Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Västsveriges sju underverk korade

Bohus fästning i Kungälv är ett av Västsveriges sju underverk.Foto: JONAS TOBIN
Läckö slott i Lidköping är ett av Västsveriges sju underverk.Foto: U. GERNHOEFER - STOCK.A / ADOBE STOCK
Hållö fyr i Sotenäs kommun är ett av Västsveriges sju underverk.Foto: ANNA ANDERSSON

Facebook har röstat – och nu står det klart vilka sju kulturmiljöer som får titeln Västra Götalandsregionens underverk.

– Resultatet är ganska väntat, säger Västarvets kommunikatör Anna Härdig, till Dagens Nyheter.

I snart ett års tid har Västarvet, Västra Götalandsregionens förvaltning för natur- och kulturarv, nominerat ett kulturarv i vardera av regionens 49 kommuner. Varje söndag har en ny nominering presenterats på Västarvets Facebooksida.

Allmänheten har också uppmanats att bidra med egna tips och förslag på platser att besöka i de olika kommunerna. Dessa tips har samlats som bubblare under respektive kommuns underverk på Västarvets hemsida.  Syftet med tävlingen har varit att lyfta fram kulturmiljöer i regionen. 

Omröstningen startade måndagen den 2 september – och nu är tävlingen avgjord. Under söndagen avslöjade Västarvet resultatet:

• Bohus fästning i Kungälvs kommun

• Stångehuvuds fyrhus i Lysekils kommun

• Karlsborgs fästning i Karlsborgs kommun

• Läckö slott i Lidköpings kommun

• Torpa stenhus i Tranemo kommun

• Hållö fyr i Sotenäs kommun

• Akvedukten i Håverud i Melleruds kommun

Torpa stenhus i Tranemo kommun är ett av Västsveriges sju underverk.Foto: ANNA BERGKVIST / GT/EXPRESSEN
Karlsborgs fästning i Karlsborgs kommun är ett av Västsveriges sju underverk.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Akvedukten i Håverud i Mellerud är ett av Västsveriges sju underverk.Foto: Melleruds kommun
Stångehuvuds fyrhus i Lysekil är ett av Västsveriges sju underverk.Foto: Lysekils kommun

”Ganska kända platser”

Västarvets kommunikatör Anna Härdig till DN:

– Det blev ju ändå sju ganska kända platser. Men på ett annat sätt är det lite oväntat att blev ett sådant brett resultat, att de finns över hela Västra Götaland. Det är inte alltid kommunerna med flest invånare som vunnit.

Regionen kommer att paketera resultatet i någon form av broschyr, och göra det lättare för människor att besöka och ta till sig de sju underverken.

FAKTA: DE SJU UNDERVERKEN I VÄSTSVERIGE

Bohus fästning i Kungälvs kommun

En ruin av en fästning som började byggas 1308 för att stärka försvaret av Norges dåtida sydgräns. Den ligger på en 40 meter hög klippa på Bagaholmen i Nordre älv.

 

Stångehuvuds fyrhus i Lysekils kommun

Stångehuvud är ett naturreservat i Lysekils socken och kommun i Bohuslän. Reservatet är känt för den röda bohusgraniten. Det lilla fyrhuset längst västerut i Stångehuvud är områdets speciella kännemärke. Den byggdes 1890. 

 

Karlsborgs fästning i Karlsborgs kommun

Karlsborgs fästning belägen på Vanäs udde i Vättern är en av Sveriges största och bäst bevarade fästningar. Den planerades ha rollen som Sveriges reservhuvudstad och vara säte för kungahus, regering, riksdag och guldreserv i krigstid.

 

Läckö slott i Lidköpings kommun

Läckö slott ligger på Kållandsö i Lidköping och är ett minne från Sveriges stormaktstid. Slottet grundades 1298 och har sedan dess inhyst många framträdande personer.

 

Torpa stenhus i Tranemo kommun

Torpa stenhus är ett slott i Länghems socken i Tranemo kommun. Slottet är beläget väster om sjön Åsunden. Det första stenhuset uppfördes omkring år 1470, som försvarsborg mot danskarna. 

 

Hållö fyr i Sotenäs kommun

Hållö fyr är placerad på Hållö utanför Smögen. Den byggdes 1842, som ett runt vitt stentorn. Fyren visade sig vara för låg då den i väster skymdes av Sälö. Därför försågs fyren med en 5 meter hög stålplåtskon 1868.

 

Akvedukten i Håverud i Melleruds kommun

Akvedukten färdigställdes 1868 och över akvedukten går både en landsvägsbro och en järnvägsbro. Den byggdes som ett sätt att leda Dalslands Kanal förbi forsarna i Håverud. På grund av sin plåtkonstruktion så är den unik i sitt slag.