Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Astra-vaccineringen återupptas efter paus

En ny studie ger glädjebeskedet.
Västra Götalandsregionen återupptar vaccinerngen av Astra Zeneca-vaccin.
Foto: HENRY NICHOLLS / REUTERS X06612
Foto: LAINE NATHAN/ABACA / STELLA PICTURES/LAINE NATHAN/ABACA

Västra Götalandsregionen återupptar vaccineringen av Astra Zeneca-vaccin.

Regionen pausade vaccineringen av en specifik omgång då flera personer fick allergiska reaktioner i direkt anslutning till att de vaccinerades.

– Det är viktigt att biverkningar följs upp och det är bra att Läkemedelsverket har hanterat ärendet så snabbt, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i regionen.

Under torsdagen meddelade Västra Götalandsregionen att de pausade vaccineringen av en specifik omgång av Astra Zeneca-vaccin. 

Beslutet röde en specifik omgång, eller så kallad batch, av vaccin från tillverkaren Astra Zeneca. Beslutet togs i samråd med smittskyddet i regionen samt Läkemedelsverket.

Det handlade då om fem personer som blev drabbade. De drabbade är kommunal vård- och omsorgspersonal.

– Reaktionerna har varit att personerna fått utslag och svårt att andas. Allt mellan lindrig och mer allvarlig reaktion. Det har gått bra för allihop, sa Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i regionen, då.

Återupptar vaccineringen

Under fredagen, dagen efter beslutet, kom nya besked gällande den specifika omgången.

”Läkemedelsverket rapporterar under fredagen att den specifika bacth vaccin från tillverkaren AstraZeneca som användes i Västra Götalandsregionen inte var defekt när den lämnade tillverkaren. Utifrån Läkemedelsverkets besked och i samråd med Smittskydd Västra Götaland återupptar Västra Götalandsregionen vaccineringen med AstraZenecas vaccin”, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att biverkningar följs upp och det är bra att Läkemedelsverket har hanterat ärendet så snabbt. Vi känner oss trygga med deras besked och har nu informerat våra vaccinatörer att återuppta vaccineringen med aktuell tillverkningssats, säger Kristine Rygge i en kommentar.

Läkemedelsverket: Fyller alla ställda krav

Också Läkemedelsvärket kommenterar beslutet:

– Företaget har nu återigen granskat den tillverkningssats som användes i Västra Götaland och konstaterar att den aktuella batchen fyller alla ställda krav och är inom specifikationen, säger Virve Reiman-Suijkerbuijk, enhetschef för Inspektion av industri och sjukvård vid Läkemedelsverket i en kommentar.

Se mer:

”Jobbar stenhårt med att informera”.