Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Västtrafiks plan: Då öppnas framdörrarna

Nu ska samtliga framdörrar öppnas.
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson / Västtrafik
Foto: Petter Berg

Under pandemin har framdörrarna på bussar och spårvagnar varit stängda.

Men nu planerar Västtrafik för att öppna dörrarna längst fram på samtliga fordon igen, när restriktionerna lättar, skriver GöteborgDirekt. 

Dörrarna på spårvagnarna har varit stängda sedan i mars förra året, till följd av pandemin och säkerheten för fordonens förare.

Passagerarna har därför stigit på längre bak.

1,5 år senare planerar Västtrafik nu för en öppning av framdörrarna på spårvagnarna igen.

– Men nu öppnar vi upp successivt. Tanken är att samtliga framdörrar på bussar och spårvagnar kommer vara öppna innan oktober är slut, säger Anna Johansson, chef för Västtrafiks affärsenhet, till GöteborgDirekt.

”Utbildningsinsats”

Tidningen rapporterar att beslutet bygger på en dialog mellan trafikbolagen och skyddsombuden.

– Vi kommer även att genomföra en utbildningsinsats för trafikbolagens personal eftersom vi har infört ett helt nytt biljettsortiment och nya tekniska funktioner under året som gått, säger Anna Johansson till GöteborgDirekt.

Redan i våras påbörjade Västtrafik en öppning av framdörrarna på sina fordon runtom i Västra Götaland, något som GT rapporterat om. 

Sköts fram

Enligt planen skulle det även ha skett i Göteborg redan under sommaren, en plan som sedan reviderades.

– I Göteborgsområdet behöver förare ibland resa kollektivt mellan sina arbetspass. Vi måste säkerställa att de kan göra det på ett sätt som känns tryggt för förarna så länge pandemin pågår. Vi följer situationen och hoppas kunna fortsätta arbetet i Göteborg efter sommaren, sa Mikael Olsson, chef för trafikfrågor på Västtrafik, i juni i år.


Från arkivet: