Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vetenskapsskolan lades ned – blir nu ett byggbolag

Ägarbolaget bakom numera nedlagda Vetenskapsskolan byter nu inriktning – och blir ett byggbolag.
Foto: Daniel Olsson
Imamerna Fekri Hamad, Abdel-Nasser El Nadi och Abo Raad tillsammans i frihet, innan de togs fängsligt förvar våren 2019 anklagade för att utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Ägarbolaget bakom den numera nedlagda Vetenskapsskolan vill för andra gången på drygt ett års tid byta namn. 

Samtidigt vill ägaren, den framträdande islamisten Abdel Nasser El Nadis exfru, göra det tio år gamla utbildningsbolaget till en byggfirma.

Det framgår av handlingar som lämnats in till Bolagsverket.

Klassad som ett hot mot rikets säkerhet har Vetenskapsskolans grundare och tidigare ägare lämnat landet. 

Men som GT kunde berätta i förra veckan har El Nadis familj i Sverige nu tagit makten över hela hans företagsgrupp, med bokförda tillgångar på över 25 miljoner kronor. 

– Vi fick bolagen i knät, så ansvaret vilar på oss nu. Vi utreder vad vi kan göra, sa en av Abdel Nasser El Nadis familjemedlemmar häromveckan.

Renovering och rivning

Och nu står det klart att El Nadis tidigare kärnbolag, ägarbolaget till numera nedlagda Vetenskapsskolan, byter inriktning – och blir ett byggbolag. På en årsstämma den 28 september beslutades att bolaget ska syssla med ”Bygg, renovering och rivning”.

Samtidigt vill ägaren, El Nadis exfru, byta namn på bolaget för andra gången på kort tid. 

I slutet av sommaren förra året bytte Vetenskapsskolan namn till Safirskolan. Det skedde efter att Vetenskapsskolan uppmärksammats vid ett stort antal tillfällen för både missförhållanden inom verksamheten och för ledningens band till radikala islamistiska rörelser. 

58 miljoner

Nu vill ägaren ge bolaget ett namn som gör det tydligt att bolaget inte längre sysslar med skolverksamhet.

GT har varit i kontakt med ägaren som bekräftar att de byter inriktning, men inte vill kommentera något mer i frågan.

Ägarbolaget var det av El Nadis bolag med störst verksamhet. Enligt senaste årsredovisningen omsatte Vetenskapsskolan och senare Safirskolan 58 miljoner kronor under förra året. Den absoluta merparten av de pengarna kom från skattemedel, via bland annat skolpengen. 

Abdel Nasser el Nadi var en av sex radikala islamister som togs i förvar av Migrationsverket efter att Säkerhetspolisen anklagat dem för att utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Regeringen drog senare samma slutsats.

Kort därpå lämnade El Nadi landet.

GT har under en längre tid sökt Abdel Nasser El Nadi.