Vd:n Ove Erikson får nu sparken av styrelsen. Foto: JONAS TOBIN
Vd:n Ove Erikson får nu sparken av styrelsen.  Foto: JONAS TOBIN

Vd:n för Göteborg Stads Leasing AB får sparken

Publicerad

Ove Erikson får nu sparken från sin post som vd för Göteborg Stads Leasing AB.

Beskedet kom på onsdagskvällen från styrelsen. 

– Vi har avslutat vd:ns jobb. Han lämnar med omedelbar verkan, säger Mats Arnsmar (S), styrelseordförande i Göteborgs Stads Leasing AB, till Göteborgs-Posten.  

Efter Göteborgs–Postens granskning, som visade att chefer reparerat sina privata bilar på den kommunala bilverkstaden, får nu vd Ove Erikson sparken, enligt tidningen. 

– Vi har avslutat vd:ns jobb. Han lämnar med omedelbar verkan, säger Mats Arnsmar (S), styrelseordförande i Göteborgs Stads Leasing AB, till GP. 

 

LÄS MER: Chefer reparerade sina egna bilar – på kommunens verkstad

Enig styrelse

Styrelsen var enig när den på onsdagskvällen meddelade att Ove Erikson får lämna sin post.

– Den dagliga skötseln har brustit. Förtroendet är naggat i kanten, säger Mats Arnsmar till tidningen. 

Efter tidningens granskning undersökte stadsrevisionen bolagets agerande och ansåg att handlandet från Göteborgs Stads Leasing AB inneburit en förtroendeskada för hela Göteborgs stad. 

Får fallskärm

Revisorerna tittade då på bolagets riskanalys och internkontrollplan samt bolagets hantering kring reparationer av privatägda bilar, försäljning av reservdelar och rutiner för faktureringen för jobben.

Granskningen har visat att det i arbetet med riskanalysen och internkontrollplanen fanns brister. Kontroller ska inte ha genomförts i enlighet med bolagsstyrelsens beslut, något som heller inte framgått i styrelsens återrapportering.

Enligt Göteborgs-Posten får nu Ove Erikson en fallskärm på 24 månadslöner eftersom han arbetat inom kommunen i 43 år och tar del av det gamla chefsavtalet som gällde till ifjol. 

Styrelsen har utsett Birgitta Roos som tf verkställande direktör. Hon tillträder redan på torsdagen. Birgitta Roos var tidigare stadsdelsdirektör i stadsdelen Centrum.

GP har utan framgång sökt Ove Erikson. 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android. 

Relaterade ämnen
Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER