Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi ska inte slå oss för bröstet”

Johnny Magnusson (M) i Agenda.
Foto: SVT/SKÄRMKLIPP
Över 1 300 har dött i covid-19 i äldreomsorgen i Västra Götaland.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Över 1 300 personer har dött i äldreomsorgen i Västra Götaland efter att ha smittats av covid-19.

I kvällens Agenda i SVT frågades Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, om varför de inte kunnat stoppa smittan:

– Vi har inte lyckats bättre än Stockholm eller Skåne, så vi ska inte slå oss för bröstet, säger han.

Fler än 10 300 personer har dött i covid-19 i Sverige sedan coronapandemin slog till.

I Västra Götalandsregionen har över 1 300 dött i äldreomsorgen efter att ha smittats, enligt SVT.

Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland, gästade på söndagskvällen Agenda och sa då:

– Tyvärr har ungefär en tredjedel av de som blivit smittade på särskilda boenden inte klarat det utan avlidit. Men jag vill peka på att ungefär 70 procent har haft sjukdomen och faktiskt klarat den. Så sjukvården har i delar lyckats leverera, trots att den härjat på våra särskilda boenden.

På frågan varför Västra Götaland inte lyckats trycka tillbaka covid-smittan säger Johnny Magnusson:

– Det är väldigt tidigt att säga att det var det eller det att vi inte lyckades med det. Vi har ju hört hur den nationella riktlinjen har varit, den är inget som vi ger oss på.

”Försökt på olika sätt”

Han tillägger:

– I det förebyggande arbetet har vi försökt på olika sätt, till exempel har vi haft distansutbildning för personal som jobbar i äldreomsorgen om vårdhygien och andra frågor. Men vi har inte lyckats bättre än Stockholm eller Skåne för den delen som har det jobbigt just nu, så vi ska inte slå oss för bröstet på något sätt här i Västra Götaland.

Enligt en granskning från Ivo utifrån behandlingen av 847 covid-sjuka på äldreboenden fick få fysiskt träffa en läkare. De flesta läkarundersökningar har i stället gjorts över telefon.

Enligt Johnny Magnusson (M) har regionen noterat olika brister efter Ivo:s granskning, varav den största handlar om journalföringen.

– När det gäller personlig kontakt med läkare är det lite kluvet. Ska läkarna åka som skottspolar fram och tillbaka till äldreboendena när pandemin pågår, eller kan man arbeta så att medicinskt ansvarig sköterska som finns på plats i telefonsamtal med läkaren gör en gemensam bedömning, här behövs verkligen ett besök, eller här kan vi göra detta på telefon. Den medicinskt ansvariga sköterskan kan ju sina patienter mycket väl och för det mesta kan den ansvarige läkaren patienterna väl. Jag säger för det mesta, för det är långt från alltid det är på det sättet, säger Johnny Magnusson i Agenda.

”Lovar på heder och samvete”

Han menar samtidigt att de äldsta och allra sjukaste inte nedprioriterats till följd av en hårt ansatt och pressad sjukvård.

– Nej, våra ansvariga lovar på heder och samvete att ingen har blivit nedprioriterad av det skälet. Men det är ju så, att är man väldigt sjuk och bedöms att man inte kommer klara en inläggning på intensivvården och att läggas i respirator, då gör man ju inte den åtgärden. Det är en rent medicinsk bedömning som jag inte är kapabel att ge mig in och diskutera, säger Johnny Magnusson (M).

Se mer: