Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Västsverige toppar regnligan – varning för översvämningar

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Västra Götaland och Halland toppar regnligan i december hittills, det har regnat två till tre gånger mer än normalt. Bilden är en arkivbild. Foto: NTB scanpix

Västra Götaland och Halland toppar regnligan i december, det har regnat två till tre gånger mer än normalt.

SMHI har utfärdat klass 1 varningar för höga flöden då mindre vattendrag riskerar att svämma över.

– Kulmen för detta väntas under torsdagen, säger Lasse Rydqvist meteorolog på väderinstitutet Storm.

Tycker du att det bara har regnat i december? Det är inte konstigt då Västra Götaland och Halland är de platser i hela landet som det regnat mest på i december.

– De toppar i december hittills, det är ganska mycket över det som är normalt. Det har kommit mellan 150 och 180 millimeter, vilket är två till tre gånger mer än normalt, säger Lasse Rydqvist meteorolog på väderinstitutet Storm.

SMHI har gått ut med flera klass 1 varningar för höga flöden i bland annat Värmland, inre Dalsland, Halland och Västra Götaland.

Kommer nytt regnområde 

– Det är i ett ganska utbrett område, det gäller ju också hela Svealand utom Dalarna. Det är ganska många flödesvarningar. Det är då främst mindre vattendrag men skulle också kunna vara medelstora som har risk att svämma över. Det är för att det kommit så mycket regn på kort tid, säger Lasse Rydqvist.

Lasse Rydqvist meteorolog på väderinstitutet Storm.Foto: StormGeo/Pressbild

De höga flödena väntas kulminera någon gång under torsdagen. 

Ingen vit jul i Västsverige 

Det har i Göteborgsområdet i december varit runt tre grader varmare än normalt och det nya nederbördsområdet som sveper in över Västsverige lagom till helgen är också det i form av regn.

– Som det ser ut så är det en mellandag i morgon (läs torsdag), regnet drar undan under dagen och det kommer vara uppehåll fram till torsdagskvällen då det kommer ett nytt regn i de norra delarna av Västra Götaland. I övriga delarna så är det uppehåll fram mot fredagen också.

För den som hoppats på en vit jul i Västsverige har Lasse Rydqvist dåliga nyheter. Däremot skulle det kunna bli sol. 

– Jag har inte sett något om att det skulle komma någon snö, men på söndag och måndag kommer det kallare luft så det skulle kunna komma lokalt som lite snö. Men i Västra Götaland ser det i dag ut att bli en grön jul, men solen kan titta fram lite på julafton då det är lite klarare och torrare luft, säger han.