Verklighetsflykt på helgens Sci-fi-mässa i Göteborg

Ellinor Rosander, make up-artist, visar upp sin kreation.
Foto: NORA LOREK
Sara Hasselfors
 besökte mässan.
Foto: NORA LOREK
Mässan lockade många besökare.
Foto: NORA LOREK

För tjugonde året på raken intog besökarna Sci-fi-mässan i Göteborg under helgen.

Efter det förmodade terrorattentatet i Stockholm är det viktigare än någonsin att visa att man vågar ge sig ut och leva sitt liv enligt arrangören Jesper Isberg.

– Jag är glad att folk fortsätter leva sina liv och har trevligt här. Man kan tänka på och hedra offren samtidigt. Om man ändrar sin vardag så vinner det onda.

Den årligt återkommande Sci-fi-mässan firade 20 år i år.

Som vanligt hölls den vid Svenska mässan i Göteborg under helgen. Där trängdes tusentals besökare, utställare och stjärnor från filmens värld. Däribland Billy Boyd som spelar Pippin i "Sagan om ringen" och Ernie Hudson som spelar Zeddemore i "Ghostbusters".

Dessutom var självaste Jabba The Hutt från "Stjärnornas krig" där.

Stor variation

Jesper Isberg är mässans arrangör. Han har haft fredagens attack i Stockholm i tankarna under helgen, men menar att den inte kastat någon skugga över besökarnas glädje och entusiasm.

– Folk har bestämt sig för att komma hit. Det är något man planerat för och sett fram emot jättelänge. Det onda ska aldrig få vinna, aldrig i livet, säger han.


LÄS MER: Många nördar på årliga Sci-fi-mässan 


Enligt Jesper är det större variation bland besökarna i dag jämfört med förr. I början var det mest män. I dag är det ungefär hälften män och hälften kvinnor. Och barnfamiljerna kommer också.

– Det är mer accepterat och mainstream i dag än för 20 år sedan.

Billy Boyd som spelar Pippin i "Sagan om ringen" var på plats.
Foto: NORA LOREK

Nyckeln till det stora intresset för mässan, och science fiction i stort, förklarar han så här:

– Det är en flykt från vardagen. Du får se så mycket saker i dag som du inte får se annars.

Glädje och leenden

På mässan arrangerades flera minievenemang och tävlingar, däribland en så kallad Cosplay-tävling där människor klär ut sig till fiktiva karaktärer från serier och filmer.

Glädjen gick inte att ta miste på.

– Både barn och vuxna har varit utklädda till de mest fantastiska saker. Det är imponerande. Det ä en väldigt glad stämning och leenden på läpparna.

Blir det 20 år till tror du?

– Ja, absolut! Jag kör på så länge jag orkar. Men herregud vad mycket jobb det är. Det går ändå inte att låta bli. Man får så många upplevelser här som man kan prata om för en lång tid framöver, avslutar Jesper Isberg.


Följ utvecklingen i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.