PENGAREGN. Här delar butikschefen Jerker Hall och Mattias Bengtsson ut checken till mjölkbönderna Caroline Westman och Lars-Erik Karlsson. Foto: PrivatPENGAREGN. Här delar butikschefen Jerker Hall och Mattias Bengtsson ut checken till mjölkbönderna Caroline Westman och Lars-Erik Karlsson. Foto: Privat
PENGAREGN. Här delar butikschefen Jerker Hall och Mattias Bengtsson ut checken till mjölkbönderna Caroline Westman och Lars-Erik Karlsson. Foto: Privat
SKÅLADE I MJÖLK. För ett år höjde Hemköp Torpavallen i Vänersborg sitt mjölkpris med en krona. Allt överskott går oavkortat till de lokala mjölkbönderna – som nu får dela på 100 000 kronor. Foto: PrivatSKÅLADE I MJÖLK. För ett år höjde Hemköp Torpavallen i Vänersborg sitt mjölkpris med en krona. Allt överskott går oavkortat till de lokala mjölkbönderna – som nu får dela på 100 000 kronor. Foto: Privat
SKÅLADE I MJÖLK. För ett år höjde Hemköp Torpavallen i Vänersborg sitt mjölkpris med en krona. Allt överskott går oavkortat till de lokala mjölkbönderna – som nu får dela på 100 000 kronor. Foto: Privat

"Vi skålade i mjölk för att fira framgången"

Publicerad

En krona extra kostar mjölken på Hemköp Torpavallen i Vänersborg.

Allt överskott går oavkortat till lokala mjölkbönder – som nu har fått ta emot den första checken på 100 000 kronor.

– Vi skålade i mjölk för att fira framgången, säger Jerker Hall, butikschef

För ett år sedan höjde Hemköp Torpavallen i Vänersborg priset på mjölken med en krona. Alla intäkter från prishöjningen går oavkortat till kommunens lokala mjölkbönder, vilket GT tidigare har skrivit om.

Nu är den första checken utdelad. Under torsdagen fick 26 mjölkbönder i Vänersborg dela på 100 000 kronor.

– Vi skålade i mjölk för att fira framgången. Det är kanske inte så mycket pengar till varje gård, men de verkade uppskatta gesten, säger Jerker Hall, butikschef på Hemköp Torpavallen.

"Bevara de öppna landskapen"

Hur kändes det att dela ut checken?

– Jag tycker det känns jätteroligt. Det är viktigt att alla kan bidra till att bevara de öppna landskapen, rädda arbetstillfällen och att jag kan fortsätta ha svensk mjölk i butiken.

Vad kommer ni göra nu?

– Vi kommer fortsätta att samla in pengar och siktar på att dela ut en ny check i maj. Det kommer vi att göra tills de får rätt betalt för sin mjölk av Arla.

Vill få mer fler butiker

Fyra månader tog det att samla ihop summan och initiativet är uppskattat av matbutikens kunder.

– De tycker det är värt att betala en krona extra för att hålla våra landskap öppna. Det är ingen kund som har varit negativ till initiativet, säger Jerkerhall.

Nu hoppas Jerker Hall, butikchef för Hemköp Torpavallen, att fler butiker höjer sitt mjölkpris med en krona.

– Jag har pratat med några kolleger i trakten. Om fler hoppar på tåget kan summan växa hela tiden. Det känns viktigt att göra det här, säger han.

Gustaf Nilsson
Gustaf Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER