Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vi är hemma med honom hans sista tid"

Sanda Caktas son Daniel, två månader, kommer enligt läkarna inte att överleva. Den sista tiden spenderar han i hemmet. Foto: Privat
Södra Älvsborgs sjukhus medger felbehandlingen, som i sig inte förvärrat den växande hjärntumören. Foto: Rehnman Lennart

Sanda Caktas, 32, har den senaste tiden kastats mellan hopp och förtvivlan.

Hennes två månader gamle son Daniel fick en hjärntumör bortopererad vid födseln. Sedan felbehandlades han på Södra Älvsborgs sjukhus.

I fredags kom mardrömsbeskedet – delar av tumören är fortfarande kvar.

– Vi är hemma med honom hans sista tid. Läkarna säger att det inte finns något att göra, men en mamma slutar aldrig att hoppas, säger hon.

Tiden sedan Daniel föddes har varit omskakande för Sanda Caktas och hennes sambo i Borås.

Vid födseln upptäcktes en hjärntumör. Den opererades bort efter tre veckor, men problemen fortsatte. Daniel drabbades av hög feber för ett tag sedan och fördes akut till barnkliniken på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Där sattes antibiotika in, men något gick snett, vilket Borås Tidning var först att skriva om.

Lille Daniel blev illröd i ansiktet och fick svårt att andas när slem samlades i halsen, berättar Sanda Caktas. Det visade sig att han hade fått rätt behandling, men med fel antibiotikapreparat.

Glädjen varade inte länge

Efter samråd med sjukhuset körde familjen ner Daniel till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg förra måndagen. Där visade en rad undersökningar att felbehandlingen inte medfört några permanenta skador.

Men glädjen varade inte länge. I fredags kom värsta tänkbara nyheter.

– Tumören, som läkarna trodde var borta, var inte det. Istället har det funnits rester kvar som antagligen växt till sig och sitter nära hjärnstammen, så det är svårt att operera där, säger Sanda Caktas och fortsätter:

– Det finns inget att göra längre. Vi är hemma med honom hans sista tid.

Inget tyder på att den felaktiga medicineringen bidragit till att hjärntumören förvärrats.

– Men jag tycker att det är viktigt att detta med felmedicineringen kommer ut. Föräldrar måste vara vaksamma, man kan inte slappna av. Vårdpersonalen har inte alltid koll.

Slutar inte hoppas

Sjukhuset medger felbehandlingen och har bett om ursäkt för att Daniel fick fel antibiotika. Varför förväxlingen skett är oklart.

GT har sökt ansvariga på Södra Älvsborgs sjukhus, men kommunikationschefen har inte kunnat förmedla någon kontakt. Men Jerker Isacson, chefläkare på Södra Älvsborgs sjukhus, har tidigare uttalat sig i Borås Tidning.

– Den förvaras ju i färdiga förpackningar och här har uppenbarligen sköterskan i hastigheten tagit fel förpackning. Det är sådant som naturligtvis inte får hända, men som ibland gör det ändå, sa han till tidningen.

– Det är alltid tragiskt när misstag begås och våra patienter drabbas.

Trots det dystra beskedet om att Daniel inte kommer att överleva sin hjärntumör slutar Sanda Caktas inte att hoppas.

– Jag är inte läkare, jag är bara mamma, för mig finns det alltid en chans.

Hur mår ni?

– Det går inte beskriva hur vi mår. Jag vet inte vad jag ska säga, inte bra i alla fall.

 

Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​