Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vd:ns försvar efter smygtagna bilderna

Långa drivor med nät och plast ligger på botten under Bohus Havsbruks musselodlingar i naturreservatet Stigfjorden, visar den smygtagna filmen.Foto: Divers Against Ghost Nets

En smygtagen film under Bohus Havsbruks musselodlingar i naturreservatet Stigfjorden visar långa drivor med nät och plast på botten.

Nu svarar bolagets vd Katrin Persson:

– Det är värdefullt utrustning som olyckligtvis har skadats i stormar och något som vi kommer självklart ta hand om, säger hon till P4 Väst. 

Den smygtagna videon sprids nu i sociala medier och kommer från organisationen Divers Against Ghost Nets.

På videon syns hur det ser ut under musselodlingarna i naturreservatet i Stigfjorden, som är miljöcertifierade av både Krav och MSC.

”När vi går ner under ytan så ser vi att hela odlingen har kollapsat och överallt ligger tonvis med plaströr, musselnät, ejdernät & plastrep”, skrev föreningen när de offentliggjorde filmen.

Utreds av länsstyrelsen

Enligt Cilla Persson, en av föreningens medlemmar, visar den stora påväxten av bland annat havsanemoner att tampar och nät legat på botten en längre tid.

– När musselnäten trillar ner på botten överlever inte musslorna, de behöver friskt vatten, när de trillar ner på botten så dör de. Därför ligger inte bara plastskräp där utan också ofantliga mängder döda musslor, säger hon.

Bohusläns sjömat med dotterbolaget Bohus havsbruk profilerar sig som miljöcertifierat och ekologiskt. Men filmerna visar plast, nät och skräp vid odlingarna.Foto: Divers Against Ghost Nets

Både länsstyrelsen, som har tillsynsansvar för musselodlingarna, och Kravs kontrollorgan utreder nu det som framkommer på filmen. Länsstyrelsens chef för enheten för naturänden Eva K Olsen konstaterade att den mängd material som syns på filmerna inte går ihop med Bohus havsbruks tillstånd. 

– Så här ska det förstås inte se ut. Det här behöver rättas till. Det ska inte finnas någonting på botten framför allt. Det står beskrivet i tillståndet som finns för odlingen, sa Eva K Olsen. 

Stefan Andersson, suppleant i styrelsen för Bohus Havsbruk AB, har tidigare sagt till GT att de som gjort filmen borde ha kontaktat bolaget.

– Vi är inga onda människor som förstör naturen med flit, sa Stefan Andersson och hänvisade till vd:n för Bohus Havsbruk Katrin Persson för kommentarer om själva innehållet i filmen.

Hon har sedan inte besvarat några kontaktförsök och gjort sig otillgänglig.

Men till P4 Väst säger Katrin Persson, vd för Bohus Havsbruk, nu:

– Först och främst ska jag säga att det benämns som marint skräp och det är det inte. Det är värdefullt utrustning som olyckligtvis har skadats i stormar och något som vi kommer självklart ta hand om och håller på att ta om hand om.

Vd:n: ”Helt felaktigt”

Hon tillägger att bolaget nu för en dialog med länsstyrelsen.

– Det står att musselnätet trillar ned och musslorna dör för att de inte kan leva på botten, vilket är helt felaktigt för att om man tittar på hur musslor i vilda bestånd lever så lever de på lerbottnar och bildar rev som är fördelaktigt för andra djur att ta skydd i. Om det är några musslor som dött så har det varit i form utav sjöstjärnor eller ejdrar som ätit dem på botten, ingenting annat, säger Katrin Persson till P4 Väst.

Företrädarna bakom Bohusläns sjömat och Bohus Havsbruk står sedan tidigare åtalade för djurplågeri. De friades i tingsrätten, på måndag fortsätter den rättsliga processen i hovrätten.

Företrädarna har hela tiden nekat till brott.