Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Västtrafiks drag: Nya kameror på tågen

Kerstin Karlsson, biträdande affärschef på tågavdelningen på Västtrafik.
Foto: Thomas Harrysson/Pressbild

Från och med i dag, måndag, kan tågvärdarna på Västtrafiks tåg vara utrusade med en kroppsburen kamera.

Det är för att öka tryggheten ombord, både för resenärer och personal, menar företaget.

– Kameran kommer inte att användas förrän det är en hotfull situation ombord, säger Kerstin Karlsson, biträdande affärschef på tågavdelningen på Västtrafik. 

Västtrafik har köpt in 18 kameror för lite drygt 200 000 kronor. 

De har tagits i bruk under måndagen och kommer att kunna användas av tågvärdar på Västtågen.

– Det är egentligen för att vi ständigt arbetar för att öka säkerheten och tryggheten i kollektivtrafiken. Det är en oerhört viktig del att det är trygghet och trivsel ombord och att vi kan förhindra hotfulla situationer, säger Kerstin Karlsson, biträdande affärschef på tågavdelningen på Västtrafik. 

Västtrafik: Inget tvång 

Det är inget tvång för personalen att vara utrustade med kamerorna som i så fall kommer hänga i brösthöjd, vilket SVT Nyheter Väst först rapporterade.

De nya kamerorna kan användas av tågpersonalen.
Foto: Eddie Löthman

– De är väl synliga och när det finns en hotfull situation så kommer den sättas på. Det är inte en kamera som rullar hela tiden. Den sätts i gång vid behov med en knapp, säger Kerstin Karlsson och fortsätter:

– Det är inte obligatoriskt för personalen att använda kamerorna gör så det är Västra Götalands-tågen som avgör vilka turer och tider som de kommer användas på. 

Filmerna kommer skickas till polisen 

Om en hotfull eller våldsam situation uppstår och filmas kommer materialet sedan att skickas till polisen ihop med en anmälan som företaget gör. 

Har ni infört kamerorna för att det här är ett problem som har ökat?

– Det är inte jättevanligt att det händer något, men generellt i samhället så har problemet med hot och våld ökat och det avspeglar sig i kollektivtrafiken också, säger Kerstin Karlsson.