Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vd:n hjälpte sin favoritkonsult – kommunala bolaget betalade

Maria Stenström, vd för Göteborgs stads Parkeringsaktiebolag. Foto: LENNART REHNMAN
Maria Nemeth hänvisar oss till Parkeringsbolaget för att få svar på hur faktureringen gått till.Foto: Elin Jönsson

Parkeringsbolaget i Göteborg betalade den amerikanska ledarskapscoachen Maria Nemeth 1 079 arbetade timmar på mindre än ett och ett halvt år.

Nu uppger det kommunala bolagets vd Maria Stenström att hon har en överenskommelse med Nemeth – ”bakom” det skrivna avtalet.

– Jag vet bara vad jag ville ha och tycker att jag har fått det, säger Maria Stenström.

Samtidigt kan GT nu avslöja att Parkeringsbolaget betalat resor, traktamente och hotell för Maria Stenström då hon ”assisterat” vid Nemeths kurser.

LÄS HELA GRANSKNINGEN 

Den Kalifornienbaserade stjärncoachen Maria Nemeth, med uppdrag över hela världen och som deltagit i Oprah Winfreys världsberömda tv-show, har på mindre än ett och ett halvt år fakturerat det lilla kommunala Parkeringsbolaget i Göteborg 1,1 miljoner kronor för sex och en halv månads heltidsarbete – 1 079 arbetade timmar. 

Trots att hon under samma tid bara varit i Sverige vid fyra tillfällen. 

Det kunde GT berätta häromveckan.

– Jag vet ingenting om detta, sa Maria Nemeth själv om faktureringen och det rimliga i antalet arbetade timmar.

Maria Nemeth har deltagit i Opray Winfreys show.Foto: SPLASH NEWS

Överenskommelse bakom

Nu uppger Parkeringsbolagets arbetsbefriade vd Maria Stenström att de skrivna, timbaserade avtalen och fakturorna inte måste överensstämma med verklig arbetad tid. 

Och att den amerikanska konsulten aldrig tagits in på timmar över huvudtaget.

I stället ska det finnas en överenskommelse ”bakom”, säger hon, som ger Maria Nemeth en överenskommen summa pengar för att under en viss period vara tillgänglig som coach åt Parkeringsbolagets ledningsgrupp.

– Bakom finns det en överenskommelse om ett uppdrag som ska göras, en tjänst, säger Maria Stenström.

Fakturerade för 100 arbetade timmar

För september månad har den amerikanska konsulten, utan att ha satt sin fot i Sverige, fakturerat det kommunala bolaget precis 100 arbetade timmar. Kostnad: 106 500 kronor exklusive moms.

Maria Stenström har tidigare sagt att mycket av arbetet utförts via videosamtal över internet, både individuell coachning och i grupp. 

GT har via ledningsgruppens och andra nyckelpersoners mejl begärt ut de beställningar av videosamtal som gjorts under september månad och funnit fem sådana samtal, via kommunikationsverktyget ”Zoom”. Fyra av dessa samtal är mellan Maria Stenström själv och coachen under sena kvällar på grund av den stora tidsskillnaden mellan Sverige och Kalifornien. 

Utöver det finns ett mejl där Maria Nemeth föreslår sju 45-minuterspass med ledande medarbetare inom Parkeringsbolaget. 

Dessa 45-minuterspass är oklart om de genomfördes.

Parkeringsbolagets vd Maria Stenström.Foto: Pressbild

Maria Stenström: Inte köpt timmar

Maria Stenström vill inte kommentera rimligheten i faktureringen och uppger att den överenskommelse hon gjort med den amerikanska coachen inte handlat om timmar. 

– Vi har köpt en tjänst under en period, inte timmar, säger hon.

– Jag har godkänt ett kontrakterat belopp under en period med en viss sak som ska göras. Att hon ska vara tillgänglig och att vi inte ska övergå den kontraktsumman.

Men de skrivna avtalen som reglerar villkoren för den amerikanska coachen är inte alls utformade på det viset. Avtalen, som Maria Stenström själv skrivit under, anger att ”enbart arbetade timmar faktureras”, och det till en timkostnad på 1 065 kronor.

Tillfrågad om skillnaden mellan det som står i avtalet och den överenskommelse utan timmar som Maria Stenström hänvisar till, säger hon:

– Det här kommer utredningen att svara på. Jag vet bara vad jag ville ha och jag har fått det, säger hon men öppnar för att kostnaderna kan ha ”räknats om” till arbetade timmar då det var dags för Maria Nemeth att fakturera Parkeringsbolaget via en stor upphandlad konsultmäklare.

Men det står timmar i dina undertecknade avtal också. Det är inte bara en totalkostnad?

– Men då är det väl en omräknad kostnad, säger Maria Stenström. 

När GT efter intervjun skickar Maria Stenström avtalen och ber henne kommentera innehållet, avböjer hon. 

Hon skriver i ett sms att hon inte kan redogöra för avtalen i detalj, att det inte finns några andra överenskommelser eller avtal, och att hon nu vill att utredningen får ha sin gång:

”Det jag ville förmedla var att jag inför en upphandling så klart diskuterar hur stor omfattning som uppdraget kan tänkas få. Jag vill ju veta att det resultat jag förväntar mig står i relation till den insats/kostnad som konsulten anser behövs för att nå dig. Sedan när uppdraget rullar gäller så klart det avtal som är påskrivet. Finns det felaktigheter här så antar jag att utredningen kommer peka på det:”

Konferens på Gothia Towers

Som mest har Maria Nemeth fakturerat Parkeringsbolaget för 184 arbetade timmar under en månadsperiod, alltså en bra bit över en heltidstjänst i timmar. Det var i oktober 2018, då Maria Nemeth deltog i en tredagarskonferens på Gothia Towers i Göteborg med fem deltagare från Parkeringsbolaget med varje dag. 

Maria Nemeth har hållit flera kurser för Parkeringsbolaget på Gothia Towers i GöteborgFoto: HENRIK JANSSON

Samma månad hade Maria Nemeth även andra uppdrag, bland annat en flera dagar lång utbildning i Stockholm dit Parkeringsbolaget också skickade fem personer. För det fakturerade Maria Nemerths amerikanska bolag Parkeringsbolaget 96 250 kronor exklusive moms utöver de 184 timmarna som redan fakturerats enligt det löpande coachningsavtalet. 

Med på utbildningen var också Maria Stenström. Enligt hennes egen reseräkning som skickades till bolaget efteråt, ”assisterade” hon vid konferensen. 

– Vi är närvarande i rummet och kan assistera och vara till hands. Syftet är både att finnas närvarande om det skulle uppstå saker som det behövs hjälp med, men det är också en möjlighet för oss att fördjupa våra kunskaper, det är därför jag gör det, säger Maria Stenström.

Hotellnätter, resor och traktamente

Parkeringsbolaget har stått för hotellnätter, resor och även Maria Stenströms traktamente då hon assisterade den amerikanska coachen. 

Någon deltagaravgift behövde inte Parkeringsbolaget betala för sin vd:s närvaro. Det ska inte tolkas som att hon var en del av Maria Nemeths ”team” under konferensen, menar Maria Stenström, utan att hon betalade genom den tid hon lade på kursen.

– Kursen hålls ju av Maria Nemeth, det är bara hon som kan, men vi fördjupar våra kunskaper så vi kan använda dem.  

En liknande utbildning gjordes också i april 2019. Då stod Parkeringsbolaget för Maria Stenströms resa fram och tillbaka till Stockholm och traktamente. 

Även då uppges i reseräkningen att syftet för vd var att assistera Maria Nemeth. 

Tidigare har GT också kunnat berätta att Maria Stenström under sommarens Almedalenvecka hade en öppen programpunkt i schemat. 

Det var en programpunkt som arrangerades av Maria Nemeths bolag om hur deras metoder kan användas. GT har också avslöjat att den amerikanska konsulten fått förmåner utöver avtalet, betalda hotellnätter, flygresor och första klass-biljetter.  

Efter en anmälan till whistleblowerfunktionen utreder nu Göteborgs kommun anklagelser om att Maria Stenström och en hög chef i bolaget ska ha anlitat konsulter de haft personliga band till. 

 

Läs mer om P-bolagshärvan

Kommunal vd i Göteborg arbetsbefrias - anklagas för jäv

Kommunala vd:n gav vännen miljonavtal - efter fjällsemestern

Spåren sopas igen i P-bolagshärvan

Amerikansk konsult flögs in - Parkeringsbolaget fick notan

Hon var i Sverige fyra gånger - fick betalt för 1079 timmar

Beskedet: P-bolagets vd arbetsbefrias till nyår

Detta har hänt i P-bolagshärvan

Detta har hänt i P-bolagshärvan

9 oktober: En enig styrelse i Parkeringsbolaget arbetsbefriar vd:n Maria Stenström och en hög chef inom bolaget. Detta efter att en anmälan gjorts till stadens whistleblowerfunktion som bedöms mycket allvarliga och handlar bland annat om nära relationer till tre namngivna konsulter. Maria Stenström nekar till alla anklagelser.

 

10 oktober: GT kan avslöja att Maria Stenström inte talade sanning då hon uppgav att hon inte varit delaktig då en av de mest anlitade konsulterna fått uppdrag. Tvärtom hade hon både beställt hans tjänster och skrivit under avtalen. Samtidigt kunde GT avslöja att Maria Stenström både varit på skidsemester tillsammans med konsulten och umgåtts privat i samband med seglingstävlingar i Lysekil i augusti.

 

11 oktober: GT kan avslöja hur de inblandade i härvan börjar sopa undan spåren på sociala medier. Bilder och inlägg som visade hur chefen och den mest anlitade konsulten umgåtts privat på Västkusten ”försvann”.

 

16 oktober: GT kan avslöja att Maria Stenström anlitat sin favoritcoach Maria Nemeth från USA med högst förmånliga villkor. Hon har flugits in till Göteborg på Parkeringsbolagets bekostnad, fått hotell och första klass-biljetter på tåget för kommunens pengar - trots att kommunens regler och avtal både säger nej till kortare flygresor och att konsulters omkostnader tas av kommunen. Ett misstag, enligt Maria Stenström, som uppgett att kostnaderna skulle fakturerats i efterhand.

 

20 oktober: GT kan avslöja att den amerikanska konsulten, med Kalifornien som bas, fakturerat Parkeringsbolaget för 1079 arbetstimmar. Det skulle innebära att hon under mindre än ett och ett halvt år skulle ha ägnat sex och en halv månads heltidsarbete åt det lilla kommunala Parkeringsbolaget i Göteborg. Trots att hon bara vid fyra tillfällen, under samma period, befunnit sig i Sverige. Maria Nemeth själv sa sig ingenting känna till om överenskommelsen med Parkeringsbolaget.

 

Maria Stenström uppger att hon inte kan avgöra rimligheten i timmarna.

 

22 oktober: Styrelsen för Parkeringsbolaget fattar ett enhälligt beslut om att förlänga arbetsbefrielsen av vd Maria Stenström och en hög chef i bolaget till, som längst, årsskiftet. Bakgrunden är att utredningen genom revisionsbyrån KPMG drar ut på tiden.