Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Västtrafik försöker få app avstängd från Google

Titta in i Göteborgs nya spårvagnar
Foto: Victor Abrahamsson

Västtrafik har kopplat in sitt juridiska ombud för att försöka få stopp på en mobilapp på Google play som varnar för biljettkontrollanter. 

– Jag blir provocerad, primärt av de som fuskåker snarare än appen. De som väljer att inte betala för sig stjäl av göteborgare och invånare i Västra Götaland, säger Peter Hermansson, ordförande i Västtrafik. 

Att åka kollektivt utan biljett kan innebära ett ringa bedrägeri.

Appen, som finns på Google play, används av användarna för att rapportera in var biljettkontrollanter finns och man kan få notiser på mobilen om kontrollanter är i närheten.

Att resa utan biljett klassas som ett ringa bedrägeri. Västtrafik vill nu stoppa den och har kopplat in sitt juridiska ombud som tagit kontakt med Google play för att få den avstängd, vilket SVT Nyheter Väst först skrev om.

– Använder man tjänsten kollektivtrafik, nyttjar man den ska man också betala för den, annars låter man någon annan betala. Pengarna hade kunnat behövas i andra delar av samhället, till exempel i sjukvården, säger Maria Björner Brauer, enhetschef på Västtrafik, till SVT. 

Maria Björner Brauer, enhetschef på Västtrafik.
Foto: EDDIE LÖTHMAN / VÄSTTRAFIK

Förlorar hundratals miljoner

Peter Hermansson är ordförande i Västtrafik och han säger att företaget, ett normalt år, förlorar mellan 100 och 200 miljoner kronor på att personer fuskåker i kollektivtrafiken.

Han säger att företaget kopplade in jurist när appen kom till deras kännedom. 

– Det vi gör just nu, är att föra dialog med Google via vårt juridiska ombud då det bryter mot deras användarvillkor. Men vi anser att vi har goda chanser att få appen nedstängd om vi når fram till Google då, säger han. 

Enligt Peter Hermansson är det runt 35 procent av intäkterna som kommer från biljettförsäljningen och att om fuskåkandet ökar kan det få stora konsekvenser.

– Då får vi problem med finansieringen jag tror inte alla riktigt förstår vilka förödande konsekvenser det kan få i utvecklingen av kollektivtrafiken. 

Peter Hermansson är ordförande i Västtrafik
Foto: Eddie Löthman / Västtrafik

”Det moraliska kämpar jag ju lite emot” 

SVT skriver att polisens nationella rättsliga avdelning uppger att det är oklart om personen som utvecklat appen har gjort sig skyldig till något brottsligt. 

Polisen skriver i ett mejl till SVT att det finns andra appar som varnar för till exempel fartkameror. 

Apputvecklaren, som bor i Göteborg, säger till SVT att han inte blivit kontaktad av Västtrafik och menar att de gemensamt kanske hade kunnat komma fram till en lösning.

På SVT:s fråga om han inte känner att han bidrar till att fler fuskåkar svarar han:

– Jo definitivt. Appens syfte är ju att undvika kontrollanter så jag hade ljugit om jag hade sagt annorlunda. Det moraliska kämpar jag ju lite emot, jag tycker inte det är riktigt rätt.