Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vet du inte hur du ska rösta? Gör Valkompassen

Jenny Madestam, statsvetare. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Sofia Dahlström, chefredaktör GT.

Står du i valet och kvalet inför den 9 september?

Om du är osäker kan du testa dina åsikter mot partiernas i Valkompassen.

GT kan nu även erbjuda SVT:s lokala valkompass med de brännande frågorna där du bor.

– I vårt samarbete kan vi ge västsvenskarna möjlighet att testa var partierna står i viktiga frågor i just deras hemkommun, säger GT:s chefredaktör Sofia Dahlström.

Valkompassen är en del av GT:s valbevakning för dig som är osäker på hur du ska rösta – eller vill få en överblick över vilka frågor som är aktuella i debatten. 

Meningen är att du på ett lätt och roligt sätt kan testa var du står – och vilket parti som representerar dig bäst.

 

 

 

Så tycker politikerna i din kommun – gör SVT:s lokala valkompass


 

 

Valkompassen består av 26 av de viktigaste valfrågorna. 

GT:s och Expressens politiska expert Jenny Madestam ger dig en snabb genomgång av varje fråga som du kan ta del av innan du tar ställning, och på så sätt lära dig mer.

– GT kan som Västsveriges största kvällstidning nu erbjuda både en lättöverskådlig valkompass om riksdagsvalet där man får ta del statsvetaren Jenny Madestams sammanfattning och en lokal valkompass i samarbete med SVT, säger Sofia Dahlström, chefredaktör på GT.

Så har vi gjort Valkompassen

• Valkompassen är framtagen av nyhetsbyrån TT tillsammans med Christer Isaksson och Tommy Möller i samarbete med Expressen. Christer Isaksson är journalist och författare med politik som huvudintresse, Tommy Möller är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. De har lång erfarenhet av att arbeta med valkompasser och har gjort sådana sedan 2002 års val.

• Den lokala Valkompassen presenterar GT i samarbete med SVT. SVT har ställt samma frågor till de lokala partiföreträdarna, och kompassen har kalibrerats efter deras svar. Här får du testa dina uppfattningar i lokala frågor som gäller just din kommun.

• Syftet med Valkompassen är att vara en hjälp för dig som väljare att hitta rätt bland partierna i riksdagsvalet. Den talar inte om hur du ska rösta men pekar ut åt vilket håll ditt intresse kan riktas.

• Frågorna är partiavskiljande och för att komma fram till partiernas olika ställningstaganden har både deras program, deras agerande och uttalanden från deras främsta företrädare analyserats. Viktigt att tänka på är att Valkompassen bara är en hjälp på vägen – när man väljer parti att rösta på är det många saker som spelar in. Valkompassen ersätter alltså inte väljarnas eget ansvar att hitta rätt inför höstens val.

När du har svarat på samtliga frågor får du en snabb överblick över hur partierna stämmer överens med dina svar. Här får du också möjlighet att ta del av partiernas kommentarer i de olika frågorna. Valkompassen talar inte om hur du ska rösta, men ger på ett lättsamt sätt en fingervisning om vilket politiskt parti som bäst matchar dina ståndpunkter.

Nu kan GT i samarbete med SVT också presentera en lokal kompass där partierna i de västsvenska kommunerna svarat på frågor som är relevanta för just din ort.

– Det känns verkligen jättebra att vi nu under Almedalsveckan, då det är så stort fokus på politik och valet, kan lansera både en valkompass för Riksdagsvalet samt en lokal valkompass i samarbete med SVT, säger Sofia Dahlström.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!