Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Västtrafik sätter in 170 nya elbussar i Göteborg

Elbusslinje 55 skrotas – men samtidigt kommer 170 nya elbussar att sättas in i Göteborg.
Foto: Lars Ardarve / ElectriCity

Elbusslinjen 55 skrotas. Samtidigt sätts mer än 170 nya elbussar in i Göteborg.

– De sätts in samma datum som linje 55 avvecklas, säger Martin Giöbel på Västtrafik till GP.

Västtrafiks satsning på elbussar går vidare. Framåt årsskiftet kommer en jätteleverans på drygt 170 nya elbussar som ska sättas in i Göteborgs kollektivtrafik. 

I samband med leveransen skrotar Västtrafik linje 55 – linjen där det sedan 2015 har gått eldrivna bussar mellan Chalmers båda campusområden i Johanneberg och Lindholmen. 

– Det har varit en test- och demoarena som hade till syfte att lära oss aktörer inom projektet mer om elektrifiering inom kollektivtrafik, säger Martin Giöbel, avdelningschef för strategisk planering på Västtrafik, till GP.

Sammanlagt 200 elbussar i trafik

De drygt 170 nya helelektrifierade bussarna kommer i stället att sättas in i trafik i samband med tabellskiftet i december. 

– Vid det här tillfället kommer vi totalt ha 200 elbussar i trafik, i och med det har projektet lyckats och det har gett oss kunskaper och insikter som behövs för att ta elektrifieringen hela vägen, säger Martin Giöbel till GP.

Den skrotade linje 55 kommer inte att ersättas av någon ny linje. Den har enligt Giöbel aldrig haft ett eget trafikuppdrag och det finns redan andra linjer som kan hantera resandet som linje 55 har haft.