Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Västsvenska vården rustar för ett ”Stockholm-scenario”

Statsepidemiologens svar om att Stockholm kan isoleras: I princip omöjligt.
Fältsjukhuset utanför Östra sjukhuset i Göteborg.Foto: ADAM IHSE/TT

En vecka eller två efter Stockholm.

Det är statsepidemiolog Anders Tegnells analys av coronaläget för Göteborg.

Nu rustar Västra Götalandsregionen för en kraftig ökning av antalet smittade som behöver sjukhusvård.

– Vi tar höjd för ett liknande scenario som i Stockholm. Vi är glada för varje dag som går. Det ger oss mer tid att planera och att få in både material och personal, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

I region Stockholm har antalet drabbade av covid-19 ökat kraftigt på kort tid och bara under onsdagen rapporterades 18 nya dödsfall.

– Nu kan jag säga att stormen är här, sa region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vid en pressträff på kvällen.

Stadsepidemiolog Anders Tegnell konstaterade på torsdagen att Stockholm ligger en vecka eller två före Göteborg och Malmö.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Ökar lite varje dag”

I Västra Götaland är förloppet med antalet smittade än så länge långsammare än i Stockholm.

– Vi ser att det ökar lite för varje dag. Just nu har vi 36 inneliggande patienter, varav 19 kräver intensivvård. Även Stockholm hade en långsammare ökning i början. Vi kommer också att hamna i en kraftigare ökning, men hur kraftig den blir kan vi inte säga i dag, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, på torsdagseftermiddagen.

I Stockholm vårdades på torsdagen 333 personer på sjukhus med covid-19. Utöver dessa fick 69 patienter i intensivvård.

Byggt militärt fältsjukhus

Ann Söderström konstaterar att hon är glad för varje dag som går innan ökningen sker i Västra Götalandsregionen.

– De dagarna ger oss mer tid att planera och att få in både material och personal. Vi har längre tid för omskolning av personal som utbildas för att fler ska kunna jobba med intensivvård, säger hon och tillägger:

– Vi vill hellre få en platt kurva under en längre tid än en kraftig topp på kortare tid, just för att klara sjukvården.

Under normala omständigheter finns 100 intensivvårdsplatser tillgängliga i Västra Götalandsregionen.

Nu står ytterligare 20 platser till förfogande på det fältsjukhus som byggts upp utanför Östra sjukhuset, och planer finns för att kunna fortsätta utöka antalet intensivvårdsplatser successivt.

– Alltefter behov kan man då använda operationssalar och andra utrymmen på sjukhuset där man kan bedriva intensivvård. Vi har en plan för en kraftig ökning av antalet patienter. Vi kommer åtminstone kunna fördubbla det antal platser vi har i dag, säger Ann Söderström.

”Råder ingen akut brist”

När det gäller skyddsutrustning för sjukvårdspersonalen råder ingen akut brist, förklarar hon. Men långsiktigt måste lagren fyllas på.

– Hur länge de räcker beror på antalet patienter. En enda patient kan kräva mycket skyddsutrustning om det är många personer som arbetar runt patienten. Men vi jobbar stenhårt på att få in mer material, och jag tror vi kommer att klara det, säger Ann Söderström.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör Västra Götalandsregionen.Foto: Catharina Fyrberg

Ett större lager behövs av all skyddsutrustning konstaterar hon, både handskar, visir, andningsmasker och skyddsrockar.

– Det gäller också att hushålla så vi använder utrustningen på rätt sätt. På rätt personal för rätt patient. Vi ska inte klä oss för att vi är oroliga, utan det ska vara faktabaserade beslut. Det är jätteviktigt att personalen känner sig trygg och kommer till jobbet. Det är en nyckel för att vi ska kunna ta hand om patienterna.

Stabilt läge på Sahlgrenska just nu

Bertil Andersson är läkare och sektionschef för intensivvården vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han säger att det just nu ser ”väldigt stabilt” ut med antalet intensivvårdsplatser. 

De siffror som Ann Söderström nämner med 36 inlagda varav 19 på intensivvård, är långt ifrån vad prognosen har visat, konstaterar Bertil Andersson.

– Enligt den skulle vi nu haft 100 inneliggande och 40 på intensiven. En stor anledning till de lägre siffrorna är våra förebyggande åtgärder, säger han.

Han menar att en förklaring är att äldre, sköra och multisjuka patienter får sin vård där de bor, hemma eller på sjukhem, i stället för på sjukhus.

Sedan tidigare har sjukhuset ställt om till mobila öppenvårdsteam som åker hem till den här patientkategorin.

”Har enormt bra akutpersonal”

– Det är en stor fördel. Det gör att de inte blandar sig med andra och inte för in smittan på sjukhuset. Då får vi inte den här snabba puckeln av antalet smittade. Dessutom har vi en enormt bra akutpersonal som inte släpper in smittade människor på sjukhuset om de inte behöver vård. Vi har ett tält utanför där alla som kommer till akuten kontrolleras, säger Bertil Andersson.

Försvarsmedicincentrum har byggt ett fältsjukhus vid Östra sjukhuset i Göteborg med 20 extra intensivvårdsplatser.Foto: HENRIK JANSSON

Han tror inte att det blir en lika skarp kurva uppåt som i Stockholm, vad gäller antalet patienter som behöver intensivvård:

– Vi kommer att behöva våra intensivvårdsplatser, men vi kommer att hinna med. Det är väldigt många som kommer att insjukna i covid-19. Få blir allvarligt sjuka och behöver intensivvård. Men eftersom ett stort antal blir sjuka blir det också en ökning av antalet intensivvårdskrävande patienter.

– Det är klart att jag förväntar mig väldigt mycket arbete, och personalen slits. Men vi har förberett oss väl. Vi försöker rotera personalen så det blir två till tre-timmarspass inne hos intensivvårdspatienterna, sedan får de avlösning.

Vad gäller skyddsutrustningen finns inget som talar för att den ska ta slut säger Bertil Andersson. 

Stor oro hos sjukvårdspersonalen

Men oron för att skyddskläder och annat inte ska räcka till är stor hos sjukvårdspersonalen. Det säger Anne Karin Höglund som är avdelningsordförande i Vårdförbundet Västra Götaland.

– Det finns en rädsla för att utrustningen ska ta slut när det väl bränner till, eftersom vi ser det från Stockholm och andra länder. Än så länge har vi inte så många patienter som behöver vård. Det är inte riktigt upp till bevis ännu. Just nu är det lite lugnet före stormen innan man får det förväntade trycket av patienter, konstaterar hon.

Men arbetsgivarens besked till Vårdförbundet i Västra Götaland är att det inte är någon brist.

– Arbetsgivaren säger att man har kontroll och att det finns tillräckligt med material och att det ska samordnas i regionen. Hoppas verkligen att det stämmer. Medlemmarna är jätteoroliga. Det är inte bara att man blir smittad själv utan man vill ju inte vara den som bär med sig smitta från en patient till en annan, säger Anne Karin Höglund.

WHO: Så ska viruset stoppas

WHO: Så ska coronavirusets framfart stoppas.