Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Västtrafik inför påstigning fram på bussar i Göteborg

Nu ska man inte längre kunna stiga på alla bussar där bak i Göteborg.
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson / Västtrafik

Västtrafik har beslutat att införa påstigning fram på flera busslinjer i Göteborg. 

Anledningen till beslutet är att man vill ha ett bättre flöde och få fler att köpa biljett, skriver Västtrafik i ett pressmeddelande. 

Under pandemin har man tagit bort påstigning fram på flera busslinjer. Men nu börjar man återigen öppna upp framdörrarna i Västra Götalandsegionen, dessutom ska man införa påstigning fram på flera linjer som inte tidigare haft det. Resenärer kommer då behöva visa biljett. 

– Vi har ett tätt samarbete med trafikbolagen och tar med oss goda erfarenheter från vårt arbete i övriga regionen. Vi hoppas och tror att resenärer och förare kommer att uppleva förändringen som smidig, säger Maria Björner Brauer, enhetschef försäljning och marknad på Västtrafik, i pressmeddelandet.

Träder i kraft i juni 

Först ut är expressbussarna där det nya systemet träder i kraft i juni. Innan dess ska nya biljettmaskiner vara på plats, bussarna ska skyltas om och chaufförerna ska utbildas. 

Anledningen till att man nu inför påstigning fram och avstigning bak på fler busslinjer i Göteborg är både att man vill ha ett bättre flöde i bussarna och att fler ska köpa biljetter. 

Efter expressbussarna kommer Västtrafik att införa det nya systemet på fler bussar. Spårvagnarna samt linjer med täta avgångstider i centrala Göteborg kommer tills vidare att ha kvar påstigning genom samtliga dörrar, skriver Västtrafik i pressmeddelandet. 

Ur arkivet: Nya draget för att minska trängseln

Efter flera larm om trängsel i kollektivtrafiken kan Västtrafiks resenärer nu själva rapportera in hur trångt det är på just deras resa.