Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vattenkaos - bilar på E4 körde mot trafiken

Väg i Jönköping efter skyfallet som skapar trafikkaos i området.Foto: Agneta Svensson

Det kraftiga skyfallet över Jönköping slog på fredagen ut sjukvård, elnät och vägar.

Akutmottagningen på länssjukhuset i Ryhov tvingades stänga och många byggnader har drabbats av översvämningar.

– Jag har inte sett något liknande, säger Börje Andersson, inre befäl på räddningstjänsten i Jönköping.

Fredagsmorgonens skyfall har orsakat stora problem i Jönköpingstrakten.

Akutmottagningen och operationssalar på länssjukhuset i Ryhov drabbades på fredagen av översvämningar. Under en stund på fredagen uppmanades patienter att inte söka vård på akutmottagningen utan i första hand vända sig till sin vårdcentral. Ambulanser omdirigerades till sjukhusen i Eksjö, Värnamo och Linköping.

Vid lunchtid på fredagen fungerade verksamheten återigen som vanligt.

– Just nu är det normalläge. Vid 12.45 kunde vi gå tillbaka till full drift på akutmottagningen och operationsavdelningen. Men vi har fortfarande problem med el och IT i de byggnader som ligger utanför huvudblocket, säger Daniel Lilja, beredskapschef på landstinget i Jönköping, till Expressen.se

Men vid lunchtid pågick arbetet med att pumpa ut vattnet från sjukhuset fortfarande.

– Vi har vatten i källaren på vissa kritiska punkter i byggnaderna utanför huvudblocket. Vissa utrymmen där det finns knutpunkter för it-infrastrukturen ligger under vatten och slam, säger Lilja.

Prioriterar sjukhuset

Vid 9.30-tiden var 330 av Eons abonnenter i Jönköping utan ström. Men vid klockan 13.00 på fredagen hade i princip alla dessa abonnenter fått strömmen tillbaka.

Enligt Börje Andersson på räddningstjänsten i Jönköping började regnet vid halv åttatiden på morgonen.

– Vi har haft en jätteskur som spolat över en hel del av köpcentret, sjukhuset och andra byggnader.

Regnet höll bara på i ungefär 45 minuter.

– Men vi har ju en del höjder runt staden som vattnet rinner ner i från. Men jag har inte sett något liknande tidigare, säger han.

Körde mot trafiken

Agneta Svensson körde på morgonen igenom Jönköping och tvingades att vända på motorvägen.

– Det var 40-50 centimeter vatten på vägen och E4 var helt översvämmad. Brandmännen sa till oss att en brandbil kört fast i en meter djupt vatten och de hade aldrig varit med om något liknande. Det var totalt kaos, säger hon.

När Agneta Svensson körde in i Jönköping fanns det ingen skyltning och inga trafikpoliser var ute.

– Vi tvingades till att vända på E4 och många bilar backade och körde mot trafiken på motorvägen, säger hon.

Vid 13-tiden var det fortfarande stopp på E4 i norrgående riktning.

– Prognosen är att vi kan öppna den delvis mellan 16-17. Det är bedömningen nu, den kommer att vara avstängd i ett antal timmar till, säger Samuel Nyström.

Köpcentrum drabbat

Även köpcentrumet A6 drabbades av översvämningarna.

– I A6 är det många butiker som fått in vatten, det mesta är borta där nu men vi tror att vi kommer att behöva jobba med pumpning här stora delar av dagen, säger Nyström.

Väderkaos på flera håll

Förutom i Jönköping har det varit skyfall även i Östergötland. I Östra Husby har det kommit 50 millimeter regn på bara några timmar, rapporterar SMHI.

De kraftigaste skurarna över nordöstra Götaland hade vid lunchtid avtagit men de kan komma att blomma upp igen och det är risk för värmeåskväder i stora delar av landet.

Åskan drog under morgonen fram i bland annat Kalmars och Östergötlands län. Tidigt på morgonen slog blixten ner i ett fritidshus utanför Boxholm, som dock klarade sig.

Strax före klockan nio bröt en brand ut i en ladugård i Maspelösa, utanför Linköping, troligtvis orsakad av ett blixtnedslag, skriver Corren.se.

Elden spred sig i träbyggnaden som snabbt var övertänd. Inga människor eller djur skadades i branden, skriver tidningen.

Vid 13-tiden saknade 465 abonnenter i Kalmar, och 185 abonnenter i Östergötland, ström från leverantören Eon, samt 125 abonnenter i Östergötland ström från Vattenfall.