Västtrafik utökar samarbetet med polisen

Foto: Victor Abrahamsson
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Västtrafik ska testa ett nytt koncept i form av att trygghetsvärdar kommer att finnas på olika linjer i Västra Götaland, skriver GP.

– Man kan ta sig an de som ska utföra något kriminellt och skapa trygghet samtidigt, säger Daniel Neck, inspektör i lokalpolisområde Storgöteborg Hisingen, till tidningen. 

Om satsningen ger resultat kan den bli permanent. 

Sedan tidigare har det vart känt att polisen ska börja patrullera på olika linjer i kollektivtrafiken i de nordöstra delarna av Göteborg.

Västtrafik satsar nu ytterligare på säkerheten och testar ett nytt koncept med trygghetsvärdar också den i samarbete med polisen. 

Trygghetsvärdarna ska testas under en period på fem veckor, vecka 42 till 47 och skulle kunna bli ett permanent inslag under nästa år, i så fall till en kostnad på mellan 10 och 15 miljoner, skriver GP.

– Med sin synlighet och kommunikativa förmåga ska de hjälpa resenärer att hitta rätt, lotsa vidare till rätt linjer och jobba med mindre ordningsstörningar som skapar otrygghet bland våra resenärer, säger Fredrik Eriksson, säkerhetschef på Västtrafik till tidningen.

Insats under helgen 

Trygghetsvärdarna ska finnas i hela området som Västtrafik trafikerar, det vill säga Västra Götaland. 

Under helgen ska det vara en insats i Göteborg då både trygghetsvärdar och polisvolontärer deltar.

– Det här handlar inte om väktare, ordningsvakter eller polis. Utan trygghetsvärdar som ska bidra med kommunikation och trygghetskänsla, säger Fredrik Eriksson, till GP.

Enligt Daniel Neck, som är inspektör i lokalpolisområde Storgöteborg Hisingen, är satsningen främst riktad mot de platser där det rör sig mest människor, som Järntorget och Brunnsparken. Han säger till GP att flest brott begås där det rör sig mer människor.