Västsvenska paketets framtid inte bestämd

"Status quo", så beskriver statsvetaren Folke Johansson Västsvenska paketets nuvarande status.
Foto: Jan Wiriden
Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap intervjuas här av GT:s krönikör Jimmy Fredriksson. Nu slår statsvetarnestorn fast att beslutet om trängselskatten enbart kan tas av politikerna – inte avtalsparter kring Västsvenska paketet.
Foto: Per Wissing

Enligt Göteborgs-Posten har parterna i det Västsvenska paketet bestämt att trängselskatten blir kvar i Göteborg. Men än har inte det slutgiltiga beslutet fattats.

– Det händer inget förrän kommunfullmäktige fattar ett nytt beslut om att de vill ändra eller riva upp avtalet. Intill dess är det fortfarande status quo helt enkelt, säger statsvetaren Folke Johansson.

Efter mötet med parterna bakom "Västsvenska paketet", det infrastrukturprojekt där den omdebatterade tågtunneln Västlänken ingår och där trängselskatten i Göteborg är en del av finansieringen, gick Göteborgs-Posten ut med att trängselskatten blir kvar i Göteborg.

Status quo

Men slutsatsen är felaktig – eftersom resultatet av en kommunal folkomröstning enbart kan föras vidare eller stoppas av den kommunens kommunfullmäktige.

– De utgår ifrån vad som hittills gäller. Än så länge har det formellt inte hänt något överhuvudtaget. Det händer inget förrän kommunfullmäktige fattar ett nytt beslut om att de vill ändra eller riva upp avtalet. Intill dess är det fortfarande status quo helt enkelt, säger statsvetaren Folke Johansson.

Och nu vill Socialdemokraterna i Göteborg förtydliga att slutsatserna efter onsdagens möte är felaktiga.  

– I dag var det ett möte med avtalsparterna i Västsvenska paketet. De vill inte ta bort trängselskatten eller ändra paketet. Det tolkar GP som att vi har tagit beslut i trängselskattefrågan. Det är fel. Det beslutet kan bara riksdagen ta. Men först måste Göteborgs fullmäktige ta ställning till folkomröstningsresultatet, och det har inte skett än, säger Carin Malmberg, pressekreterare för Socialdemokraterna kommunstyrelsen.

Rungande nej

På valdagen sa göteborgarna sitt - med 57 procents majoritet blev det ett rungande nej till trängselskatten.

Resultatet var högst oväntat och kom som en käftsmäll för de styrande politikerna i Göteborg. Dagen efter valet var Ulf Kamne (MP) tydlig.

– Vi kommer medverka till en lösning som följer folkomröstningsresultatet, sa han till Göteborgs-Posten.

– Jag kan inte svara på det nu. Det vi gör nu är att vi tar fram vad alternativet är. Beroende på vad vi kommer fram till så få vi gå vidare sedan, säger Ulf Kamne till GT.

Du kan inte säga var ni landar när det gäller trängselskatten?

– Nej, det beror på vad vi får fram för svar här, säger Kamne.

Förtroendet har sjunkit

Folke Johansson tycker att politikerna ska akta sig för att köra över medborgarna i frågan.

– Det är ingen tvekan om att den här frågan har gjort att förtroendet för politikerna i Göteborg har sjunkit drastiskt. Överhuvudtaget borde politikerna i Göteborg vara oerhört försiktiga med att köra över medborgarna ytterligare.