Västsverige får ladda inför en vargavinter

Redan i helgen kan säsongens första snö dyka upp i Västsverige.
Foto: Stefan Söderström
Det kan bli ovanligt kallt i Västsverige den kommande vintern.
Foto: Stefan Söderström
Ladda för vargavinter i Västsverige.
Foto: / OKÄND

Ladda för vargavinter i Västsverige.

Det kan bli ovanligt kalla temperaturer och mycket snö i december och januari, enligt danska meteorologer.

– Flera mekanismer påverkar luftströmmarna och blockerar den milda luften. Det gör att högtryck med snö och kall luft kommer att dominera, säger Sven Hermansen, meteorolog på DMI, Danmarks meteorologiska institut.

Redan i helgen kan säsongens första snö dyka upp.

Efter ett par milda och blöta vintrar verkar det vara dags att plocka fram den tjockaste dunjackan och förebereda sig på vargavinter.

Meteorologer vid DMI, Danmarks meteorologiska institut, har gjort en tremånadersprognos som pekar mot att kommande vinter kan bli den kallaste på länge i hela Skandinavien. För Danmarks del den kallaste på sex år.

– Västkustens klimat är väldigt likt Danmarks, men det kan bli ännu kallare i västra Sverige särskilt i de norra delarna, säger Sten Hermansen, meteorolog vid DMI. De södra delarna av Västkusten kan också vara mer utsatta för snöstormar, eftersom varm luft från söder här möter den kallare luften från norr.

Sten Hermansen förklarar att det scenario de danska meteorologerna försöker beskriva handlar om två–fyra veckor med riktigt kalla temperaturer, som kan infalla under december-januari.

Högtryck över Sibirien

Det är försvagade luftströmmar från väst som ökar sannolikheten för att ett högtryck lägger sig över norra Europa och Sibirien, enligt DMI.

– Vi förutspår att det stannar över Skandinavien och att högtrycket blir mer dominerande och blockerar den milda luften, vilket innebär att det blir kallare och mer snö än normalt, säger Sten Hermansen.

Han säger att mekanismer som spelar in är temperaturen i stratosfären, den del av atmosfären som ligger över tio kilometer.

– Om den är hög kring Nordpolen får man en ökad försvagning av jetströmmen från väst över Skandinavien och Europa. Det förstärker tendensen till kyligt väder. En annan mekanism är att om vi har en ovanligt hög vattentemperatur och liten förekomst av is vid Nordpolen, då sker också en ändring av jetströmmarna. Lågtrycken går i en annan bana än normalt, förklarar Sten Hermansen.

Soligt ett tag till

Men ännu är inte vargavintern här, även om det lite ruggiga och kyliga vädret i Västsverige fortsätter.

– Nej, det är ingen större vinterdramatik på gång. Just nu är det mycket moln, men så fort det klarnar upp kan det bli frost. Och i och med att den kylslagna luften över Norge och västra fjällen pressar på lite söderut finns möjlighet att norra Värmland får snö under lördagsdygnet, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

– Det är inget jag skulle valla skidorna för, men det finns alltså chans att säsongens första snö dyker upp i Värmland i helgen, säger han.

Nästa vecka blir ostadig med mycket moln och några nederbördsområden kommer in över Västsverige. I slutet på veckan kommer det in torrare luft och då kan det bli någon dag med soligt väder i hela Västsverige.


Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​

FAKTA

Köldrekord.

De lägsta uppmätta temperaturerna i december och januari för Norrland, Svealand och Götaland.

December:

-48,9 grader i Hemavan, 30 december 1978. (N)

-45,0 grader i Särna, 27 december 1887.(S)

-35, 0 grader, Klagstorp 23 december 1915 (G)

Januari:

-49,0 i Karesuando 27 januari 1999, och Vuoggatjålme 1 januari 1951 (N)

-46,0 grader, Grundforsen den 1 januari 1979 och Särna den 3 januari 1941 (S)

- 38,5 grader i Lommaryd den 13 och 14 januari 1918 (G)

Februari:

- 52,6 i Vuoggatjålme den 2 februari 1966. Svenskt köldrekord. (N)

-44 grader i Storbo, 4 februari 2001 (S)

- 38,3 grader i Bredviken, 9 februari 1966(G)

Källa: smhi.se