Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

VD:n rasar – mot de rödgrönas satsning

Ulf Kamne (MP), ordförande i Fastighetsnämnden, vill ta tillvara på företags resurser och öka byggtakten. Han tror inte att priserna på bostäderna kommer att höjas i och med satsningen.
Foto: Privat
Joachim Arcari, som är vd för fastighetsbolaget Botrygg, menar att en marknad med få fastighetsägare inte gynnar kommuninvånarna. Han säger att det finns en stor risk att priserna på bostäderna höjs ännu mer.
Foto: Privat
I sitt brev till Fastighetsnämnden rasar fastighetsbolagets vd mot Jubileumssatsningen. Han vill att fler fastighetsägare och kommuninvånarna ska gynnas av bostadsförslaget.

GÖTEBORG. Joachim Arcari, vd för fastighetsbolaget Botrygg, rasar mot de rödgröna partiernas jubileumssatsning.

I ett argt brev till Fastighetsnämnden skriver han om att uteslutas ur byggsatsningen.

Enligt de rödgröna partiernas förslag får bara fyra fastighetsägare bygga de flesta av de 7000 bostäderna som ingår i jubileumssatsningen. Det tycker Joachim Arcari, vd för fastighetsbolaget Botrygg, missgynnar andra fastighetsbolag och kommuninvånarna.

De rödgröna partierna i Göteborg presenterade sin jubileumssatsning efter ett förslag från bostads- och byggföretagen HSB, Semrén + Månsson, Wallenstam och Framtiden AB. De föreslår att bolagen ska bygga 7000 bostäder fram till 2021. Det fick Joachim Arcari att skriva ett argt brev till Fastighetsnämnden där han rasar mot förslaget. Han tycker inte att förslaget är i linje med den antagna marknadspolicyn som Göteborgs stad har, där alla fastighetsbolag och kommuninvånare ska gynnas.

Gynnar inte kommuninvånarna

– Väljer man att lägga ut bostäder på fyra aktörer gynnar inte det kommuninvånarna. Det är bättre att välja flera aktörer och jobba snabbare. Fyra aktörer som ska bygga 7000 bostäder styr priserna väldigt tydligt, säger han.

Joachim Arcari menar att bostadsbyggandet måste spegla kommuninvånarna och säljas eller hyras ut till marknadspris eller låga priser.

– Det finns flera fastighetsägare som har möjlighet att bygga hundra bostäder och då tycker jag att man ska låta dem bygga också. Då sprids bostäderna på flera platser.

Dyrare bostäder

Han säger att en marknad med få aktörer för bostäder medför en stor risk att det blir dyrare bostäder vid en sådan här satsning.

Ulf Kamne (MP), som är ordförande i Fastighetsnämnden, menar att diskussionen om satsningen pågår fortfarande. Syftet är att öka resurserna och få fram fler bostäder.

– Vi vill ta tillvara på företags resurser och öka byggtakten, säger han.

Enligt Ulf Kamne är de fyra bolagen de enda som är involverade från början.

– Det är fyra bolag som har kommit in med idén och då kan vi ju inte gå till någon annan med förslaget. Satsningen bottnar i att de lägger in egna resurser, som mark och arbetsinsatser. Den del som är kommunägd kommer att markanvisas enligt marknadspolicyn.

Alla företag kan få bygga

När den kommunägda delen har markanvisats säger Ulf Kamne att alla företag kan få bygga där. Även om de fyra bolagen är de enda som är med från början tror han inte att priserna kommer att stiga.

– Jag skulle säga det motsatta. Genom att få ut dem på banan och marknaden kan priserna minska. Bostadsbristen är en stor faktor till att priserna höjs.

Martin Wannholt (M), kommunalråd, tror att resultatet av satsningen blir tvärtom.

– De rödgröna lovade 10 000 bostäder denna mandatperiod. De levererar bara 8500. Deras desperata utspel före sommaren om jubileumssatsning går på tvärs med allt vad staden måste stå för, öppenhet, konkurrens och likabehandling. Resultatet blir ju färre och dyrare lägenheter, säger han.

Han tycker att det är starkt av Botrygg att säga ifrån och hoppas att fler ställer sig bakom kritiken.

– Hoppas nu att fler aktörer vågar ställa upp bakom Botrygg, så att alla aktörer behandlas lika och vi kan genomföra förslaget från oss i alliansen om certifierade plankonsulter för alla, inte bara några som favoriseras av de rödgröna. Då kan vi på allvar öka bostadsproduktionen i Göteborg.

Jubileumssatsningen

De rödgröna partierna i Göteborg presenterade satsningen i juni.

Fram till 2021 vill de bygga ytterligare 7000 bostäder, utöver den höjda byggnadstakten på 3000 till 5000 bostäder per år de kommande åren.

Jubileumssatsningen är ett initiativ från bostads- och byggföretagen HSB, Semrén + Månsson, Wallenstam och Framtiden AB.

Områden som kan bli aktuella för bostadsbyggandet är Högsbo Skjutbana, Arlatomten, Gunnilse och Armhult 3.

Hälften av bostäderna ska bli hyresrätter.