Veronica Sandberg berättar att livet i Försvarsmakten kan vara tufft, men att alla är som en stor familj. Foto: PrivatVeronica Sandberg berättar att livet i Försvarsmakten kan vara tufft, men att alla är som en stor familj. Foto: Privat
Veronica Sandberg berättar att livet i Försvarsmakten kan vara tufft, men att alla är som en stor familj. Foto: Privat
Innan Veronica sökte sig till Försvarsmakten, var hon som vilken tonåring som helst. Foto: PrivatInnan Veronica sökte sig till Försvarsmakten, var hon som vilken tonåring som helst. Foto: Privat
Innan Veronica sökte sig till Försvarsmakten, var hon som vilken tonåring som helst. Foto: Privat

Veronica: "Man måste kunna skita i skogen"

Publicerad

Hur är det att vara en av få kvinnor i en miljö som präglas av grabbig jargong? 

Veronica Sandberg, 19, håller på att utbilda sig till gruppbefäl inom Försvarsmakten.

– Man måste kunna skita i skogen och visa sig, man kan inte vara petig i den här miljön, säger hon. 

Förra året var Veronica Sandberg, 19, från Torslanda en helt vanlig Göteborgstjej som spelade handboll, umgicks med kompisar och läste ekonomi och juridik på gymnasiet. 

Direkt efter studenten gjorde hon ett ovanligt val, och sökte sig till Försvarsmakten – i dag utbildar hon sig till gruppbefäl, något som Göteborgs-Posten tidigare skrivit om.

– Fram till juni nästa år ska jag få ta hand om egen liten grupp av soldater som jag ska få bestämma över, säger hon.

Varför sökte du dig till försvaret?

–Jag har alltid gått och tänkt att det hade varit kul att göra lumpen, men i början av året bestämde jag mig för att jag ville söka. Jag hade inte så bra koll egentligen, men det var något jag vill göra.

 

LÄS OCKSÅ: Sofia är Försvarsmaktens enda kvinnliga dykare  – nu söker hon kolleger

 

En av två tjejer i plutonen

I Veronicas pluton på 34 soldater är bara två tjejer, och Veronica berättar att en av de största utmaningarna med utbildningen har varit just den grabbiga miljön på luckan.

– Stämningen och miljön kan vara en utmaning. Man får höra vad killar säger om tjejer och de har en annan jargong, killar och tjejer är ju olika. Jag är en tjej som tar mycket plats och det brukar killar ha väldigt svårt för, säger hon.

Veronica tror att det behövs fler tjejer inom Försvarsmakten, och hon upplever att hennes egen närvaro uppskattas av hennes manliga kolleger.

– Alla behandlar en med stor respekt, mycket bättre än jag trodde innan. Jag tror att killar skärper till sig lite när det finns tjejer i gruppen och jag tror att de tröttnar på att bara umgås med varandra under längre perioder.

 

LÄS OCKSÅ: Försvarsmakten kritiserar anställda efter sabotaget 

 

Veronica har skinn på näsan och det gäller att inte vara blyg om man ska klara av den tuffa utbildningen, berättar hon.

– Det är fysiskt och psykiskt påfrestande. Man måste kunna skita i skogen och visa sig, man kan inte vara petig i den här miljön om man säger så. 

Det finns kvinnliga förebilder

Innan Veronica sökte sig till det militära trodde hon att hon skulle vara helt själv, men hon berättar att det finns gott om kvinnliga förebilder. Flera av hennes befäl är kvinnor och hon tror att fler tjejer hade sökt sig till försvaret om man visste att man slapp vara ensam kvinna.

–  De flesta här är män och jag tror att det är viktigt att kunna känna igen sig i någon. Vi har också haft speciella möten med de kvinnliga befälen där vi har fått jättebra tips. Vi kvinnor kan inte bara dra ner gylfen när vi ska kissa och har mens varje månad, men det är inga som helst problem, säger hon.

Vad ska du göra efter utbildningen? 

– Jag älskar att resa, så det ska jag göra först, men sen tror jag att jag kommer tillbaka till försvaret för att jobba på deltid, ingen dag är den andra lik här och vi är som en stor familj, säger hon.

Relaterade ämnen
Alfred Dikalow
Alfred Dikalow

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER