Västsvenska pärlorna inför anstormningen

Gullholmen, ett av småsamhällena i Bohuslän.
Foto: HENRIK JANSSON
Åstol.
Foto: OKÄND
Henån på Orust.
Foto: JAN WIRIDEN

De västsvenska orterna längs med kusten är ett populärt tillhåll för semester- och midsommarfirare.

När midsommarhelgen nu är här förbereder de inför anstormningen.

– Nu handlar det om att var och en tar sitt ansvar, säger Henrik Lindh, kommundirektör på Orust.

Förra sommaren fick coronasmittan fäste på flera turistorter längs Västkusten. I år har många hunnit blivit vaccinerade och smittan har minskat betydligt.

– Men det betyder inte att smittan är borta. Den finns fortfarande kvar i samhället. Om man är snabb med att skapa många nya kontakter är det lätt att det tar fart igen. Det är fortfarande många som inte är vaccinerade, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Inför midsommarhelgen börjar kustpärlorna att fyllas med sommargäster och det är uppenbar risk för trängsel i flera småsamhällen där det kan vara ont om utrymme.

Oro för trängsel kring färjelägen

Henrik Lindh är kommundirektör på Orust, en av kommunerna i Bohuslän som väntar en anstormning av midsommarfirare.

– Vi har en minskad smittspridning och det ser bra ut i regionen. Det är en bra utveckling nu. Men det innebär inte att det är slut på restriktionerna. De fortsätter ju att gälla, säger han och fortsätter:

– Vi har valt att inte besluta om några vistelseförbud på badplatser eller andra ställen. Vi har relativt småskaliga anläggningar och väldigt många badplatser på Orust. Skulle vi införa förbud på ett ställe flyttar vi bara på problemet. Det är svårt att reglera.

Henrik Lindh, kommundirektör i Orust kommun.
Foto: Orust kommun

Henrik Lindh förklarar att den största oron finns kring trängseln vid färjelägena och den direkta anslutningen till färjorna.

– Där kan det vara väldigt mycket folk samtidigt. Jag vet att Västtrafik arbetar med detta och har ordnat med särskilda kösystem. Om man bara följer det så ska det fungera, säger han.

”Måste ta eget personligt ansvar”

Han poängterar att mycket beror på turisternas eget beteende och att man inte glömmer bort att exempelvis hålla avstånd.

– Det handlar om att var och en tar sitt ansvar. Restauranger och näringsidkare gör vad de kan. Vi har ett bra samarbete med dem. Men återigen, turisterna måste vara villiga att ta eget personligt ansvar. Det är väldigt lätt att det blir trängsel runt Systembolaget, affärer och platser som drar mycket folk.

Johan Nilsson, stabschef vid krisledningsorganisationen i Tjörns kommun, har samma utgångspunkt: 

– Alla är hjärtligt välkomna hit, men de som kommer bör givetvis tänka på de rekommendationer som finns, att försöka förhindra och undvika trängsel. Det är det absolut viktigaste, säger han.

– Det vi främst arbetar med är kommunikation och information på badplatser och vandringsleder om att hålla avstånd. Vi upplever i nuläget att det fungerar bra.

Johan Nilsson, stabschef vid krisledningsorganisationen i Tjörns kommun.
Foto: Pressbild

Även om längtan är stark är det alltså inte läge ännu att slappna av och tro att faran är över.

”Inte släppa loss för mycket”

– Alla drar vi ju nytta av att smittspridningen minskat, men smittan kan ligga där och lura. Det gör att vi även i år får vara försiktiga och inte släppa loss för mycket på midsommar, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg och tillägger:

– Det är ändå en väldig skillnad den här midsommaren. Det är fler som kommer att kunna träffas. Är alla fullvaccinerade så kan man självklart ha en mindre midsommarträff. Men undvik stora fester och att blanda många nya kontakter.

Thomas Wahlberg säger att oron nu handlar just om detta att människor börjar umgås i för stora sammanhang.

– Vi ska inte öppna upp för stora tillställningar. Det är fortfarande många som inte är vaccinerade. Ju längre kvällen går beroende på väder och annat, är det lätt att glömma bort att hålla avstånd.

Hittills har 16 fall av den nya deltavarianten av coronaviruset konstaterats i Västra Götaland och i Värmland där delta sprids snabbt har man haft 206 konstaterade fall.

– Allt talar för att den varianten är mer smittsam. Det är också ett skäl till att vi bör vara försiktiga nu i midsommar, säger Wahlberg.