Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Växelbedragarna slog till mot Eva – nu vill hon varna andra

När Eva Gustavsson skulle lägga tillbaka växeln, insåg hon att det fattades 500-kronor.Foto: PRIVAT
Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst, känner till den här typen av brottslighet. Foto: POLISEN

Det unga paret presenterade en 1 000-kronorssedel och ville få euro tillbaka. 

När butiksägaren Eva Gustavsson, 63, berättade att det inte gick, ångrade sig paret – och smusslade undan delar av växeln. 

– Först blev jag förbannad. Det är så fruktansvärt kränkande att man blir utnyttjad på det viset, säger Eva Gustavsson. 

Det var ett ungt par som som på måndagsförmiddagen tog ett varv i Eva Gustavssons butik med garn och sytillbehör i Kungsbacka. 

Efter en stunds letade kom kvinnan fram till kassan och ville köpa ett garn från Eva. Som betalning höll hon fram en 1 000-kronorssedel. 

– Först tänkte jag säga att jag inte kunde växla den. Men man vill vara lite servicemedveten så jag plockade fram växeln, säger Eva Gustavsson. 

"Blev förbannad"

När kvinnan fick sedlarna i sin hand, ville hon istället ha växeln i euro. Eva förklarade att det inte gick och då ångrade kvinnan köpet.

– Hon gav givetvis tillbaka pengarna och jag gav henne tusenlappen, säger Eva Gustavsson.

När Eva började sortera sedlarna insåg hon snabbt att det fattades en 500-kronorssedel. Kvinnan hade redan börjat lämna butiken.

– Jag sa åt hennes kille att kalla in henne igen. Hon kom och öppnade sin plånbok och visade att ingenting fanns där. Jag kunde ju inte känna över hennes fickor, säger Eva Gustavsson.

Paret ryckte på axlarna och hävdade att de inte visste vart den försvunna 500-lappen befann sig. När de lämnade butiken ringde Eva direkt till polisen. 

– Först blev jag förbannad. Det är så fruktansvärt kränkande att man blir utnyttjad på det viset, säger Eva Gustavsson. 

Vill varna andra

Det är inte första gången hon har blivit bestulen i sin butik. Vid en tidigare incident var någon inne i personalrummet och hämtade hennes plånbok.

– Den här tryckande känslan kommer tillbaka. Då tog de allting och länsade alla konton. Därför känner man en viss bitterhet nu, säger Eva. 

 

LÄS MER: Polisens varning – för "trovärdig" bedragare 

 

Flera andra butikskolleger i området har blivit utsatta för liknande brott och Eva Gustavsson vill nu varna att växelbedragarna är tillbaka.

– Jag vill gå ut med en varning att de är på gång igen och att folk håller ögonen öppna, säger Eva Gustavsson.

"Väldigt fingerfärdiga" 

Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst, känner till den här typen av brottslighet. 

– Som med mycket annat blommar det upp på våren. De är väldigt fingerfärdiga och ibland använder de sedlar som har gått ut. De kan handskas med sedlarna på ett väldigt sofistikerat sätt, säger Stefan Gustafsson. 

Han säger att det är mycket viktigt att man anmäler den här typen av brott och att känslan oftast är värre än de förlorade sedlarna. 

– Jag vet folk som har drabbats och känner en blandning av egenkritik och att de är förbannade över att man inte förstod det som början. Alla kan vara stressade och begå misstag, säger Stefan Gustafsson.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android.