Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Veterinären David räddade valpens liv – efter hjälp från oväntat håll

David Köster med sin hund Dexter.
Foto: Privat

Det blev en kamp mot klockan när veterinären David Köster fick in en förgiftad hund på kliniken.

Hunden hade max ”någon timme” kvar i livet, enligt David Köster.

Han fick hjälp från oväntat håll – och kunde rädda hundvalpens liv.

Nyligen fick veterinären David Köster, 45, in en väldigt svag hundvalp till kliniken hos distriktsveterinärerna i Vårgårda norr om Göteborg.

– Det var ju en väldigt, väldigt dålig valp, den var illa medtagen, i princip medvetslös Så det var ett ganska akut tillstånd, säger David Köster.

Den lilla valpen hade fått i sig svampar från gräsmattan på tomten hemma.

Giftiga svampar, visade det sig.

– Då var det viktiga att få tag på svamparna så man kunde artbestämda, så vi visste vad vi hade att hantera.

Hjälp från oväntat håll

David Köster är en hängiven svampplockare privat men kunde själv inte artbestämma svamparna. Och i stället för att bläddra i böcker eller vända sig till kolleger bestämde sig David Köster för att vända sig till Facebook.

I en av Sveriges största, om inte största, svampgrupper bad David Köster helt enkelt om hjälp. Han förklarade att läget var akut.

David Köster bad om hjälp på Facebook.
Foto: Skärmdump Facebook

Det var en kamp mot klockan

Gruppen har flera kunniga moderatorer som genast satte sig in i att artbestämma svamparna.

– Då vet man ju att de är superproffs, det är inte random svampplockare, utan svampproffs. Så lägger du ut där för att få en giftsvamp artad så är det ett antal proffs som svarar på frågorna, och då kan man också lita på svaren, säger David Köster.

David Köster fick omgående svar på vad det kunde tänkas vara för svampar, och därmed vad för gift det rörde sig om. Och framför allt: Vilket motgift som krävdes.

De svampar som behövde artbestämmas.

Den förgiftade hunden återfick medvetandet, pulsen gick upp och andningen återgick till det normala. 

Hur nära var det att hunden miste livet?

– Den här hunden hade ju väldigt låg puls, så det är klart att den hade nog inte klarat sig så fasligt länge till. Det handlade nog om någon timme till, sedan hade inte varit något liv kvar i den, säger David Köster.

Hundvalpen klarade sig tack vare den snabba responsen på Facebook, men också David Kösters smarta knep för att få hjälp.

– Ja, men det är ju så, man får vara lite uppfinningsrik. Jag jobbar ju på distriktsveterinären, vi kör ut mycket själva, man stannar någonstans, och får vara uppfinningsrik hela tiden. Det är en del av yrket när man inte alltid jobbar inne på ett stort sjukhus. Det är ganska ofta man får hitta lite smarta lösningar, och detta var väl en av dem, säger han.

Han räddade svan – har varit bästa vänner i 37 år:

Han räddade svan – har varit bästa vänner i 37 år