Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Veronica Lins pappa om sorgen efter dottern

Veronica Lin blev 31 år gammal. Hon mördades i Högsbo 2013.
Foto: LENNART REHNMAN
You Lin står åtalad för att ha mördat sin förra hustru Veronica Lin.
Foto: ROBIN ARON
Stig Lindgren sörjer sin dotter Veronica Lin som mördades 2013.
Foto: ROBIN ARON

Veronica Lin var 31 år när hon mördades i Högsbo 2003.

Hennes dåvarande make, den kinesiska miljardären You Lin, 53, friades i tingsrätten för att ha beställt mordet.

I vår väntar huvudförhandlingen i hovrätten.

– Man säger att "tiden läker alla sår", men det gör den inte. Men tiden får en att glömma bort hur ont det gör, säger Veronicas pappa Stig Lindgren.

Den 18 mars 2003 hittades Veronica Lin mördad i sin grannes lägenhet i Högsbo. Vid tiden för mordet bodde Veronica med sin lilla son hos sina föräldrar i samma fastighet.

Hennes make You Lin, en kinesisk affärsman och miljardär, misstänktes tidigt för mordet, men släpptes ur häktet. Ungefär samtidigt hittades grannen delvis styckad och nergrävd på fastighetens bakgård. Då hade You Lin redan lämnat landet.

Men misstankarna mot maken bestod och flera år senare, efter att You Lin efterlysts internationellt greps han i London december 2014. Han fördes till häktet i Sverige och åtalades för anstiftan till mord, det vill säga för att att ha beställt mordet.

Dömdes först – friades sedan

I maj i år dömdes You Lin till livstids fängelse för anstiftan till mordet på sin förra hustru. Men efter att en nämndeman ansetts jävig – bland annat kommenterade han en GT-artikel på Twitter – ogiltigförklarades rättegången och fick tas om.

I september friades You Lin från alla misstankar. Men än är historien inte slut. Nästa år väntar huvudförhandlingen i hovrätten.


LÄS MER: Rättegång tas om – nämndeman var jävig 


Stig Lindgren, Veronicas pappa, är försiktigt optimistisk.

– Förhoppningarna att han ska bli fälld finns där. Men de är inte allt för stora då det tydligen kan hända vad som helst i en rättegång, säger Stig och hänvisar till rättegångarnas olika utfall.

Tiden läker inte alla sår

För Stig, som levt med sorgen i 13 år, skulle ett eventuellt fällande i hovrätten dock inte innebära ett avslut för honom och resten av familjen.

– Man säger att "tiden läker alla sår", men det gör den inte. Men tiden får en att glömma bort hur ont det gör. Men det skulle vara lite plåster på såren om han blir fälld, så att säga.

En 38-årig kinesisk man är misstänkt för att ha utfört morden på Veronica och hennes granne. Enligt kinesiska myndigheter är mannen dock försvunnen. De sista spåren efter mannen registrerades kort efter morden på Veronica och grannen.

– Vi har uppgifter från kinesiska myndigheter om att han rest in igen i Kina i mars 2003. Vi vet ingenting mer om honom i dag, säger åklagare Ulrika Bentelius Egelrud.

Veronica Lin studerade mandarin vid universitetet i Göteborg under 1990-talet. Under en resa till Kina där hon undervisade i engelska träffade hon You Lin. De gifte sig snart och fick en son. Men lyckan ska ha varit kortvarig. Enligt ett vittne som hördes under rättegångarna var makarnas äktenskap snarare ett skenäktenskap. De kom i konflikt och Veronica ansökte om ensam vårdnad om deras gemensamma barn.

Åklagaren: Ekonomiskt motiv

Enligt åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud ska ett motiv till mordet ha varit att You Lin inte ville skilja sig och därmed ekonomiskt.

– Om man är gift och skiljer sig så ska man ju göra en bodelning av makarnas samlade inkomster och tillgångar. Det kan ha varit ett motiv, har hon tidigare sagt.


LÄS MER: You Lin frias för mordet på Veronica 


Enligt Fredrik Ungerfält, en av You Lins tre försvarsadvokater, befinner sig You Lin i skrivande stund i Kina.

– Han är i sitt hemland. Han har befunnit sig där sedan slutet av september. 

Fredrik Ungerfält menar att You Lin kommer att närvara vid den kommande rättegången.

– Det är hans avsikt, säger försvarsadvokaten.

Pappan: "Jag räknar dagarna"

Sorgen över att ha förlorat sin dotter går aldrig över, berättar Stig Lindgren.

– Vi får aldrig något avslut. Även om han skulle bli dömd i domstol, säger Stig och fortsätter:

– Jag räknar dagarna. I torsdags förra veckan hade det gått 5 000 dagar sedan Veronica gick bort. Sorgen kommer och går.

You Lin nekar till brott.

Detta har hänt

18 mars 2003

Veronica Lin som vid tillfället bodde hos sina föräldrar i Högsbo kom aldrig hem från skolan den 18 mars. Dagen efter hittades Veronica mördad i den 44-årige grannens bostad.


19 mars 2003

Samma dag som Veronica Lin hittades mördad anhölls maken You lin som sedan häktades.


25 april 2003

Tingsrätten bestämde sig efter en dryg månad för att släppa You Lin från häktet vid den tredje häktesförhandlingen.


30 april 2003

Fem dagar efter att You Lin släpptes ur häktet hittades kroppen av Veronicas granne delvis styckad och nedgrävd under en balkong på fastighetens bakgård. Grannen var ursprungligen misstänkt i fallet då han inte gick att finna någonstans. När polisen väl hittade den nedgrävda kroppen hade You lin redan lämnat Sverige. Väl tillbaka i Kina gifte You Lin om sig med sin sekreterare.


7 juni 2005

2005 häktades You Lin igen, den gången i sin utevaro. Han efterlystes också internationellt.


Februari 2013

You Lin och hans nya hustru åkte i februari på en resa till Thailand. Där hittades hustrun senare död. You Lin hävdade att hon hade drunknat men rättsmedicinska undersökningar tydde på att hon kunde ha blivit kvävd.


November 2014

You Lin grips i Storbritannien efter att ha varit internationellt efterlyst i flera år. Han förs till Sverige där han ännu en gång häktas.


Oktober 2015

Den andre misstänkte i målet, en 37-årig kinesisk torped, häktades i sin utevaro. Han är fortfarande på fri fot.


19 januari 2016

You Lin åtalades för anstiftan till mord. Rättegången inleddes i Göteborgs tingsrätt den 26 januari och avslutades i slutet av mars.


4 maj 2016

You Lin dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord på Veronica Lin. Rättegången ogiltigförklarades senare efter att en nämndeman ansetts jävig, och fick tas om.


9 september 2016

Målet togs återigen upp i tingsrätten. Denna gång friades You Lin för anstiftan till mord på sin förra hustru. Fallet tas upp i hovrätten 2017.

Huvudpersonerna

Veronica Lin

Veronica Lin var 31 år när hon mördades i Högsbo den 18 mars 2003. Det var på en resa till Kina som Veronica träffade maken You Lin. De gifte sig 1998 och fick en son tillsammans. Förhållandet tog dock slut fort, även om de inte var formellt skilda. Månaderna innan Veronica mördades ville hon skilja sig från maken, något som enligt ett vittne ska ha gjort You Lin "vansinnig". Den stundande skilsmässan ska enligt åtalet ha varit ett motiv till mordet på Veronica.


Grannen

Den 44-årige grannen bodde i samma trapphus som Veronica. När Veronica hittades mördad i grannens lägenhet riktades misstankarna mot bland annat mot just honom. En dryg månad senare hittades grannen nergrävd under en balkong på fastighetens bakgård. Han mördades strax innan Veronica.


You Lin

You Lin, 53, är en kinesisk affärsman och miljardär. Dessutom ska han vara ättling till den kinesiska kejsaren. Han dömdes i tingsrätten för anstiftan till mord på Veronica Lin, men rättegången ogiltigförklarades efter att en nämndeman ansågs jävig. I den senare rättegången i tingsrätten friades You Lin. Enligt ett vittne ska You Lin och Veronicas äktenskap snabbt ha utvecklats till någon form av skenäktenskap. Maken var sällan hemma och paret träffades mycket lite.


Torpeden

38-årig kinesisk man som är misstänkt för att ha utfört morden på Veronica Lin och hennes granne. Enligt åklagaren ska mannen tidigare ha jobbat inom You Lins koncern. Mannens blod har hittats i mordlägenheten såväl som i den misstänkte You Lins hotellrum. Sedan 2015 är han häktad i sin utevaro. Enligt kinesiska myndigheter ska mannen vara försvunnen sedan flera år.