmannen Polispatrullen rör sig uppför trappan och skjuter då två skott mot 21-årige Anton Lundin Pettersson. Ett träffar i bröstet i anslutning till en trappa. "De såg honom med ett blodigt svärd. Han vände sig emot mot polisen och gjorde ett utfall mot polisen. De gjorde den bedömningen att de skulle avlossa vapen mot mannen för att förhindra brottslig gärning", säger Ulla Brehm, presstalesperson för polisen. Foto: Joachim NywallSkjuter gärningsmannen Polispatrullen rör sig uppför trappan och skjuter då två skott mot 21-årige Anton Lundin Pettersson. Ett träffar i bröstet i anslutning till en trappa. "De såg honom med ett blodigt svärd. Han vände sig emot mot polisen och gjorde ett utfall mot polisen. De gjorde den bedömningen att de skulle avlossa vapen mot mannen för att förhindra brottslig gärning", säger Ulla Brehm, presstalesperson för polisen. Foto: Joachim Nywall
Skjuter gärningsmannen
Polispatrullen rör sig uppför trappan och skjuter då två skott mot 21-årige Anton Lundin Pettersson. Ett träffar i bröstet i anslutning till en trappa.
"De såg honom med ett blodigt svärd. Han vände sig emot mot polisen och gjorde ett utfall mot polisen. De gjorde den bedömningen att de skulle avlossa vapen mot mannen för att förhindra brottslig gärning", säger Ulla Brehm, presstalesperson för polisen. Foto: Joachim Nywall
Knuffas ut På jakten efter eleverna ryckte den maskerade och svärdbeväpnade Anton Lundin Pettersson i flera dörrar, enligt personer på plats. Han lyckades öppna dörren till ett klassrum men knuffades ut igen av en lärare, uppger en person som har anhöriga på skolan. Foto: Bjorn Larsson RosvallKnuffas ut På jakten efter eleverna ryckte den maskerade och svärdbeväpnade Anton Lundin Pettersson i flera dörrar, enligt personer på plats. Han lyckades öppna dörren till ett klassrum men knuffades ut igen av en lärare, uppger en person som har anhöriga på skolan. Foto: Bjorn Larsson Rosvall
Knuffas ut
På jakten efter eleverna ryckte den maskerade och svärdbeväpnade Anton Lundin Pettersson i flera dörrar, enligt personer på plats. Han lyckades öppna dörren till ett klassrum men knuffades ut igen av en lärare, uppger en person som har anhöriga på skolan. Foto: Bjorn Larsson Rosvall

Beskrivs som en hjälte

Läraren beskrivs som en hjälte av flera elever.

– Han räddade oss, säger eleven.

Polisen fick larm om skolattacken klockan 10.09. Barnen skrek och ringde till sina kamrater, som var i klassrummen och hade lektioner, och sa att de inte skulle gå ut. Flera lärare barrikaderade dörrarna.

Men flera nyfikna elever gjorde precis det. En av dem som Expressen har pratat med berättar om mötet med den maskerade mannen utanför klassrummet på övervåningen. Eleven var övertygad om att någon på skolan klätt ut sig i en halloween-dräkt.

Trodde att det var ett skämt

Eleverna trodde att det var ett skämt och ville ta en bild med honom.

En av eleverna frågade om det gick bra. Den maskerade mannen sa inte ett ord men nickade att det var okej.

På bilden kan man se att den maskerade 21-åringen håller vänstra handen om en av eleverna.

Sedan kom läraren ut från lektionen.

– Han frågade mannen: Vad håller du på med? Ta av dig masken, berättar flera elever som bevittnade detta.

I nästa stund såg de den maskerade Anton Lundin Pettersson hugga svärdet in i lärarens bröst. Alla fick panik och började springa nedför trapporna mot skolans entré, även läraren.

– Vi sprang ner för trapporna. Jag såg några barn. Jag vet inte om de levde, säger eleven.

 

LÄS ÄVEN Polisen: Var ett rasistiskt hatbrott

Kom rusande med svärd

Bakom dem kom mannen rusande med svärdet.

Elever beskriver hur de blev jagade av mannen ner för trapporna.

Ungdomarna sprang ut och hämtade vuxna för att rädda sina yngre anhöriga som var kvar på skolan. De såg läraren ligga på trottoaren intill skolan när han bad dem ringa efter en ambulans.

Flera anhöriga berättar att andra lärare omedelbart stängde dörrarna och barrikaderade sig genom att ställa föremål framför dörren.

Den maskerade och svärdbeväpnade Anton Lundin Pettersson ryckte i flera dörrar, enligt personer på plats. Han lyckades öppna dörren till ett klassrum men knuffades ut igen av en lärare, uppger en person som har anhöriga på skolan.

Polisen sköt i bröstet

När den första polispatrullen anlände 10.15 gick de två poliserna in och såg skadade, blod och livlösa innanför entrén. De rörde sig uppför trappan och sköt 21-åringen i bröstet i anslutning till en trappa. Han avled senare på sjukhus.

– De såg honom med ett blodigt svärd. Han vände sig mot polisen och gjorde ett utfall. De gjorde den bedömningen att de skulle avlossa vapen mot mannen för att förhindra brottslig gärning, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson.

Enligt henne avlossades två skott.

Eleven som tog bilden med den misstänkte mördaren är skärrad och beskriver att de hade råkat illa ut om inte läraren kommit till undsättning.

– Då hade vi varit högst upp på listan, säger eleven.

Morden steg för steg

Gärningsmannen kommer in
Flera berättar hur den misstänkte 21-åringen kom in på skolan, med en Darth Vader-liknande mask för ansiktet, en kappa på axlarna och bärandes på ett svärd. Ett vittne som var på nedervåningen berättar att den maskerade 21-åringen ska ha sagt: "I am your father". Det är samma fras som karaktären Darth Vader i Star Wars-filmerna yttrar.

Första attacken
I skolentrén, vid ett kafé, uppges Anton Lundin Pettersson ha svingat svärdet mot flera av barnen. Den 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar satt vid en dator i närheten och reste sig och gick fram till Pettersson för att övermanna honom. Samtidigt skrek han åt barnen att springa.
Men assistenten blev slagen med baksidan på svärdet och ramlade ihop, enligt vittnen.
– När han ramlade högg han honom i ryggen med svärdet, säger ett vittne.

10:09 – larmet kommer
Skolpersonal slår larm till polisen om att våldsamheter har utbrutit på Kronans skola i Trollhättan. Barnen skrek och ringde till sina kamrater, som var i klassrummen och hade lektioner, och sa att de inte skulle gå ut. Flera lärare barrikaderade dörrarna.

10:15 – patrull på plats
Den första polispatrullen anländer. De två poliserna går in på bottenplan och hittar den skadade Lavin Eskandar i entrén. Han är då vid liv och förs till NÄL, Norra Älvsborgs länssjukhus.

Hittar två pojkar
Läraren påträffas liggandes på golvet inne i byggnaden av polis. Han är då död. Senare hittas två pojkar inne i byggnaden, båda var skadade och förs till NÄL.
Den ena av pojkarna, eleven Ahmed Hassan, avled av sina skador. För den andre skadade är läget fortfarande allvarligt, men stabilt.

Elever poserar på bild på övervåningen
Nyfikna elever på övervåningen begav sig, trots kaoset som utbrutit på nedervåningen, ut i korridorerna.
Två av de som Expressen har pratat med berättar att de såg den maskerade Anton Lundin Pettersson och var övertygade om att någon på skolan klätt ut sig i en Halloween-dräkt.
– Vi trodde att det var ett skämt och ville ta en bild med honom, säger en av eleverna.
Den maskerade mannen sa inte ett ord men nickade att det var okej. En annan elev ställde sig på andra sidan.

Hugger läraren
Kort efter att bilden på eleverna tas kommer en mattelärare ut från en lektion och frågar enligt uppgifter till Expressen mannen: "Vad håller du på med? Ta av dig masken".
I nästa stund såg elever den maskerade Anton Lundin Pettersson hugga svärdet in i lärarens bröst. Läraren lyfte chockat på tröjan och barnen såg blodet komma ut från såret. I det ögonblicket insåg eleverna allvaret. Alla fick panik och började springa nedför trapporna mot skolans entré, även läraren.
Bakom dem kom mannen rusande mot dem med svärdet.

Skjuter gärningsmannen
Polispatrullen rör sig uppför trappan och skjuter då två skott mot 21-årige Anton Lundin Pettersson. Ett träffar i bröstet i anslutning till en trappa.
"De såg honom med ett blodigt svärd. Han vände sig emot mot polisen och gjorde ett utfall mot polisen. De gjorde den bedömningen att de skulle avlossa vapen mot mannen för att förhindra brottslig gärning", säger Ulla Brehm, presstalesperson för polisen.

Rycker i dörrar
På jakten efter eleverna ryckte den maskerade och svärdbeväpnade Anton Lundin Pettersson i flera dörrar, enligt personer på plats. Han lyckades öppna dörren till ett klassrum men knuffades ut igen av en lärare, uppger en person som har anhöriga på skolan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER