Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vättern hyllas – ”en av Europas vackraste platser”

Den svenska insjön sträcker sig från Jönköping i syd till Askersund i norr.
Foto: ANNA HAGVÄRN

Vättern är en av Europas vackraste platser, enligt CNN Travel.  

Den amerikanska nyhetskällaren har listat de 20 vackraste platserna i vår världsdel.

De rekommenderar bland annat en tur till Hjo och Tivedens nationalpark. 

”Med sina 135 kilometer är den svenska sjön, Vättern ett praktexempel på en Skandinavisk sjö.

Så lyder motiveringen från det amerikanska tv-bolaget CNN, där CNN Travel har listat de 20 vackraste platserna i Europa – en av platserna är Vättern. 

Den svenska insjön sträcker sig från Jönköping i syd till Askersund i norr. 

CNN:s topplista vill lyfta fram de bästa destinationerna från Europas avlägsna hörn. Det är inte bara medelhavsstränder och historiska och turisttäta städer som lockar besökare. CNN Travel vill med sin lista lyfta fram platser som främst är kända för lokalbefolkningen. 

”Bästa sättet att upptäcka Europas sjätte största sjö är att åka längs stränderna. Några av de höjdpunkterna runt längs Vättern är den vackra träkyrkan i Habo, det mysiga samhället Hjo och Tivedens nationalpark,” skriver CNN Travel.

”Paradis året runt”

På listan fanns också våra grannländer. På Jyllands västkust i Danmark ligger Henne Strand - danskarnas semesterparadis. Milslånga stränder med ett fantastiskt fågelliv.  

Grannen i väst var också på listan, norska Lofoten. Ögruppen består av höga toppar och djupa fjordar, ett riktigt paradis för de som gillar vandring. 

Tack vare det milda vattnet i golfströmmen är den norska skärgården förvånansvärt varmt på sommaren. I den mörka perioden av året finns det chans att beskåda norrsken vid Lofoten. 

Högt över polcirkeln, nära Finlands gräns till Ryssland ligger sjön Enare Träsk. Sjön är enligt CNN Travel ett paradis året runt. Det är mörka och snöiga vintrar och isen ligger på sjön från november till juni. Tröttnar man på utsikten av sjön, finns ett centrum med lokal samisk kultur, skriver CNN Travel.