Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vendela, 18, höll på att dö - lämnades av ambulanspersonalen

Marie Karlsson höll på att förlora sin dotter Vendela när hon blev akut sjuk i typ 1-diabetes. "OM vi hade kommit in till sjukhuset några minuter senare hade hon varit död".
Vendela Karlsson var akut sjuk i diabetes, men ambulanspersonalen lämnade henne i tron om att hon var magsjuk. "Jag är förbannad på att de inte tog henne på allvar", säger mamman Marie Karlsson. Foto: Mikael Werneholm
Från sjukhusets sida vill man inte kommentera det inträffade.Foto: Lars Andersson

Vendela Karlsson, 18, höll på att mista livet i diabetes.

Ambulanspersonalen trodde att hon hade magsjuka och åkte ifrån henne.

– Jag såg hur hon höll på att dö framför mig, säger hennes mamma Marie Karlsson.

Typ 1-diabetes

Typ 1-diabetes utvecklas oftast när man är barn eller i tonåren.

Symtomen på typ 1-diabetes brukar utvecklas under någon till några månader. När symtomen kommer långsamt kan de vara svåra att lägga märke till. Hos en av tre som får sjukdomen sker utvecklingen över lång tid och kan i början misstolkas som typ 2-diabetes.

Om kroppen inte får insulin på flera dagar finns det risk att blodsockervärdet blir mycket högt. Det kan leda till att du blir omtöcknad eller till och med medvetslös. Ofta luktar din andedräkt aceton. Du kan då ha fått syraförgiftning, så kallad ketoacidos. Det är ett akut tillstånd som kan vara livshotande, men det är ovanligt eftersom man oftast mår så dåligt att man söker vård för sina symtom tidigare.

Vanliga tecken typ 1-diabetes är att du behöver kissa ofta och mycket, blir väldigt törstig, känner dig ovanligt trött och kraftlös, mår illa, har ont i magen, luktar aceton ur munnen, ser suddigt och får synrubbningar och snabbt går ner i vikt.

Källa: www.1177.se

Jönköpingsbesöket kunde ha slutat riktigt illa för Vendela Karlsson, 18, från Borås. Jnytt var först med att skiva om händelsen.

Det var i början av maj som hon besökte en vän över helgen. Hon hade tidigare klagat på att hon ofta var kissnödig och törstig men under natten blev hon riktigt dålig. Vid femtiden på morgonen var hon så illa däran att hennes vän ringde ambulansen.

– Jag fick ett sms från honom om att Vendela var trött och konstig, men att jag inte behövde oroa mig för att ambulans var på väg, säger hennes mamma Marie Karlsson.

Ambulanspersonalen ska ha gett henne diagnosen magsjuka och åkte därifrån utan henne.

Hittade dottern alldeles livlös

Vid halv tiotiden fick Marie Karlsson ett nytt sms där det stod "Hämta mig mamma".

– Jag försökte ringa men ingen svarade. Jag var i Borås så jag ringde en jag känner i Jönköping och bad henne åka dit och titta till Vendela. När hon kom dit berättade hon att Vendela hade svårt att andas och att jag måste komma.

Marie Karlsson och hennes sambo kastade sig i väg i bilen. När de kom dit var dottern alldeles livlös.

– Hon låg i kom när vi kom dit. Det gick inte att prata med henne och man såg bara hennes ögonvitor.

Hon berättar att hon ringde SOS, men menar att hon först inte blev tagen på allvar.

– Jag skrek och var panikslagen. Operatören ville veta vad som hade hänt, men jag visste ju inte. Jag sa åt henne igen att skicka en ambulans för min tös ligger här och håller på att dö. Först när min sambo hade sagt till henne två gånger att skicka en ambulans gjorde hon till slut det.

Anmält till IVO

Och det var i sista stund. När Vendela Karlsson kom in till sjukhuset var hennes tillstånd kritiskt. Hennes kroppstemperatur var nere i 34 grader och blodsockret var högt. Hon hade fått typ 1-diabetes. Det är en sjukdom som oftast utvecklas när man är barn eller i tonåren.

– Om vi hade kommit in några minuter senare hade hon varit död. Jag är så förbannad på ambulanspersonalen som inte tog henne på allvar på morgonen och bara lämnade henne, och på SOS som behandlade mig jätteilla. De minuterarna hade kunnat vara avgörande, säger hennes mamma.

Nu har de anmält händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Helena Dovier, kommunikationsansvarig för verksamhetsområde medicinsk vård i region Jönköping, vill inte kommentera det inträffade.

– Vi kommenterar inte enskilda ärenden.

"Glad att hon lever"

Inte heller Ulrika Bergvall, pressjour på SOS Alarm, vill kommentera det aktuella fallet.

– Rent allmänt kan jag säga att det kan komma två-tre samtal i samma ärende och våra operatörer ska alltid utgår från nollpunkten och säkerställa samma saker vid varje tillfälle.

Vendela Karlsson blev kontaktbar igen efter två dagar. Då kom hon inte ihåg något av vad som hänt. Hon flyttades över till sjukhuset i Borås och fick vara kvar ytterligare några dagar.

– Jag är så glad att hon lever, hon är mitt allt, säger Marie Karlsson.