VGR:s uppmaning: Kan inte ta emot fler gåvor

Enligt en ny amerikansk studie överförs inte covid-19 eller antikroppar till fostret
Lars Mossberg är kommunikatör på Västra Götalandsregionen.
Foto: PRIVAT
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronapandemin fortsätter slå hårt mot vården runtom i landet och Västra Götalandsregionen är inget undantag.

I våras när många västsvenskar ville skänka gåvor till vården fanns det möjlighet att ta emot dem – men det finns det inte längre.

– Om det i stället finns sjukhuspersonal som vill jobba extra tar vi gärna emot dem, säger Lars Mossberg, kommunikatör på Västra Götalandsregionen. 

När coronapandemin slog ner som en bomb i Sverige fanns det ett stort engagemang från allmänheten att hjälpa vården.

Många valde då att skänka gåvor, hushållsprodukter eller mat.

 – Vi blev lite tagna av det engagemang som vi såg av allmänheten och viljan att hjälpa till. I våras blev det en sådan mängd så vi behövde hantera det genom vår centrala logistikenhet, säger Lars Mossberg, kommunikatör på Västra Götalandsregionen. 

Han fortsätter.

– Vi hanterade sammanlagt runt 600 ärenden vilket egentligen betyder tusentals initiativ. 

”Mängder av glass”

En hel del personer och företag skänkte även skyddsutrustning då det fanns ett stort behov av det i våras.

– Det har även varit pepp till vårdpersonalen i form av hemgjorda lunchlådor. Det fanns en orkester som ville spela och sedan har också mängder av glass fördelats till vården. Det har varit ett enormt spann på förfrågningarna, säger Lars Mossberg.

Under våren fördelades de inkomna gåvorna till hela Västra Götalandsregionen av en central logistikenhet och deras depå. 

Men på grund av det ökade pressade läget under hösten och vintern kommer det nu inte längre gå att skänka gåvor till regionen.

”Det blir fel”

– Men det vi står inför nu är ett förändrat läge även på den här frågan. Det har inte varit alls det trycket nu under hösten och vintern som i våras på inkomna gåvor. Vi förbereder hela organisationen att vaccinera hela regionen och det är ett klokt fokus just nu, säger Lars Mossberg.

Han vill även poängtera att det aldrig går att skänka gåvor direkt till sjukhusdörren. 

– Det blir fel. Vi har heller inte det breda behovet som vi hade förut. Nu är det stort fokus på personal. Om det i stället finns sjukhuspersonal som vill jobba extra tar vi gärna emot det. 

SE FLER NYHETER: ”Önskar att hälsan varit bättre”

Före detta elitsimmaren om kampen mot corona