Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Veronica blev kränkt av skandalkonsulten

Veronica Hedenmark är utbildad jurist och jobbar för funktions- hindrades rättigheter genom Assistansjuristerna.
Foto: ULF PALM

GÖTEBORG. "Kalla Fakta" i TV4 avslöjar hur landets kommuner anlitar konsulter för att komma runt lagen om stöd och service till funktionshindrade.

Med dold kamera visar reportern Jonas Alsgren hur konsulten Jonas Reinholdsson får kommunchefer att skratta åt funktionshindrades krav.

Veronica Hedenmark som driver Assistansjuristerna, som hjälper folk med funktionshinder, har själv varit utsatt för konsulten Jonas Reinholdssons nedlåtande ord.

- Jag trodde inte mina öron när han gjorde sig lustig och såg ner på vår situation, säger hon.

Gårdagens "Kalla Fakta" i TV4 visade hur fler än hälften av landets hundra största kommuner anlitar konsulter som lär ut hur de ska ge avslag till personer med svåra funktionsnedsättningar. Reportern Jonas Alsgren tar med sig en dold kamera till ett möte där konsulten Jonas Reinholdsson får kommunchefer att skratta åt funktionshindrades vanor och livsstilar.

Har egen erfarenhet

Veronica Hedenmark driver Assistansjuristerna. Hon berättar för GT att hon själv varit utsatt för konsulten Jonas Reinholdssons nedlåtande ord.

- När jag först hörde talas om Reinholdsson anmälde jag mig till en av hans föreläsningar. Det var rent ut sagt kränkande när han gjorde sig lustig över de funktionshindrades situation över mitt huvud och fick publiken att skratta åt våra, som Reinholdsson menade, orimliga krav.

Veronica Hedenmark, uppväxt i Göteborg och själv funktionshindrad, är utbildad jurist och har i drygt 16 år kämpat för funktionshindrades rättigheter och dragit flera fall i domstol.

- Jag kan inte begripa att landets kommuner kan vara nöjda att lägga skattepengar på en konsult som jobbar mot lagstiftningen och de funktionshindrades rättigheter.

Under senare år har kommunerna fått mer pressad ekonomi, vilket även drabbat de funktionshindrade.

- Men samhället får inte mindre kostnader genom att säga nej till en personlig assistent, eftersom det leder till mer ohälsa bland de funktionshindrade och deras anhöriga, säger Veronica Hedenmark.

Ett nedlåtande synsätt

Hon menar att konsulten Jonas Reinholdsson står för en nedlåtande människosyn och att hans arbete är ett hot mot rättssäkerheten, eftersom rätten till stöd och service är lagstadgad.

Söndagens Kalla Fakta i TV4 berättade bland annat om sjuårige Jack från Lundby. För att hans familj skulle klara av vardagen hade han länge en stödfamilj, där barnen blev hans bästa vänner. Nu har stödet till Jack dragits in. Ytterligare ett exempel i programmet var gravt utvecklingsstörda Camilla Olofsson från Lerum, som inte längre får åka på läger.

"En fruktansvärd trend"

För Jack och Camilla gäller LSS, lagen om stöd och service till funktionshindrade. Lagen ska garantera goda levnadsvillkor och en möjlighet att leva som ha delaktighet i samhällslivet. Fokus ska vara på inflytande och medbestämmande, ekonomin får inte påverka.

- Det här är en fruktansvärd trend i landets kommuner att skära ner så mycket de bara vågar. Och jag känner igen nästan ordagrant Jonas Reinholdssons ordval och argument när jag läser beslut från olika kommuner, säger Veronica Hedenmark.

GT pratade inför programmet med "Kalla Faktas" reporter Jonas Alsgren som berättade att det var tydligt att de kommunala tjänstemännen älskar att höra Jonas Reinholdsson prata.

- Eftersom de är pressade att hålla budgetar. De får argument att kunna säga nej, säger Jonas Alsgren.

GT har sökt Jonas Reinholdsson, men får liksom "Kalla Fakta" ingen kommentar.

LSS-lagen

Lagen trädde i kraft den 1 januari 1994.

Den ger brukarna rätt till bland annat personlig assistans, ledsagarservice, korttidsvistelse utanför det egna hemmet, boende i familjehem eller bostad med särskild service.

Ansvaret för LSS är till största delen kommunernas.

Ur Kalla Fakta i TV4: Så sa konsulten inför dold kamera

Tittar man riktigt noggrant på förarbetena till LSS så ser man att den var inte tänkt att tillämpas så extensivt som det har gjorts. Man skulle varit betydligt mer restriktiva.

En handläggare berättar om ett fall där en handikappad begärde dubbel bemanning då han duschade, eftersom han blev hal av mycket tvål.

Jag skulle säga till brukaren att nu är det faktiskt så att när vi duschar dig så erbjuder vi dig en dusch med lite mindre tvål. Du får vara missnöjd med det men vi tänker inte hälla på mer schampo här.

(Åhörarna skrattar).

En annan handläggare ber om råd i ett ärende där en handikappad man vill ha resurser till en semesterresa.

Man kan känna att det är lite ogint. Men låt mig då ta en ung vuxen person och så jämför du med befolkningen i allmänhet. Unga vuxna dom är arbetslösa och har svårt att få jobb. Har dom råd? Åker dom på semesterresa?