Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Västsverige tvingas vänta på vårvärmen

I VÅRSOLENS GLANS. Sara Klingvall och dottern Sonja, 5, har tagit en stärkande promenad i vårsolen. "Ljuset är det bästa med våren", tycker mamma Sara men Sonja har en annan uppfattning. "Att klättra i träd är det bästa med våren", säger hon. Foto: ROBIN ARON OLSSON Foto: Robin Aron Olsson
NJUTER I SOLEN. Erika Tingberg, 18, och Moa Palmberg, 18, lapar sol i lä av växthusen i Botaniska. "Det är varmt när solen kommer fram", säger de. Foto: Robin Aron Olsson
SMÅKYLIGT. Johan Fagerström, 24, på promenad med Ann-Kristin Toussaynt, 26, och Anna Gustavsson, 27. "Det är helt underbart med våren. Det är en förändring av årstiden och man blir nog lite kär", säger Anna. Foto: Robin Aron Olsson

GÖTEBORG. Se fram emot en kall men solig marsvecka. Vårvärmen får vi vänta på.

Först i slutet på veckan kommer kylan att avta.

- Till helgen blir det varmare, lovar Ina Wollertsen, meteorolog på Storm.

Nordiska institut om veckans väder

Det för årstiden ovanligt kalla vädret består hela veckan i västra Sverige, men vissa områden får ökad molnighet och lindring i nattkylan. Relativt soligt med risk för lätt snöfall i mitten på veckan.

 

Enligt danska Dmi kan temperaturen krypa ner till -14 grader i Västsverige. Det blir svaga vindar. På solsidan ser det bra ut med undantag för onsdag och torsdag. Då finns risk för lätta snöfall.

 

Det blir kallt i Västsverige större delen av veckan. Ner till -8 grader på fredag förmiddag. Samtidigt kommer det att vara soligt förutom på onsdagen då det väntas ett lättare snöfall.

Det här är typiskt vårväder anser meteorlogen på Storm.

- Växlingar mellan kallt och varmt väder är vanligt i mars. Det här är typiskt vårväder. Och starten på veckan i Västra Götaland kommer att bli solig men kall. Framåt onsdag blir det mulet och möjligen något lättare snöfall. I slutet av veckan kommer det att klarna upp igen, meteorologen Ina Wollertsen.

Experten håller med

Den prognosen stämmer helt med väderstatistikern Ingemar Vänerlövs experttips.

- Det är 40 procents chans att mars blir mild, 10 procent att den blir normal och 50 procent att den blir kall, säger Ingemar Vänerlöv.

De västsvenskar som GT träffade på söndagen stördes inte av vädret. Vi mötte bland annat Erika Tingberg och hennes kompis Moa Palmberg när de satt och njöt i solen i Botaniska Trädgården i Göteborg.

- Det är jätteskönt i solen och det behövs nu, säger Erika.

Och kompisen Moa håller med.

- Man behöver komma ut i det i friska vädret och glömma skolan, säger Moa.

Milt och molnigt

Men det soliga och kyliga vädret kommer att förändras till helgen.

- Ett högtryck befinner sig över Västsverige men till helgen kommer det att ske väderförändringar. Det kommer in ett lågtryck från kontinenten, som innebär att det blir västliga vindar och mildare väder.

- Men det kommer också moln och man får även räkna med lite nederbörd i Västra Götaland, säger Ina Wollertsen.

Varma utsikter

GT:s väderexpert, Ingemar Vänerlöv, tror på en mycket trevlig vår i april.

- Möjligheten att det ska bli varmare i april än vanligt är hela 65 procent, säger han.