Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Västsvenska Taya, 26, gör succé i Hollywood

Taya, 26, från Angered, berättar om hur det är att danska bakom Ariana Grande och Rihanna.
Taya Shawki från Angered gör succé i Foto: Elin Jönsson
Taya är just nu ute på världsturné med Ariana Grande.Foto: Getty/Kevin Mazur
Taya Shawki har jobbat för både Rihanna och Beyoncé.Foto: Alfredo Flores
Taya på scen med Ariana Grande.Foto: Alfredo Flores
Beyoncé.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Taya Shawki, 26, är uppvuxen i Gårdsten i Angered.

Nu gör hon karriär som dansare i USA och har dansat bakom superstjärnor som Beyoncé, Ariana Grande och Rihanna.

Men Göteborg och Sverige kommer alltid vara hemma för henne.

– Jag har sån tur som har fått växa upp med så många olika kulturer och folk från olika länder. Det har gett mig så mycket kunskap, säger hon.

Taya Shawki, 26, växte upp i Gårdsten i Angered. Men sedan 2017 bor hon i Los Angeles och jobbar som professionell dansare. De senaste åren har karriären tagit fart och hon har blivit ett väletablerat namn i Hollywood.

Just nu är hon ute på världsturné med Ariana Grande. I måndags stod hon på scenen i Globen, och det är något väldigt speciellt med att få uppträda på hemmaplan.

– Det är verkligen världens bästa känsla. Jag hade typ 15 personer i publiken då, och det var som att jag bara såg dem. Jag älskar Globen, det är min favoritarena, säger hon.

Hon har tidigare varit dansare i bland annat Idol och i Melodifestivalen. Förutom Ariana Grande har hon även jobbat för Rihanna och Beyoncé. Att få dansa med Beyoncé hade alltid varit en dröm, berättar Taya. När hon fick beskedet att hon fått jobbet kunde hon knappt tro att det var sant.

– Det var bland de svåraste jobben jag någonsin gjort, men det har alltid varit min dröm, så långt jag kan minnas. 

Rihanna.Foto: TOMAS LEPRINCE

Stora kontraster

Taya har tidigare bott i London och hade sedan länge drömt om att få bo och jobba i USA. Processen med att få ett arbetsvisum var lång och svår men hösten 2017 fick hon äntligen sitt visum.

Det är stora kontraster mellan nya hemstaden Los Angeles och Angered i Göteborg. 

– USA är väldigt stort. På alla sätt. Det är lättare för oss som frilansar och jobbar sent och på helger. Det finns alltid bra mat att köpa, det är öppet sent. Det är många små saker. Men det finns ändå inget som hemma.

För oavsett i vilken stad hon befinner sig i så kommer Sverige och Göteborg alltid vara hemma för Taya. Och det finns mycket hon saknar när hon är ute på turné. Som till exempel kanelbullar och gott kranvatten. 

– Jag har typ bara ätit bakelser och druckit kaffe sen jag kom till Skandinavien, säger hon och skrattar.

I två år i rad har Taya Shawki dansat på Coachella; år 2018 med Beyoncé och 2019 med Ariana Grande.

Hyllar hemorten

Att få växa upp i Göteborgsförorten Angered har gett Taya väldigt mycket positivt, berättar hon. 

– Jag är från Gårdsten, Angered. Där växte jag upp. Det är så multikulturellt och jag har sån tur som har fått växa upp med så många olika kulturer och folk från olika länder. Det har gett mig så mycket kunskap om olika människor och olika perspektiv. Det tycker jag är så härligt med Sverige, det finns lite allt möjligt, säger hon.

Nu hoppas hon kunna fortsätta rida på framgångsvågen och expandera sin verksamhet både i USA och i Sverige.

– Jag vill gärna stanna i USA i några år till. Det är två år sedan jag flyttade dit och några år till tror jag att jag har i mig, säger hon.