Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vem tar vem – nio olika scenarion för Göteborg

Folke Johansson, statsvetare och professor emeritus vid Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg/Göteborgs universitet
Ann-Sofie Hermansson, S. Foto: HENRIK JANSSON
Jonas Ransgård, M. Foto: HENRIK JANSSON
Martin Wannholt, Demokraterna Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/ TT NYHETSBYRÅN

Vem tar vem?

Frågan har aldrig varit svårare i Göteborgspolitiken.

– Det är totalt låst. Det är en unik situation, säger Folke Johansson, statsvetare och professor emeritus vid Göteborgs universitet.

Precis som partiledarna på riksplanet brottas politikerna i Göteborg med frågan om hur kommunen kan komma att styras de närmaste fyra åren.

För hur ska det egentligen bli?

– Det är totalt låst. Det är svårt att hitta något liknande bakåt i tiden. Det är en unik situation. Och det är två saker som låser det hela. Dels är det självklart frågan om Västlänken och dels alliansens vilja att stoppa de rödgröna. Så det finns inga enkla lösningar på det här, säger statsvetaren Folke Johansson, professor emeritus vid Göteborgs universitet.

Demokraternas partiledare Martin Wannholt – en motståndare till Västlänken. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Det sittande rödgröna styret fick enligt de preliminära röstsiffrorna 34 mandat av totalt 81 – och allianspartierna 24. Inget av blocken har alltså egen majoritet.

Hur gör D?

Demokraterna, som får 14 mandat, har deklarerat att man inte vill samarbeta med SD eller V – och inte med något parti som står bakom Västlänken. Det vill säga alla utan Sverigedemokraterna.

– Jag vet inte om man kan tänka sig att alliansen plus de rödgröna på något sätt skulle se detta som en krissituation. Då väsentligen beror det på att de vill rädda Västlänken som de ju har slagits för i ett antal år, och med utgångspunkt från ett slags kristänkande skulle de då driva ett samarbete åtminstone ett tag. Det är en variant, säger Folke Johansson.

 

 

Och i sammanställningen här intill konstaterar Folke Johansson att en koalition mellan ”Västlänkenvännerna” är något som nuvarande politiker skulle kunna tycka vara en bra idé.

Forskarens lösning

Folke Johansson deklararar själv att han inte ”tycker om Västlänken”.

– Jag har personligen inte varit aktiv eller demonstrerat mot Västlänken. Men det är helt klart att jag inte tycker om den, säger han.

Johansson har också arbetat med flera rapporter från SOM-instituet som kartlagt göteborgarnas åsikter i frågan.

Och han säger att han suttit och funderat på en egen lösning av hur Göteborg skulle kunna styras:

– Jag vet inte om jag vågar lansera det, men jag tycker, ur en demokratisk synvinkel att alliansen borde samarbeta med Demokraterna och stryka Västlänken. Det får de då igenom tillsammans med SD. Då skulle de lösa den fråga där majoriteten av göteborgarna är emot (Västlänken reds anm.) Då skulle det också finnas möjlighet att bättra på förtroendet för politikerna och det politiska systemet, säger han och tillägger:

– Jag tror inte det är realistiskt, men om man skulle göra det krävs att Ransgård avgår. Han skulle inte kunna stå kvar och driva det här, men möjligen skulle Hampus Magnusson kunna göra det.

Även om de flesta göteborgare i valet röstat på partier som är för Västlänken är det inte detsamma som att rösta för Västlänken, förtydligar Folke Johansson.

Majoriteten emot i SOM-undersökning

– Man röstar på de partier man röstar på traditionellt, och det gör man av andra skäl. Men när man frågar om Västlänken är majoriteten emot, säger han.

Den senaste publicerade SOM-undersökningen från 2017 visar på en stark opinion emot Västlänken. En tredjedel av de tillfrågade anser att trafikåtgärden är mycket dålig.

Det är totalt något fler negativa än positiva. 43 procent tycker att lösningen är ganska eller mycket dålig, medan 36 procent anger ganska eller mycket bra som svar. Tolv procent anger varken bra eller dåligt och nio procent har ingen uppfattning.

 

Moderaternas Hampus Magnusson. Foto: NORA LOREK

Nio scenarion: Så kan Göteborg styras

Folke Johansson, statsvetare och professor emeritus, bedömer sannolikheten för olika konstellationer i Göteborgspolitiken.

I kommunfullmäktige finns 81 platser och för att få majoritet krävs således 41 mandat.

Efter den preliminära rösträkningen är mandatfördelningen i Göteborg: M 12, C 3, L 6, KD 3, S 17, V 11, MP 6, SD 7, Fi 2, D 14.

DE RÖDGRÖNA

Stina Svensson (Fi) Foto: LENNART REHNMAN

S, V, MP, Fi    

Antal mandat: 36

”Det är ju princip det styre som redan är, men med Fi som tillkommer. Men de får ju ingen egen majoritet, så de kan inte utan vidare få igenom en budget.” 

 

RÖDGRÖNA DEMOKRATERNA 

Ulf Kamne, MP:s förstanamn i kommunfullmäktigevalet i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON

S, V, MP, Fi och D

Mandat: 50

”De skulle få en ordentlig majoritet och bli starka. Men om det är orealistiskt att Demokraterna och alliansen skulle gå ihop så är det fullständigt uteslutet att rödgröna skulle kunna tänka sig en modifiering av Västlänken. Detta samarbete tror jag inte en sekund på. Det är det allra mest omöjliga alternativet.”

 

ALLIANSEN

Alliansledarna i Göteborg. Helene Odenjung (L), Jonas Ransgård (M), David Lega (KD) och Emmyly Bönfors (C). Foto: Pressbild

M, L, KD, C 

Mandat: 24

”Alliansen ensam har fått alldeles för få röster. Det skulle aldrig bli tal om ett sådant styre.”

 

ALLIANSDEMOKRATERNA

Kristdemokraternas David Lega. Foto: KD GÖTEBORG

M, L, KD, C, D

Mandat: 38

”Mandaten räcker ju inte. Då får det bli en drastisk lösning, att man tar hjälp av SD och att man avstår från att bygga Västlänken.”

 

RÖDGRÖNBLÅA RÖRAN

Vänsterpartiets Daniel Bernmar. Foto: HENRIK JANSSON

V, S, MP, C, L 

Mandat: 43 mandat

”Det förutsätter att C och L lämnar allianssamarbetet. Jag tror inte att de är särskilt pigga på att bryta det. Man har ju noterat resonemanget vad gäller regeringsfrågan på nationell nivå, där nu S gör allt de kan för att bryta upp alliansen. Jag tror inte C och L skulle ta det steget här på lokal nivå och visa att det går.”

 

SOCIALMODERATERNA

Ann-Sofie Hermansson, S, och Jonas Ransgård, M. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

S, M    

Mandat: 29 

”Det är en svår kombination. Den finns i vissa kommuner så det är inte omöjlig i och för sig, men mandaten räcker inte. Det finns ingen anledning för dem att samarbeta rätt upp och ner. Men om de gjorde det skulle de kunna kompromissa och få stöd för politiken hos andra partier, men varför skulle de två ensamma stå för det? Det tror jag inte på.”

 

VÄSTLÄNKENMOTSTÅNDARNA

Jörgen Fogelklous SD är emot Västlänken. Foto: SVEN LINDWALL

D och SD  

Mandat: 21

”Mandaten räcker ingenstans. Och de har inget gemensamt för övrigt (förutom att vara negativa till Västlänken reds anm.). Det verkar inte finnas några förutsättningar alls för den här lösningen.”

 

VÄSTLÄNKENVÄNNERNA

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S, är för Västlänken. Foto: HENRIK JANSSON

 S, V, MP, M, L, KD, C

Mandat: 58 

”Det skulle innebära att alliansen gav upp tanken på att stoppa de rödgröna. Det lär de inte vilja göra i första omgången. Dessutom är samarbete med S är en sak, men med V, det skulle alliansen ha svårt för. Men det räcker utan V. Det blir 47 mandat. Ingendera sida skulle då ge upp utan samarbeta över gränserna, och därmed stoppa D och SD. De nuvarande politikerna skulle kunna tycka att det är en bra lösning.” 

 

MODERATDEMOKRATERNA

Förre moderaten Martin Wannholt är nu partiledare för Demokraterna. Foto: NORA LOREK

M och D 

Mandat: 26 mandat

”Detta är ingen tänkbar kombination. Det har för få röster. Det finns ingen anledning för M att ensamma samarbeta med D.”

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!