Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vetenskapsskolans tidigare vd släpps

GT:s reporter Daniel Olsson om avslöjandet kring Vetenskapsskolan
Vetenskapsskolans tidigare vd Abdel-Nasser El Nadi har fortfarande ett utvisningsbeslut över sig.
Vetenskapsskolans tidigare vd Abdel-Nasser El Nadi har fortfarande ett utvisningsbeslut över sig.
Säkerhetspolisen, Säpo.
Foto: Maja Suslin/TT

Vetenskapsskolans tidigare vd och huvudman Abdel-Nasser el Nadi har släppts ur Migrationsverkets förvar.

Det avslöjar stiftelsen Doku under måndagen.

El Nadi var en av sex radikala islamister i samma nätverk som frihetsberövades under våren.

Enligt stiftelsen Doku har Abdel-Nasser el Nadi släppts ur Migrationsverkets förvar, men han har anmälningsplikt i väntan på att utvisas ur landet. 

Beslutet är fattat enligt lagen om särskild utlänningskontroll och sker på initiativ av Säkerhetspolisen.

Den muslimska friskolan Vetenskapsskolan i Göteborg är formellt icke-konfessionell, men har genom åren uppmärksammats för band till radikala islamska miljöer. Bland annat kunde GT i samarbete med Doku tidigare i år avslöja att minst fyra återvändare från krigets Syrien, efter återkomsten, arbetat på skolan.

Granskas av Skolinspektionen

Utöver det kunde sju anställda genom åren knytas till våldsbejakande extremistiska miljöer. 

Som GT tidigare kunnat berätta så pågår en granskning av Vetenskapsskolan från Skolinspektionens sida. Den granskningen fortgår och gäller bland annat lämpligheten hos de som driver skolan. 

Vetenskapsskolan i Göteborg.
Foto: Daniel Olsson / Daniel Olsson/GT

Efter att Abdel-Nasser El Nadi tagits i förvar i maj i år valde han att lämna sina uppdrag i Vetenskapsskolan. Han har också i olika sammanhang efter omhändertagandet förnekat de uppgifter som Säkerhetspolisen fört fram som skäl för att se honom som ett hot mot rikets säkerhet. 

Stora delar av det materialet är sekretessbelagt.

Anwar Osman är Abdel Nasser el Nadis advokat och han ber att få återkomma med eventuella kommentarer till frisläppandet.

– Jag återkommer till dig om det är någonting jag vill framföra.

Enligt Migrationsöverdomstolens beslut menar El Nadi att Säkerhetspolisens bedömning är undermålig. Och att myndigheten ”inte ens uttryckt att han bedrivit verksamhet som innebär fara för rikets säkerhet utan främst resonerat kring framtida risker”.

Fortsatt utvisningsbeslut

Beslutet att släppa Abdel Nasser el Nadi innebär inte att beslutet att utvisa honom från den 5 juli i år har ändrats.

Däremot anses det tillräckligt att han, i avvaktan på utvisning, anmäler sig hos polisen då och då. 

Enligt det Migrationsöverdomstolens beslut i förra veckan håller domstolen med om skälen att utvisa Abdel Nasser El Nadi, att det finns anledning att anta att El-Nadi ”har bedrivit sådan verksamhet som utgör fara för rikets säkerhet och att det finns anledning att anta att han kommer att fortsätta verksamheten här.”

Övriga imamer kvar i förvar

Däremot innebär de förhållanden som finns i Egypten, dit El Nadi skulle utvisas, att han inte kan utvisas dit. Och då det inte tros kunna ändras den närmaste tiden så anses det inte försvarligt att hålla honom frihetsberövad. 

I förra veckan var även en annan av de förvarstagna imamerna uppe i Migrationsöverdomstolen, Fekri Hamad från Västerås. Den 5 maj beslutade Migrationsöverdomstolen i hans fall om att han ska kvarbli i förvar. 

GT söker Abdel Nasser el Nadi.