Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vetenskapsskolan: Avtalet med islamistrektorn ska omförhandlas

Nu svarar Vetenskapsskolan, som nu bytt namn till Safirskolan, på kritiken i Skolinspektionens granskning.Foto: Daniel Olsson / Daniel Olsson/GT
Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspektionen i Göteborg.Foto: Daniel Olsson
Nu svarar Vetenskapsskolan, som nu bytt namn till Safirskolan, på kritiken i Skolinspektionens granskning.Foto: Daniel Olsson / Daniel Olsson/GT

Efter avslöjanden om att återvändare från terrorstaten IS arbetar kvar som lärare på Vetenskapsskolan. 

Och att skolans ledning förbundit sig att varje månad låta inte obetydliga delar av skolpengen gå till den tidigare ägaren och rektorn Abdel Nasser El Nadi.

Nu svarar Vetenskapsskolans ledning på kritiken. 

Och uppger att man kommer att omförhandla avtalet med El Nadis bolag.

– Det ska bli ett helt nytt avtal, säger skolans advokat Hans Gaestadius. 

I maj kunde GT i samarbete med stiftelsen Doku avslöja att Vetenskapsskolans rektor Abdel Nasser el Nadi tagits i förvar av Migrationsverket på säkerhetspolisens inrådan.

Rektorn för skolan, som nu bytt namn till Safirskolan, pekades tillsammans med ytterligare fem radikala islamister ut som ett hot mot rikets säkerhet.

I juni kunde GT tillsammans med stiftelsen Doku avslöja att minst fyra återvändare från terrorstaten IS fått anställning på Vetenskapsskolan efter återkomsten till Sverige. 

Tre av dem jobbade kvar så sent som i september i år. 

Fåtal personer

Nu svarar Safirskolans ledning genom sin advokat Hans Gaestadius på Skolinspektionens många frågor om IS-återvändare och kopplingar till den nu avgångne rektorn, eller som skolan själva skriver: 

”De fåtal personer bland skolans personal som påståtts ha eller har haft anknytningar på något sätt eller visat sympati för terrororganisationen IS”.

De uppger också att anställningen för en av de tre som fanns med på personallistan som skickades in till Skolinspektionen så sent som i september, en kvinna i 60-årsåldern, kommer avslutas vid årsskiftet.

Den erfarne brottmålsadvokaten Hans Gaestadius har anlitats av Safirskolan i Skolinspektionens utredning.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Kvinnans son Kamal Badri reste ner till Syrien och stred för den islamistiska gruppen Kataeb al-Mujahereen, som senare blev en del av IS. När även hennes dotter gifte sig med en känd IS-terrorist och anslöt sig till IS i juli 2015 följde den nu 60-åriga kvinnan efter ner till Syrien och levde med familjen i det IS-kontrollerade området. I dag arbetar hon på skolan som lärare.

Enligt advokaten har kvinnan ett avtal som löper ut vid årsskiftet.

”Det kommer inte att förlängas”, skriver advokaten.

Miljondealen omförhandlas

Skolinspektionen inledde sin granskning, en så kallad ägare- och ledningsprövning, tidigare i år men de många förändringarna i skolans styrelse och ägandet har gjort att granskningen dragit ut på tiden. Många av de uppgifter som Skolinspektionen bett skolan att kommentera har också hänt i närtid, som uppgifterna om att IS-återvändare arbetar vid skolan. 

– Vi har nu fått in huvudmannens synpunkter. Nu tar vi till oss det och sedan kommer vi analysera materialet och fatta ett beslut, säger Johan Kylenfelt, jurist vid Skolinspektionen. 

Den 8 november kunde GT i samarbete med Doku avslöja den tidigare rektorn Abdel Nasser El Nadis miljondeal med skolans nya ägare. 

När islamistrektorn Abdel Nasser El Nadi sålde Vetenskapsskolan i Göteborg förband sig den nya ägaren att betala 250 000 kronor varje månad till hans bolag Kunskapsmakten AB.

500 kronor varje månad

Avtalet innebär att 500 kronor från den elevpeng som skattebetalarna varje månad ger för varje elev på skolan kommer betalas ut till bolaget fram till den 1 januari 2028.

Det framgick av köpeavtalet och de intervjuer som Skolinspektionen gjort i utredningen av skolans nya ägare. I avtalet finns också en klausul om att skolan kan återgå till den tidigare ägaren om betalningarna uteblir.´

Nu svarar ägaren att man kommer omförhandla avtalet med bolaget, som i dag formellt ägs av släktingar till Abdel Nasser El Nadi.

”Avtalet gäller tills vidare men det kommer att omförhandlas. Samtal förs nu med företrädare för säljarsidan”, skriver den nya ägaren genom sin advokat. 

”Det finns en uttalad gemensam partsvilja om att alla band med den tidigare ägaren ska upphöra genom det reviderade avtalet. Det innebära bl a att det inte kommer att finnas någon återköpsklausul.” 

Advokaten: ”Ska bli ett helt nytt avtal”

– Det ska bli ett helt nytt avtal med betalningsvillkor och alltihopa, men till dess det är färdigt gäller det gamla avtalet tills vidare. Annars kommer vi i ett avtalslöst tillstånd och det är inte vad parterna vill uppnå, säger skolans advokat Hans Gaestadius.

Den nya ägaren och styrelsen skriver nu också att de ”kommer aktivt att motarbeta varje tendens till radikalisering oavsett varifrån den må emanera. Villkoren vid nyanställningar och/eller vid vikariat ska ses över för att i möjligaste mån förhindra att personer med extrema åsikter kommer in i skolverksamheten. Fördjupade samtal ska enskilt föras fortlöpande med den nuvarande personalen i frågor i nu berört hänseende.”

Detta har hänt:

■ Maj 2019 slog säkerhetspolisen till mot rektorn och imamen Abdel Nasser El Nadi. Han var en av sex radikala islamister som togs i förvar av Migrationsverket på säkerhetspolisens inrådan anklagade för att utgöra ett hot mot rikets säkerhet

■ Juni 2019 avslöjar Expressen tillsammans med Doku att minst fyra återvändare från krigets Syrien efter hemkomsten fått anställning på Vetenskapsskolan. Dessutom fanns i styrelse och i personalen ytterligare sju personer som, enligt säkerhetspolisen, ingår i den våldsbejakande islamistiska miljön.

■ Okt 2019 slår regeringen fast bedömningen att El Nadi utgör ett säkerhetshot och att han ska utvisas ur landet.

■ Nov 2019 avslöjar Expressen tillsammans med Doku hur mångmiljonbelopp förts ut till Saudiarabien och Malta från Abdel Nasser El Nadis skolkoncern. Från Vetenskapsskolans konto direkt har 950 000 kronor gått ut till Saudiarabien, ett systerbolag i koncernen förde över 4,2 miljoner kronor till Malta så sent som i februari i år