Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi sågs som fall som lika gärna kunde dö”

”Bryter du benet får du röntgen, gips och rehab. Är du psykiskt sjk får du piller och lämnas ofta åt ditt öde”, säger Ingrid Loved, vars dotter Anna tog livet av sig efter flera års kamp för att få vård.
Foto: Sören Håkanlind
My Malan berättar om missförhållanden hon stött på i psykvården.
Foto: Julija Sidner

GÖTEBORG. En miljon svenskar lider av psykisk ohälsa.

Över 50 000 läggs in för psykiatrisk slutenvård, varje år, enligt OECD och Socialstyrelsen.

Trots det hörs få röster från insidan.

Expressen har träffat My Malan som överlevt psykvården och Ingrid Loved, vars dotter Anna inte gjorde det.

My Malan, 28 år, har varit inlagd på de flesta psykiatriska avdelningar på Östra sjukhuset, som tillhör det som kallas Sahlgrenska psykiatri.

– Vad som händer på psyket stannar på psyket, säger My.

Ärren på armarna är kvar, men i dag är hon gravid, jobbar som apoteksassistent och mår relativt bra. Mys enda skräck är att bli inlagd igen. Senast var för lite över ett år sedan, på avdelning 364, samma avdelning som hennes bästa vän Maria redan tagit sitt liv på.

Här kan du få hjälp

Hit kan du vända dig om du behöver någon att prata med, självmord går att stoppa.


Mind.se

Telefonnummer: 90 101

Öppet dygnet runt, alla dagar i veckan. Du kan vara anonym.

Vardagar 10–15 finns även föräldratelefon på 020–85 20 00 och äldretelefon på 020–22 22 33.


Hjalplinjen.se

Telefonnummer: 020-22 00 60.

Öppet alla dagar 13-22. Här finns socionomer, psykologer och psykiatrisjuksköterskor för samtal och frågor kring psykisk hälsa och självmord.


Spes.se

Telefonnummer: 08-34 58 73.

Varje kväll 19-22. För dig som är närstående.

Jourhavande-medmanniska.se

Telefonnummer: 08-702 16 80

Öppet varje natt 21–06. För dig som behöver någon att prata med.

– Vi sågs som ”hopplösa fall” som lika gärna kunde dö. Det är ingen vård, det är förvaring där du dränks med medicin så de slipper höra dig skrika på nätterna. Min vän orkade inte då man inte får någon terapi och ingen frågar hur du mår. Och finns det en pingla i personalen säger de snart upp sig, de orkar inte stanna, säger My Malan.

Hon är en av flera patienter som vi har talat med som vittnar om att ”jobbiga” patienter, som exempelvis vill träffa läkare eller få sina mediciner justerade, blir hotade av personalen.

– Även om du är lugn hotar de med bältning eller tvångströja, ibland har de hotat mig med att de ska se till att jag blir utskriven om jag inte slutar att ifrågasätta, berättar My.

I dag mår My bättre – men hennes största rädsla är att bli inlagd igen.
Foto: Julija Sidner

Personal hotar – med utskrivning

Även personal vittnar om hur kolleger hotar lugna patienter med olika tvångsåtgärder, som bara ska användas vid nödvärn eller akut självskaderisk. Och precis som My berättar är det dokumenterat så sent som i januari 2016 att personal hotar med utskrivning: ”sköterskan skriker på patienten, säger att hen skall kalla hitta läkare som skall skriva ut patienten. Tre personal får gå emellan och säga till sköterskan att 'nu räcker det'. Under resten av kvällen är patienten ledsen och rädd för sköterskan och får stödjande samtal av personal.”

– Man är så utelämnad när man ligger inne, säger My. Jag minns främst en som var riktigt vidrig mot oss tjejer, vi kan kalla honom Bosse. Varje gång jag duschade öppnade han dörren, men aldrig på de manliga patienterna. Han slet av täcket på min rumskompis, han visste att hon sov i enbart trosor, säger den tidigare patienten My.

Hon berättar att inget gjordes trots att de var flera som rapporterade ”Bosse”.

– Det fanns ett bås vid patienttelefonen, under den satt en träplanka som var helt fylld av vad patienter skrivit om Bosse. De varnade andra patienter, att man som tjej skulle akta sig för honom, berättar My.

– Självklart ska all personal uppträda korrekt, säger Görel Nergelius, chefsläkare över psykiatrin på Sahlgrenska, som inte vill gå in på enskilda fall.

– Olämplig personal kallas oftast in på samtal och kan i allvarliga fall få löneavdrag eller sparken.


LÄS MER: Anna, 29, sveks av vården – nu är hon död

Tog livet av sig efter 15 års kamp

En av de patienter som likt My Malan vittnat om personal som gett upp och ibland agerat rent olämpligt mot psykiskt sjuka patienter var Anna Loved, som blev 29 år. Två år senare träffar vi hennes mamma, Ingrid.

– Anna levde för sina djur, det var papegojor, katter, möss och undulater, säger mamman Ingrid Loved och minns med ett leende hur hennes dotter brukade rida barbacka i skogen med sin bästa vän och bada i sjöarna med hästarna.

Anna tog livet av sig 29 år gammal – mamman Ingrid ser det som slutet på en 15 år kamp för vård.

Anna Loved tog livet av sig efter 15 års kamp för vård. Hunden var hennes allt.
Foto: Privat

– Hunden som hon fick när hon började på Naturbruksgymnasiet i Dingle var hennes allt, säger Ingrid medan vi sitter i deras röda hus utanför Trollhättan. På bordet ligger bilder på Anna och hennes noggrant förda anteckningar och uthämtade journaler.

– Titta här, över 25 läkare på mindre än två år. Och här! Hon åt 28 olika piller per dag. Jag förstår inte varför hon inte fick ordentlig vård, hon försökte ju med näbbar och klor att få vara kvar på sjukhuset, men de kastade ut henne gång på gång utan uppföljning.

”Du lämnas ofta åt ditt öde”

När vi träffade Anna Loved för två år sedan ringde hon sin mamma.

– Jag kommer ihåg, hon var så glad när hon fick vara med och berätta, att hennes röst äntligen blev hörd, säger Ingrid medan hon häller upp kaffe.

”Bryter du benet får du röntgen, gips och rehab. Är du psykiskt sjuk får du piller och lämnas ofta åt ditt öde.”

– Men sen kom sveken från vården ikapp. Droppen var beskedet om att behandlingshemmet hon blivit lovad skulle vara fullt till nästa år. Hon orkade inte längre, så många löften om hjälp men sen ingenting, säger Ingrid Loved som själv jobbar inom vården som sjukgymnast.

– Bryter du benet får du röntgen, gips och rehab. Är du psykiskt sjuk får du piller och lämnas ofta åt ditt öde. Man måste vara frisk för att vara sjuk, orkar man inte kämpa får du ingen hjälp, säger Inrid som menar att bristerna i psykvården bidrog till hennes dotters död.


LÄS MER: Anna Bäsen: Psykiatrin är i kris – nu måste vi göra om


Hugo Wallén har ansvar för strategiska utvecklingsfrågor inom psykiatrin Sahlgrenska, tidigare verksamhetschef inom samma område.

– Jag går inte in på enskilda fall, men i allmänhet fungerar vården ganska väl. När det inte fungerar är det självklart olyckligt, säger han.

Sista gången Ingrid pratade med Anna berättade dottern om det sista sveket, att hon inte skulle få komma till det utlovade behandlingshemmet utanför Göteborg.

”Jag vill inte försvinna. Jag vill inte dö”

Vi läser Annas avskedsbrev tillsammans. Annas tårar har färgat bläcket på sista sidan.

”Mamma jag älskar dig bortom ord. Jag gråter nu när jag skriver för jag vill inte försvinna. Jag vill inte dö. Jag trampar vatten, kämpar, flyttas hit och dit. Förlåt mig alla älskade. Jag gör det jävligaste som finns emot er. Men tro på detta. Jag har kämpat – kämpat som en galning.”

Annas tårar på brevet blandas nu med mammans.

– När de ansvariga pratar om ”olyckliga fall” är det vi som är kvar som lever med smärtan. Annas karriär inom psykiatrins alla instanser var ett långt svek. Jag har förstått nu att psykiatrin skapar sina egna patienter.

Expressens Josephine Freje och Julija Sidner.