Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vd:n om dråpslaget: ”Tappar 800 miljoner”

Parken får inte öppna – inget undantag görs för 50-regel.
Idag kom beskedet: Liseberg öppnar inte för sommaren.
Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

En inställd sommarsäsong för Liseberg innebär runt 800 miljoner kronor i förlorad omsättning. 

Besökare till nöjesfältet drar även in 3,5 miljarder kronor i besöksnäring till Göteborg varje år.

– Detta är otroligt allvarligt för besöksnäringen. Det är oerhört trist, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg.

Under måndagen har Liseberg gått in i krisläge efter ett mardrömsbesked från regeringen: Det blir inget undantag från förbudet mot folksamlingar över 50 personer.

Under dagen har man haft styrelsemöte och ledningsgruppsmöte för att börja klura ut hur de ska hantera en inställd sommarsäsong.

– Det som är viktigt att komma ihåg och understryka är att den dagen vi kan öppna så öppnar vi. Om beskedet kommer i augusti öppnar vi förhoppningsvis i augusti, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg.

Första gången sedan andra världskriget

Senast Liseberg var stängt under sommarsäsongen var under andra världskriget. Men då sköts bara premiärdatumet upp.

– Detta är i så fall första gången. Man har tidigare senarelagt en premiär under andra världskriget. Så det har aldrig varit stängt en hel sommar, säger Andreas Andersen.

En inställd sommar innebär drygt 800 miljoner kronor i förlorad omsättning för nöjesfältet. Men en inställd säsong för Liseberg drabbar i sin tur hela Göteborg.

– Det är mycket allvarligt för en verksamhet som vår. Vi kommer klara oss trots en tappad sommarsäsong men desto längre vi har stängt desto större ekonomiska konsekvenser. Det drabbar även våra framtida investeringsförmågor, säger Andreas Andersen och fortsätter.

– Man ska också komma ihåg att hela besöksnäringen kommer märka av det här i Göteborg. På hela året är Lisebergs ekonomiska betydelse för Göteborg 3,5 miljarder kronor, säger Andreas Andersen.

Var fjärde turist Lisebergsbesökare

Han förklarar även att statistiken visar att hela var fjärde turist i Göteborg är Lisebergsbesökare.

– Detta påverkar alla mycket. Speciellt efter en vår där exempelvis Svenska Mässan behövt ställa in, som är den andra riktigt stora jätten för besöksnäringen i Göteborg. Samma med Ullevi och Gothia Cup. Detta är mycket allvarligt för besöksnäringen i Göteborg. Det är oerhört trist, säger Andreas Andersen.

Att Liseberg kanske inte kommer öppna portarna i år kan betyda stora förluster för Göteborgs kommun som äger nöjesparken till hundra procent. 2019 var ett toppår för Liseberg AB då gjorde bolaget en vinst efter finansnetto på nästan 199 miljoner kronor.

266 procent högre vinst

Det var drygt 266 procent högre vinst än året innan då Liseberg redovisade en vinst på 74,6 miljoner kronor. 

Samma gäller för Skara Sommarland. 2018 gjorde de en vinst efter finansnetto på drygt 30 miljoner kronor - nöjesparkens bästa år någonsin. 

Ägarbolaget, Parks & Resorts Scandinavia AB, som till största del ägs av Clas Ohlson-arvingen Johan Tidstrand, lär också förlora miljontals kronor i uteblivna vinster då bolaget även är ägare till Gröna Lund, Furuviksparken och Kolmårdens Djurpark.

Nöjesparker undantas inte från coronaförbudet.