Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Västtrafiks nya besked – elever får åka gratis

Peter Hermansson (M), ordföranden, Västtrafik.
Foto: Eddie Löthman / Västtrafik
Sommarlovskortet kommer att skickas hem till elever som går i årskurs 6 till och med året på gymnasiet.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Det skulle inte bli något sommarlovskort till ungdomarna i Göteborg.
Men nu ändrar sig Västtrafik, efter besked om lättade restriktioner inom kollektivtrafiken.

– Det känns väldigt skönt. Vi är naturligtvis glada att vi får till stånd detta av fler anledningar. Inte minst att man gör många ungdomar glada, säger Peter Hermansson (M), ordföranden för Västtrafik.

I våras kom Socialdemokraterna och den styrande alliansen i Göteborg överens om att återinföra sommarlovskorten, som tidigare funnits i Göteborg. Men första beskedet från Västtrafik var att det inte skulle vara möjligt för kommunerna att köpa in sommarlovskort i år. 

– Under normala omständigheter så hade inte detta varit en grej, då hade vi bara skickat ut. Men allting som vi gör nu, gör vi i samråd med Västra Götalands smittskydd. Men också utifrån restriktioner, föreskrifter och råd från Folkhälsomyndigheten, säger Peter Hermansson (M), ordföranden för Västtrafik.

Föreskrifter om att hålla nere antalet resenärer gjorde att det inte var möjligt för Västtrafik att låta kommuner köpa sommarlovskort, enligt Peter Hermansson.

Får kortet hem i brevlådan

Men efter att Folkhälsomyndigheten meddelat att restriktionerna i kollektivtrafiken lättas från den 1 juli meddelade Västtrafik i dag det blir sommarlovskort i år.

Kommuner som valt att köpa in sommarlovskorten är Göteborg, Mölndal, Borås och Svenljunga. Alla elever som går i årskurs 6 till och med andra året på gymnasiet kommer att få ett sommarlovskort hem i brevlådan.

– Det som är den lilla utmaningen för oss är att det tar en liten stund att producera fram, så förhoppningsvis i mitten av juli så kommer korten finnas i brevlådan hos de som ska ha dem, säger Peter Hermansson.

SE MER: Sverige går in i fas 2 av lättade coronarestriktioner