Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Västtrafik vill införa nytt betalsystem: ”Enklare”

Västtrafik delar inte ut munskydd efter de nya rekommendationerna.
Västtrafik undersöker möjligheten att införa kontaktlösa betalsystem ombord på kollektivtrafiken. Med hjälp av sitt bankkort ska man kunna betala biljetter, utan att knappa in en kod.
Foto: SHUTTERSTOCK
Bland annat i Stockholm har man redan infört systemet.
Foto: Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Västtrafik vill underlätta för resenärer.

De undersöker nu möjligheten att köpa biljetter genom att blippa betalkortet ombord på kollektivtrafiken, skriver Göteborgs-Posten.

Beslutet att undersöka möjligheten har redan fattats i bolagets styrelse.

– Vi vill göra det ännu enklare för våra kunder att köpa biljett. Kontaktlösa betalningar är redan väldigt vanliga i samhället och de är bra för de som inte känner till hur man reser och hur man köper biljett, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik till GP.

Enligt förslaget från Västtrafik vill de göra processen kontaktlös. Det innebär att man ska kunna köpa en biljett ombord på kollektivtrafiken genom att blippa sitt betalkort, utan att behöva knappa in en kod.

Måste uppfylla vissa villkor

Västtrafik vill använda sig utav de befintliga kortläsarna som finns ombord fordonen i dag. Men för att kunna använda de krävs att vissa villkor uppfylls.

– Vi vill kunna använda kortläsare ombord som är skapade för Västtrafikkortet. Det här förslaget bygger på att man kan använda läsarna för bankkortsbetalningar och det är de inte gjorda för. Det kräver en certifiering som bankkortsutställarna kräver att alla system som ska hantera bankkortsbetalningar genomgår, säger Maria Björner Brauer till GP.

Västtrafik menar att det nya systemet främst kommer att gynna de som reser sällan, såsom turister och besökare. Det nya systemet, om Västtrafik väljer att gå vidare med det, kommer att tas i bruk först i zon A: Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö.

I Stockholm och i Skåne har man redan infört det nya betalsystemet, där man alltså kan använda sitt betalkort som resekort.

SE MER:

Mattias Adell om hur kollektivtrafiken kan påverkas av en pandemilag.