Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Växlingsbedragarna lurar äldre på pengar

Ofta ser tjuvarna att de äldre tar ut pengar – och slår till direkt efteråt.Foto: Anders Ylander
De använder mynt för att komma över sedlarna.Foto: Melker Wickman

De blixtsnabba växlingsbedragarna ber om att få växla sina pengar – och när de lämnar dig kvar, har de tagit dina pengar.

Den senaste tiden har de snabba bedragarna härjat i Halland, och i torsdags slog de till igen.

Återigen är offren äldre personer.

Andra åldringsbedrägerier:

LOTTERIVINST.

GT har flera gånger skrivit om hur bedragarna kommer hem till äldre personer med blommor – och hävdar att de har vunnit på lotteri. Ibland ringer de innan och gratulerar, och väl inne hos personen förvillar de offret så pass mycket att de lyckas komma åt kontokort, kontanter och värdesaker.

2014 dömdes fyra män som sagt sig komma från Postkodlotteriet i Karlstads tingsrätt. Men under våren lurades de på nytt i Skaraborg.

HEMTJÄNSTEN.

Det finns flera exempel på personer som fått besök av tjuvar, som utgett sig för att vara bedragare. I början av mars inträffade det i Skövde när en 91-årig kvinna fick besök av två kvinnor som sa att de kom från hemtjänsten. Kvinnan släppte in de två kvinnorna och flera timmar efter att de hade gått upptäcktes att de stulit guld.

Förutom den gamla kvinnan i Skövde var det två äldre män som också fick påhälsning av de två kvinnorna under samma period.

– Bevisningen är stark att de här personerna, som förmodligen ingår i en liga, har varit uppe i Skaraborg och begått flera brott, sa polisen Marlene Andersson-Wikman till sla.se den gången.

SHOULDER SURFING.

Det finns flera exempel på hur tjuvarna ställer sig bakom äldre personer inne vid kassakön i matvarubutikerna. När de slår in sina koder och ska betala för sina varor, ser tjuven koden. När offret sedan ska lämna butiken, följer tjuvarna efter och trängs med den äldre personen vid till exempel utgången. Där lyckas de få med sig plånboken och kortet som de snabbt tar ut kontanter på.

En sådan här händelse inträffade tidigare 2015 på Ica Maxi i Jönköping, där en kvinna blev bestulen.

HANTVERKARBEDRAGARNA.

Det finns flera uppmärksammade exempel på när bedragarna använt sig just av metoden där de utger sig för att komma från exempelvis en myndighet eller profession. Lerums kommun varnade i höstas äldre personer för några män som sade sig vara där för att byta till digitalt lås på deras dörrar. Antagligen hade bedragarna fått reda på att kommunen under vintern planerade att installera nya lås hos personer med hemtjänst.

En falsk elektriker lurade sig vid ett tillfälle in i en 77-årig kvinnas lägenhet i Varberg. Mannen fick henne att undersöka en lampa medan han plockade åt sig värdesaker.

För några år sedan åkte en rånartrio fast i Göteborg. De hade systematiskt tagit sig in hos en rad äldre personer genom att utge sig för att komma från hemtjänsten eller vårdcentralen. De uppgav att de var där för att smörja händerna och fötterna på åldringen. Under tiden smög kumpanerna runt i hemmet och plockade åt sig guld och andra värdesaker.

De så kallade åldringsbrotten kommer ständigt i nya skepnader. Det finns bedragare som knackar på hos de äldre och utger sig från att komma från olika lotteriföretag. Inne i bostaden lurar de sedan den äldre personen att denne har vunnit på lotteri – och när offret tittar bort tar tjuvarna tillhörigheter och värdesaker.

Det finns också exempel på hur bedragarna går fram till de äldre – som nästan alltid är måltavlorna – på stan och ber om vägbeskrivning, med hjälp av en karta. Nu har det kommit larm om nya former, och den senaste i raden av åldringsbrott, är så kallade växlingsbedragare.

”Äldre ofta godtrogna”

I dagarna har bedragarna nämligen slagit till i Varberg, där en kvinna på fredagsförmiddagen blev bestulen på 1 200 kronor av en annan kvinna. Enligt Hallands Nyheter som skrivit om brottet, ska bedragaren ha velat växla en tiokrona till enkronor. Offret ska ha haft uppe sin plånbok, och när hon efteråt kontrollerade den fattades alltså kontanterna.

Peter Adlersson, polisens presstalesman i polisregion Väst, känner inte till den här typen av metoder. Men han säger att det ofta är just äldre som är måltavlorna.

– Ja, det är det ofta. Bedragarna tror väl att de är lite lättare att lura och kanske mer godtrogna, säger Adlersson.

Polisen: Var vaksam

Kvinnan i Varberg var dock inte ensam om att bli lurad. Dagen innan blev en äldre man bestulen på hela 5 000 kronor på ett liknande sätt. HN.se skriver att det enligt polisen kan röra sig om samma bedragare i båda fallen.

Händelserna ska vara polisanmälda, men inte unika. Tidigare i år hände nämligen samma sak i Falkenberg, när flera bedragare lurade till sig pengar genom att förvilla sina offer.

Medan den ene tjuven bad om att få växla pengar, kom ytterligare en person fram och tog uppmärksamheten från offret. Något som inte är helt ovanligt, enligt Peter Adlersson.

– Det är för att förvilla helt och hållet. Är det två som kommer fram så är det ofta så, att den ene förvillar och den andre kanske sköter snacket. Det är svårt det där när det kommer fram okända på stan, säger han och tillägger att man bör vara vaksam.

Helst ska man hänvisa till en affär.

– Kommer det fram okända på stan och vill växla pengar av dig kan man be dem växla i en affär. Det händer inte normalt att någon går fram på stan så och då får man vara beredd. Håll koll på plånboken och ha den på ett säkert ställe. Sen kanske äldre har svårare att säga emot, det är ett problem så klart.