Föräldrarna Rickard och Linda Bergquist släpptes igår efter att ha suttit häktade.
Föräldrarna Rickard och Linda Bergquist släpptes igår efter att ha suttit häktade.

"Vi har inte dödat vår son"

Publicerad
Uppdaterad
JÖNKÖPING/MULLSJÖ. I över en månad har Rickard och Linda Bergquist suttit häktade, misstänkta för att ha vanvårdat sin son Freddie till döds.
I går, på Freddies födelsedag, släpptes de fria.
- Det har varit fruktansvärt. Nu är jag hemma, men jag saknar Freddie så otroligt, säger mamman Linda Bergquist.
Freddie på Lisebergs julmarknad.
Föräldrarna väljer nu att berätta för Expressen om allt som hänt sedan Freddie kom förra sommaren. De tar emot oss i sitt hem i Mullsjö, ett par timmar efter att de släppts från häktet. - Vi vill berätta vad som verkligen hänt, för hittills är det bara åklagarens version som hörts. Vi vill inte dölja vår identitet för det verkar bara misstänkt. Vi har inget att skämmas för. Vi har inte dödat vår son, säger Linda Bergquist.

Var ledsen

I somras kom Freddie från Brno i Tjeckien. Till en början var allt bra, men snart märkte föräldrarna att allt inte stod rätt till. - Han var helt enkelt inte glad och han kunde vara helt apatisk. Vi blev till slut helt desperata och vädjade till det tjeckiska barnhemmet om hjälp, berättar Rickard Bergquist. Brevet vidarebefordrades till socialen i Mullsjö som gjorde ett hembesök. - Han ville inte göra någonting och verkade ledsen hela tiden. Men socialsekreterarna sa bara att allt var som det skulle, säger Linda Bergquist. - Vi gav honom all den kärlek vi hade - hela tiden. Han var en underbar pojke, men ibland var han oemottaglig. Före jul vände det. - Plötsligt blev han en glad liten kille. Vi åkte bland annat till julmarknaden på Liseberg den 17 december och han var alltigenom lycklig.

Mådde inte bra

På nyårsdagen märkte föräldrarna att Freddie inte mådde bra. Huden lossnade från ena foten. Föräldrarna berättar att de aldrig förstod att Freddie var allvarligt sjuk. De trodde att såren höll på att läka, och berättar att han var pigg och inte hade feber. - Det får vi leva med resten av livet, säger mamman. Den 7 januari blev Freddie sämre, föräldrarna gissade att han var förkyld. Pappa Rickard la sig och sov bredvid honom. - När jag vaknade på morgonen var han livlös. - Jag satte örat mot hans bröst och tyckte att jag hörde pulsslag. Jag blev helt panikslagen när jag insåg att det var mina egna hjärtslag jag hörde, berättar Rickard Bergquist. Den 3 februari anhölls föräldrarna misstänkta för att ha orsakat Freddies död och i går släpptes de i väntan på dom.

Dom kommer senare

Misstankarna har försvagats mot föräldrarna, men tingsrätten konstaterade i går att Linda gjort sig skyldig till vållande av kroppsskada. Det innebär att hon inte orsakat hans död, men att hon skadat Freddie genom att inte kontakta läkare. Rätten fattade bara beslut om Linda eftersom man vill undersöka om hon är psykiskt frisk. Domen mot Rickard kommer senare. Linda är lättad. - Jag har fått komma hem till min älskade dotter, det är det enda jag orkar tänka på just nu.

Kramar sin mamma

Dottern, som är åtta år, kramar sin mamma hårt, hårt. - Jag fick knappt träffa mamma och hon fick inte ens ta emot pärlhalsbanden som jag gjort till henne, säger hon om tiden då mamma satt i häktet. Och Freddie, honom tänker storasyster sjunga "Imse Vimse Spindel" för, och hon tror att han hör henne i himlen.
Anders Bergquist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER