Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Veteranen Lisbeth springer Varvet – för 35:e gången

Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Lisbeth Berg ska njuta av Varvet för 35:e gången. Foto: PRIVAT

På lördag går det 40:e Göteborgsvarvet av stapeln och med i startfältet finns ett gäng riktiga veteraner, som ser loppet som en självklarhet år efter år.

Lars Arrenäs, 57, har sprungit alla lopp och ställt in både bröllop och begravningar för att delta.

Lisbeth Berg springer för 35:e gången.

– Första gången var jag 13 år. Jag är en tävlingsmänniska men under Varvet ger jag inte allt. Man måste njuta av atmosfären, säger hon.

Årets Göteborgsvarv är det 40:e i ordningen och hittills har över en miljon personer någon gång sprungit loppet. 

Bland dem finns en skara som sprungit betydligt oftare än de andra.

En av dem är Lars Arrenäs, 57, från Sävedalen, som sprungit samtliga lopp. Han minns hur oförberedd han var första gången.

En helt ny värld

– Jag visste inte vad jag hade gett mig in på. Som längst hade jag kanske sprungit 12 kilometer med klassen i skolan, berättar Lars och fortsätter:

– En helt ny värld öppnade sig och när jag hade sprungit 15 kilometer under det första varvet. Jag hade ont precis överallt, men det gick vägen.

Lars när han sprang sitt 30:e varv. Foto: PRIVAT
Lars i dag. Foto: PRIVAT

Sedan dess har Göteborgsvarvet blivit en årlig tradition och nära och kära har lärt sig att det är något som inte går att ändra på.

– Efter att jag blivit fast gick det inte att missa längre, oavsett bröllop, begravningar, hälsenor eller knän, berättar Lars.

Har du verkligen ställt in ett bröllop för att springa Göteborgsvarvet?

– Ja. Jag tycker att det är ofint att planera ett bröllop i Stockholm samtidigt som varvet är här i Göteborg. Min fru fick åka dit ensam, skrattar Lars.

Utöver att deltagarantalet mångdubblats sedan Lars gjorde sitt första lopp har också andra saker förändrats, berättar han.

– Det var helt andra tider. Det var inget snack om funktionskläder, man sprang i kortbyxor och T-shirt, säger Lars.

Piloten gör sitt 35:e Varv

Lisbeth Berg från Öckerö har hunnit med 35 Göteborgsvarv.

– Min pappa sprang redan från första året och jag var med honom på Heden 1980-1982. 1983 ville jag springa själv, jag höll på med orientering, och då ordnade pappa fram en startplats från en god vän som blivit sjuk.

– Han jag sprang för, Paavo, brukade springa runt på 1.15. Så alla undrade vad som hänt med honom det året jag sprang på 2.10, minns Lisbeth. 

Sen dess har hon missat två varv på grund av hennes arbete som pilot.

– Det ska mycket till för att jag ska missa någon mer gång. Det är en underbar folkfest och alla borde prova att vara en del i den, säger Lisbeth Berg som springer Varvet vältränad och räknar med att klara en tid nära personliga rekordet 1.45 utan att behöva ge allt.

– För man måste hinna njuta av festen också, det är viktigt!