Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vd:ns besked: Ingen jul på Liseberg 2020

Lisebergs vd Andreas Andersen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det blir ingen jul på Liseberg, tror nöjesparkens vd.
Foto: Liseberg
Liseberg har tvingats ha stängt hela 2020.
Foto: LISEBERG

Allt tyder på att det inte blir någon jul på Liseberg i år.

Det säger nöjesparkens vd Andreas Andersen till P4 Göteborg efter regeringens senaste besked om hur stora folksamlingar tillåts vara under coronapandein.

– Det kommer ta många år att ta sig tillbaka, säger han.

På en pressträff under torsdagen meddelade statsminister Stefan Löfven att det inte blir något nytt maxtak för allmänna sammankomster i närtid i Sverige på grund av den pågående coronapandemin.

Det får Lisebergs vd Andreas Andersen att konstatera att säsongen, som aldrig började 2020, lär vara över.

Han säger till P4:

– Det är väldigt osannolikt att vi kan öppna parken till jul. Det betyder ju i praktiken att vi har haft stängt hela 2020. 

Nöjesparken har alltså hållit stängt hela året efter regeringens beslut om att förbjuda sammankomster med fler än 50 personer. Då tivolin räknas till offentliga tillställningar har Liseberg inte kunnat öppna portarna.

Man har sedan tidigare berättat att man inte kommer kunna ha öppet under halloween, detta efter att regeringen i slutet på augusti meddelade att det inte kommer göras några undantag för tivolin.

Förlorar 1,2 miljarder i omsättning

På fråga om vad det innebär för parken rent ekonomiskt, svarar han:

– Det är självklart allvarligt. Vi förlorar cirka 1,2 miljarder i omsättning och gör ett negativt resultat på 500 miljoner kronor.

Han fortsätter:

– Det kommer ta många år att ta sig tillbaka. Det påverkar våra investeringsmöjligheter i parken, det påverkar också vår roll som arbetsgivare. 

Nu ställer vd:n sitt hopp till år 2021, som han hoppas blir året då Liseberg åter får slå upp portarna för allmänheten igen.