Veronica Morales är kommunens högste chef för integration. Nu byter hon sida. Foto: Henrik JanssonVeronica Morales är kommunens högste chef för integration. Nu byter hon sida. Foto: Henrik Jansson
Veronica Morales är kommunens högste chef för integration. Nu byter hon sida.  Foto: Henrik Jansson
Veronica Morales är i dag verksamhetschef för integration vid social resursförvaltning i Göteborgs stad. Foto: Theres StephansdotterVeronica Morales är i dag verksamhetschef för integration vid social resursförvaltning i Göteborgs stad. Foto: Theres Stephansdotter
Veronica Morales är i dag verksamhetschef för integration vid social resursförvaltning i Göteborgs stad.  Foto: Theres Stephansdotter

Veronica Morales byter sida – blir privat

Publicerad

Hon leder kommunens flyktingmottagande.

Nu byter Veronica Morales, verksamhetschef för integration i Göteborg, sida – och börjar jobba för den privata flyktingjätten Hero som kommunen har avtal med.

– Hon har en uppsägningstid hos oss och Hero är ett företag som vi har ett avtal med. Vi har diskuterat hur vi ska hantera detta under perioden som hon är kvar hos oss, säger Nicoline Blidberg, HR-chef på social resursförvaltning.

Veronica Morales är i dag verksamhetschef för integration vid social resursförvaltning i Göteborgs stad. Hon jobbar med verksamheten kring boende för ensamkommande barn och flyktingadministration.

Men nu kan GT avslöja att Veronica Morales ska sluta för att i stället börja jobba för det privata bolaget Hero i höst. Ett bolag som presenterar sig som Skandinaviens största aktör inom flyktingmottagandet.

I dag har Göteborgs stad avtal med flera privata bolag gällande flyktingmottagandet, däribland Hero. Bland annat har man ett helt färskt framförhandlat avtal med Hero gällande ett transitboende för ensamkommande i Lerum.

När GT når Veronica Morales vill hon inte kommentera huruvida hon ska börja jobba för Hero. Däremot bekräftar hon att hon sagt upp sig.

– Det kommer att publiceras i morgon (torsdag) vad jag ska göra, säger Veronica Morales.

HR-chef bekräftar

HR-chefen Nicoline Blidberg bekräftar däremot att Veronica Morales kommer börja jobba på just Hero i höst. Därmed börjar hon jobba på ett av de företag som hon fram tills nu har köpt tjänster av genom sin anställning i kommunen.

– Det har jag vetat om sedan i torsdags. Jag tänker att det är tråkigt att hon slutar hos oss och jag önskar henne lycka till, säger Nicoline Blidberg.

Veronica Morales kommer alltså jobba kvar inom Göteborgs stad under sommaren.

Vad tänker du om att hon börjar jobba för Hero?

– Hon har en uppsägningstid hos oss och Hero är ett företag som vi ett avtal med. Vi har diskuterat hur vi ska hantera detta under perioden som hon är kvar hos oss.

– Vi har gjort övervägningen att hon inte ska hantera de här frågorna.

Vilka frågor syftar du på då?

– Att inte ingå några nya avtal eller hantera avtal med Hero eller andra externa leverantörer. Det uppdraget får läggas över på andra än Veronica under tiden hon är kvar hos oss.

I stället ska Morales jobba med kommunens egen verksamhet, säger Nicoline Blidberg.

– Vi har ju egen verksamhet som vi driver som inte är kopplad till avtalen. Det är egna boenden och så vidare. Hon har många olika verksamheter under sig.

Veronica Morales uppmärksammades i början av året i samband med Qvidingskandalen.

Då kunde GT berätta att Göteborgs stad anlitat fotbollsklubben Qviding för att ta emot ensamkommande flyktingbarn samtidigt som klubben utreddes för grovt bedrägeri av kommunala skattemedel.

Kommunen pumpade in över två miljoner i klubben under några månaders tid utan att skriva något avtal.

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER