Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Västtrafik fyrdubblar antalet biljettkontroller

Foto: AXEL ÖBERG

Västtrafik storsatsar för att motverka fuskåkningen och kommer nu att fyrdubbla antalet biljettkontroller. 

Värst är problemet med fuskåkare i Göteborg.

– Vi är övertygade om att fler synliga kontrollanter motverkar fuskåkning, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande, Västtrafik i ett pressmeddelande.

Det nya avtalet med ISS som tar över driften av Västtrafiks biljettkontroll innebär en kraftig ökning av antalet kontroller.

Enligt ett pressmeddelande från Västtrafik ska antal kontroller fyrdubblas. 10 miljoner biljetter ska kontrolleras per år framöver, jämfört mer dagens 2,5 miljoner kontroller.

Ska motverka fuskåkning

Satsningen gör för att motverka fuskåkningen. Ökningen kommer ske i hela regionen. Flest kontroller kommer dock ske i Göteborgs stadstrafik, där problemet med fuskåkning är som störst. Enligt Västtrafik beror det på att resenärer inte behöver visa biljett för chauffören i när de åker med bussar och spårvagnar i Göteborg. 

– Det är ett efterlängtat besked som ger oss rätt förutsättningar att minska fuskåkningen. Nu inväntar vi överklagansperioden innan vi kan sätta i gång. Vi är övertygade om att fler synliga kontrollanter motverkar fuskåkning, precis på samma sätt som fartkameror motverkar fortkörning på vägarna, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande, Västtrafik i pressmeddelandet.

Kontrollerna kan ökas ytterligare

Det finns även möjlighet att öka kontrollerna ytterligare, till 15,5 miljoner kontroller per år, enligt avtalet. 

Om ISS:s anbud inte överklagas kommer projektet dra i gång snarast, skriver Västtrafik i pressmeddelandet.