Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Västsvenska sommarstaden splittras – av stora rökbråket

Rolf Myrhage är starkt kritisk till rökförbudet som kommunen vill införa på de kommunala badplatserna i sommar. Foto: Privat
Varbergs kommun inför rökförbud i sommar på kommunens badplatser, som här vid Ankaret längs strandpromenaden. Foto: Privat

Varbergs kommun vill införa rökförbud på badplatserna i sommar – något som väcker starka känslor i staden.

Röster har väckts både för och emot:

– Det går för långt. Det blir ett övervakningssamhälle, säger Rolf Myrhage, 71 som protesterar mot beskedet.

– Rökning hör ett annat årtusende till, säger Sören Eriksson, 57, som ser positivt på ett rökförbud.

När Fästningsbadet invigdes i Varberg förra sommaren fick kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil, M, idén att badet borde vara rökfritt.

– Inte minst för nedskräpningen, har hon berättat för Hallands Nyheter.

Idén presenterades för övriga politiker i kommunstyrelsens arbetsutskott och Ewa Klang, S, föreslog att förbudet borde gälla samtliga kommunala badplatser, skriver HN.

Efter att arbetsutskottet behandlat frågan blir det nu ett påbud om rökfrihet på samtliga kommunala badstränder. 

Enligt tidningen är även oppositionsrådet Jana Nilsson, S, positiv till rökförbudet:

– Förhoppningsvis så kan detta få effekten att folk som har ont av rökning slipper att utsättas för det när de är och badar, säger han.

”Svårt att kontrollera”

Den som ändå röker kommer inte att riskera några större repressalier.

– Det är ju svårt att kontrollera efterlevnaden och ingen kommer ju att bötfällas eller så, säger Ann-Charlotte Stenkil till HN, och konstaterar att tanken är att folk på stränderna ska hålla efter varandra.

Nu höjs arga röster mot förbudet och många varbergsbor tycker att det inkräktar på deras frihet och vanor.

Rolf Myrhage kommer inte att följa rökförbudet säger han. Foto: Privat

Rolf Myrhage, 71, som varje sommar brukar vara på stranden i sällskap av gamla vänner varav flera röker, går i en insändare i HN till angrepp mot politikernas idé:

”Det är inte snällt eller ens rimligt att kräva att de inte ska få röka under de åtta till nio timmar de tillbringar på stranden för att undgå en het lägenhet på sommaren.” skriver han.

Förbudet har blivit en stor snackis i sommarstaden Varberg där strandlivet är viktigt för både varbergsbor och turister. 

”Ska politiker peta i allting?”

Inte minst på HN:s Facebooksida har kommentarerna , både för och emot rökningen, varit skarpa.

– Det går för långt att förbjuda rökning på stränderna. Ska politiker peta i allting? Det är vuxna människor som ligger där på stranden. Rökning utomhus skadar inte andra, säger Rolf Myrhage till GT och tillägger:

– Det går också till överdrift att folk ska hålla reda på varandra, det är som den gamla öststatsmodellen. Lite av ett övervakningssamhälle. Det här skapar bara osämja och dålig stämning.

Rolf Myrhage berättar att han besökt badet sedan barnsben och att en grupp flickor, nu damer i 70-årsåldern, alltid varit på samma plats bredvid.

Här vid Ankaret längs strandpromenaden i Varberg brukar Rolf Myrhage hålla till på somrarna. Foto: Läsarbild

– Jag har känt dem hela livet. Jag brukar vara där ett par timmar och vi pratar om det mesta som hänt, säger han.

Rolf Myrhage konstaterar att han inte kommer att hörsamma det nya rökförbudet. 

– En av damerna på stranden frågade mig: Du kommer väl ner och röker med oss i sommar igen? Och det har jag lovat. Jag kommer inte att följa något förbud. Så enkelt är det. 

Birgitta: ”Rökarna tar med askfat”

Birgitta Paulsson, 74, är en av kvinnorna. Hon röker inte själv men är också upprörd över rökförbudet.

– Jag tycker det är så löjligt. Jag har aldrig hört någon som klagat. De av oss damer som röker har alltid askfat eller en burk med sig och lägger fimparna i. Den som har ont av rökningen behöver ju inte ligga alldeles bredvid någon som röker, säger hon och tillägger:

– När det gäller nedskräpning är det mycket värre med grillar och allt skräp som lämnas kvar efter folk som haft picknick på fredagar och lördagar.

Birgitta Paulsson gillar inte rökförbudet på stränderna i sommar: ” Jag tycker det är löjligt” säger hon. Foto: Privat

En annan varbergsbo, Sören Eriksson, 57, tycker det är positivt att Varberg inför rökförbud på de kommunala baden.

”Hör ett annat årtusende till”

– Rökning hör ett annat årtusende till. Även om man talar med inbitna rökare är det få som egentligen vill röka. Jag har all respekt för människor som är beroende av tobak och annat, men någonstans behöver vi visa hur vi vill ha det i framtiden. Det är färre och färre som börja röka, säger han och fortsätter:

– De som är oerhört beroende av sin cigarett, kan nog i de flesta fall avstå från det när de är på kommunala badstränder. Som hundägare måste man också välja vilka stränder man går till.