Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vd:n fick sparken – fallskärm ifrågasätts

Maria Stenström, Parkeringsbolagets tidigare vd.Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

Parkeringsbolagets styrelse i Göteborg kommer diskutera möjligheten att dra in mångmiljonfallskärmen för bolagets tidigare vd Maria Stenström. 

Det sker på stadens visselblåsarfunktions rekommendation efter en turbulent höst där GT avslöjat en mängd missförhållanden i bolagets ledning. 

– Vi gör bedömningen att vd har åsidosatt sina åligganden, säger In-Anna Knutsdotter, controller vid Göteborgs stads visselblåsarfunktion.

Även frågan om rättsliga åtgärder kommer diskuteras av styrelsen. 

När Parkeringsbolagets vd Maria Stenström fick lämna sin tjänst i november fick hon med sig en fallskärm värd tre miljoner kronor.

Nu kan GT avslöja att Parkeringsbolagets styrelse på tisdag kommer diskutera de juridiska möjligheterna att dra in fallskärmen för den tidigare vd:n. 

Samtidigt kommer styrelsen också diskutera om det finns grund för en polisanmälan utifrån de missförhållanden som konstaterades i revisionsbyrån KPMG:s rapport om bolaget häromveckan. 

En turbulent höst

Rapporten färdigställdes på Göteborgs stads visselblåsarfunktions uppdrag, efter en turbulent höst där GT granskat bolaget.

– Jag vill inte föregripa några beslut men frågan om rapporten kommer upp på styrelsemötet på tisdag och ska diskuteras. Det gör också frågan om hur vi ska följa visselblåsarfunktionens rekommendationer, säger Parkeringsbolagets styrelseordförande Margareta Broang, M.

Härvan inleddes i september med ett anonymt tips till stadens visselblåsarfunktion. Under hösten har senare GT avslöjat en mängd missförhållanden, bland annat om vd:ns och en annan hög chefs relationer till flera av bolagets konsulter.

Maria Stenström.Foto: Pressbild

Personlig tränare 

Det gäller allt från att Maria Stenström fått privatlektioner i engelska och kostnaden för en personlig tränare bekostad av bolaget till att hon åkt på skidsemester och tävlingssegling med en av bolagets återkommande konsulter.

– Vi gör bedömningen att vd har åsidosatt sina åligganden, säger In-Anna Knutsdotter, interncontroller vid visselblåsarfunktionen.

– Det som tipset handlade om har i stora delar blivit bekräftat, är vår bild. 

Fakta: Göteborgs stads visselblåsarfunktion

Visselblåsarfunktionen grundades efter den så kallade muthärvan i Göteborg runt 2010. Syftet är att medarbetare inom staden ska kunna anmäla en förtroendevald, en nyckelperson eller chef i ledande ställning utan att riskera repressalier.

Tipsen tas emot av en advokatbyrå som gör en första bedömning innan tipset skickas vidare. 

Den faktiska möjligheten att vara anonym har diskuterats sedan visselblåsarfunktionen startade, då alla inkomna tips blir allmän handling som kan begäras ut, och den som tipsar inte har det anonymitetsskydd i grundlagen som är fallet för den som tipsar en journalist. 

GT har sökt Maria Stenström som inte besvarat kontaktförsöken per telefon, mejl och brev under senare tid. Tidigare har hon dock avfärdat anklagelser om tvivelaktiga band till konsulterna och uppgett att allt gått rätt till.

– Vi träffas privat, det gör vi. Men det är inte återkommande privata kontakter, har Maria Stenström tidigare sagt.

Den personligt tränaren uppger hon ingick i ett medlemskap för nätverkande.

Vd och andra tjänstemäns helgsemester till Trysil tillsammans med en av Parkeringsbolagets konsulter har uppmärksammats genom GT:s granskning. Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Visselblåsarfunktionen är inte nådig i sin kritik:

• Vd har inte agerat korrekt eller följt stadens regelverk vad gäller inköp och upphandling, representation, resor och hantering av allmänna handlingar.

• Vd:s opartiskhet och objektivitet kan ifrågasättas vid anlitandet av konsulter.

• Delar av den representation som skett har varken varit måttfull eller kostnadsmedveten.

Fallskärmen diskuteras

”Rapportens resultat visar på brister i en omfattning som gör att vd inte heller kan anses ha agerat som förebild och föredöme för sina medarbetare”, skriver visselblåsarfunktionen och rekommenderar styrelsen att ta upp frågan om det är möjligt att ”vidta arbetsrättsliga åtgärder gentemot vd”

Skulle styrelsen komma fram till att Maria Stenström grovt åsidosatt sina åligganden, eller på annat sätt agerat grovt vårdslöst, kan hon formellt avskedas utan fallskärm.

Rättsliga åtgärder

Under rubriken övriga rekommendationer tar visselblåsarfunktionen också upp frågan om brott kan ha begåtts inom bolaget. Det kan inte uteslutas att det finns grund för rättsliga åtgärder, enligt visselblåsarfunktionen, och nämner bland annat brottet trolöshet mot huvudman. 

– Det är styrelsen som får ta ställning till den vidare hanteringen, säger In-Anna Knutsdotter.